Skocz do zawartości
Nerwica.com

Napięcie mięśni w nerwicy, macie jakieś sposoby?

isavxs

Rekomendowane odpowiedzi

Czy macie jakieś sposoby na napięcie mięśni? Ostatnio miałam sporo stresu i nerwica znowu się uaktywniła. Od ponad tygodnia męczą mnie nerwobóle głównie w klatce piersiowej i plecach, "ściśnięcie" i uczucie drętwienia gardła, zaciśnięta szczęka i napięte czoło, ciągle chodzę jak kłębek nerwów i to dodatkowo napędza mój lęk, już nie wiem ile chorób sobie przez to wkręciłam... Macie jakieś