Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy popierasz bezwarunkowy dochód podstawowy?

Kataklizm

Rekomendowane odpowiedzi

Odnosnie tego zlota ,chcialam wkoncu wyjaśnić,z pomoca Al,zeby bylo jasno

Zbieranie pieniędzy w złocie (fizycznym, w postaci sztabek lub monet bulionowych) jest uważane za jedną z najlepszych długoterminowych metod ochrony kapitału. Złoto funkcjonuje jako "bezpieczna przystań", która zyskuje na wartości w czasach niepewności gospodarczej i politycznej. 

Oto główne powody, dla których warto rozważyć lokowanie oszczędności w złocie:

Ochrona przed inflacją: W przeciwieństwie do walut fiducjarnych (papierowych), złoto utrzymuje swoją siłę nabywczą przez stulecia. W okresach wysokiej inflacji, gdy pieniądz traci na wartości, złoto zazwyczaj zyskuje, chroniąc realną wartość majątku.

Bezpieczna przystań w czasie kryzysu: Złoto fizyczne nie podlega decyzjom rządów czy banków centralnych. Jest cenione za stabilność w czasach wojen, krachów na giełdzie czy zawirowań geopolitycznych.

Długoterminowy wzrost wartości: Dane historyczne potwierdzają, że złoto jest doskonałym aktywem długoterminowym. Przykładowo, w latach 2005–2024 złoto przynosiło średnioroczny zwrot na poziomie ponad 9,6% w USD i ponad 11% w PLN.

Dywersyfikacja portfela: Złoto zazwyczaj ma niską korelację z akcjami, co oznacza, że kiedy akcje spadają, złoto może zachowywać się stabilnie lub rosnąć, zmniejszając ogólne ryzyko portfela inwestycyjnego.

Wysoka płynność i globalna rozpoznawalność: Złote monety i sztabki renomowanych mennic (np. Valcambi, Perth Mint) można łatwo sprzedać w dowolnym miejscu na świecie.

Niezależność od systemu bankowego: Fizyczne złoto jest aktywem, które posiada się na własność (bez ryzyka kontrahenta), co daje poczucie bezpieczeństwa w przypadku problemów sektora finansowego. 

Acoin Numizmatyka

Acoin Numizmatyka

+9

Warto pamiętać:

Złoto traktuje się jako inwestycję długoterminową (na lata, np. na emeryturę).

Inwestowanie w fizyczne złoto wiąże się z koniecznością jego przechowywania.

Zaleca się, aby złoto stanowiło około 10–15% portfela inwestycyjnego

Glapinski ponoc zbiera nazbieral trochę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

A podasz jakiegos linka? Bo znalazlam dane tylko z 2018 roku i tam jest napisane, ze administracyjne koszty poboru to miliard zl (wtedy 0.9% PIT).

wpisz w czat np. koszty poboru pit zacytuj mi leszka balcerowicza :D moze ci znajdzie :D

to co podajesz to moze bedzie tylko koszt funkcjonowania nie wiem budynkow ?

jak wpisalem podaj mi kszty prensji urzednikow skarbowych to mi podaje 10 miliardow i liczy tylko ilu ich jest i ile srednio zarabia a to przeciez nie wszystkei koszty.

gadanie z czatem nie ma sensu zadasz to samo pytanie na 3 sposoby masz 3 odpowiedzi

wg ekspertwo koszt poboru podatkow to polowa dochodu z pit a jak doliczyc koszt pracy na wygenerowanie tych deklaracji itd. to nawet przewyzsza ale za to nie placi panstwo tylko firmy zatrudniajac ksiegowych itd. 

skoro koszt pensji top 10 miliardow to mysle ze spokojnie polowa tego to beda koszty. wiekszosc urzednikow to ci od pit. zwykle jest jeden us od firm i kilak od pitowcow

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, libed napisał(a):

wpisz w czat np. koszty poboru pit zacytuj mi leszka balcerowicza :D moze ci znajdzie :D

to co podajesz to moze bedzie tylko koszt funkcjonowania nie wiem budynkow ?

jak wpisalem podaj mi korzy prensji urzednikow skarbowych to mi podaje 10 miliardow

gadanie z czatem nie ma sensu zadasz to samo pytanie na 3 sposoby masz 3 odpowiedzi

wg ekspertwo koszt poboru podatkow to polowa dochodu z pit a jak doliczyc koszt pracy na wygenerowanie tych deklaracji itd. to nawet przewyzsza ale za to nie placi panstwo tylko firmy zatrudniajac ksiegowych itd. 

No wlasnie wychodzi mi tylko artykul z prawo.pl z 2018 roku, ktory przedstawia jakies dane, a inne to sa jeszcze starsze.

"Jak tłumaczy MF, koszt poboru PIT obliczono, dzieląc sumę poniesionych wydatków przez średnioroczne zatrudnienie, a następnie mnożąc przez liczbę pracowników zatrudnionych w komórkach obsługi bezpośredniej oraz w orzecznictwie, które realizują zadania związane z podatkiem dochodowym od osób fizycznych.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/podatki/pobor-pit-kosztuje-niemal-miliard-zlotych-rocznie,26851.html"

7 minut temu, Lucy32 napisał(a):

Odnosnie tego zlota ,chcialam wkoncu wyjaśnić,z pomoca Al,zeby bylo jasno

Zbieranie pieniędzy w złocie (fizycznym, w postaci sztabek lub monet bulionowych) jest uważane za jedną z najlepszych długoterminowych metod ochrony kapitału. Złoto funkcjonuje jako "bezpieczna przystań", która zyskuje na wartości w czasach niepewności gospodarczej i politycznej. 

Oto główne powody, dla których warto rozważyć lokowanie oszczędności w złocie:

Ochrona przed inflacją: W przeciwieństwie do walut fiducjarnych (papierowych), złoto utrzymuje swoją siłę nabywczą przez stulecia. W okresach wysokiej inflacji, gdy pieniądz traci na wartości, złoto zazwyczaj zyskuje, chroniąc realną wartość majątku.

Bezpieczna przystań w czasie kryzysu: Złoto fizyczne nie podlega decyzjom rządów czy banków centralnych. Jest cenione za stabilność w czasach wojen, krachów na giełdzie czy zawirowań geopolitycznych.

Długoterminowy wzrost wartości: Dane historyczne potwierdzają, że złoto jest doskonałym aktywem długoterminowym. Przykładowo, w latach 2005–2024 złoto przynosiło średnioroczny zwrot na poziomie ponad 9,6% w USD i ponad 11% w PLN.

Dywersyfikacja portfela: Złoto zazwyczaj ma niską korelację z akcjami, co oznacza, że kiedy akcje spadają, złoto może zachowywać się stabilnie lub rosnąć, zmniejszając ogólne ryzyko portfela inwestycyjnego.

Wysoka płynność i globalna rozpoznawalność: Złote monety i sztabki renomowanych mennic (np. Valcambi, Perth Mint) można łatwo sprzedać w dowolnym miejscu na świecie.

Niezależność od systemu bankowego: Fizyczne złoto jest aktywem, które posiada się na własność (bez ryzyka kontrahenta), co daje poczucie bezpieczeństwa w przypadku problemów sektora finansowego. 

Acoin Numizmatyka

Acoin Numizmatyka

+9

Warto pamiętać:

Złoto traktuje się jako inwestycję długoterminową (na lata, np. na emeryturę).

Inwestowanie w fizyczne złoto wiąże się z koniecznością jego przechowywania.

Zaleca się, aby złoto stanowiło około 10–15% portfela inwestycyjnego

Glapinski ponoc zbiera nazbieral trochę 

No oplaca sie inwestowac w zloto, ale to troche poza tematem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale sie nie zdziwie jesli obsluga PITu jest droga, bo jest skomplikowana. W UK nie rozliczam zadnego PITu na szczescie, robi to za mnie pracodawca.

Jesli bym byla samozatrudniona to wtedy musialabym sie rozliczac samodzielnie.

Nie wiem czy to uproszczenie dla panstwowej administracji, ale na pewno jest to uproszczenie dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Wcale sie nie zdziwie jesli obsluga PITu jest droga, bo jest skomplikowana. W UK nie rozliczam zadnego PITu na szczescie, robi to za mnie pracodawca.

Jesli bym byla samozatrudniona to wtedy musialabym sie rozliczac samodzielnie.

Nie wiem czy to uproszczenie dla panstwowej administracji, ale na pewno jest to uproszczenie dla mnie.

no ale ze robi pracodawca to nie znaczy ze za darmo czy mniej skomplikowane w pl tez robi pracodawca mas z nieaktualne dane. 

jak pracodawca nie bedzie placil za rozliczanie tego to bedzie wiecej kasy wlasnie i te koszty tez powinno sie uwzgledniac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, libed napisał(a):

no ale ze robi pracodawca to nie znaczy ze za darmo czy mniej skomplikowane w pl tez robi pracodawca mas z nieaktualne dane. 

jak pracodawca nie bedzie placil za rozliczanie tego to bedzie wiecej kasy wlasnie i te koszty tez powinno sie uwzgledniac

A napisalam, ze za darmo, albop ze mniej skomplikowane? 

W Polsce nie trzeba juz samemu nie trzeba wypelniac PITu co rok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

nie jak akceptujesz ten co wypelnil pracodawca nic nie odliczasz to nie musisz. jak nie zakaceptujesz to tez domyslnie jest ten wystawiony przez pracodawce

politycy oczywiscie reklamuja to jako pit wypelniony przez urzad skarbowy :D

na e-pit ma te pity i klikasz czy sie zgadzasz. 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

cos dla ciebie moze do NZ tez jest

https://www.pepper.pl/promocje/australia-melbourne-loty-w-dwie-strony-z-dwoma-bagazami-rejestrowanymi-za-2523-zl-podroz-w-maju-wylot-z-londynu-1241920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, libed napisał(a):

nie jak akceptujesz ten co wypelnil pracodawca nic nie odliczasz to nie musisz. jak nie zakaceptujesz to tez domyslnie jest ten wystawiony przez pracodawce

politycy oczywiscie reklamuja to jako pit wypelniony przez urzad skarbowy :D

na e-pit ma te pity i klikasz czy sie zgadzasz. 

Aha, no to spoko.

1 minutę temu, libed napisał(a):

Dzieki, choc jak na razie sie nie wybieram. Znajomi z NZ przyjezdzaja do nas w czerwcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Żaba Monika napisał(a):

Aha, no to spoko.

dla jednych spoko dla innych nie. moim zdaniem pracodawca nie powinien placic za wypelnianie pitu pracownikowi tak samo nie powinien za niego odprowadzac skladek na ubezpieczenie. niedlugo pracodawca bedzie placil za prąd i kablowke pracownika bo biedak moze sobie nie poradzic i przysporzy to glosy w wyborach

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, libed napisał(a):

dla jednych spoko dla innych nie. moim zdaniem pracodawca nie powinien placic za wypelnianie pitu pracownikowi tak samo nie powinien za niego odprowadzac skladek na ubezpieczenie. niedlugo pracodawca bedzie placil za prąd i kablowke pracownika bo biedak moze sobie nie poradzic i przysporzy to glosy w wyborach

Jesli jestes pracodawca to pewnie mniej spoko, ale ze strony pracownika to lepiej jak pracodawca sie tym zajmuje. Dla US pewnie tez, bo jak kazdy sam zacznie sie ze wszystkiego rozliczac to bedzie wiecej bledow i wiecej sprawdzania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi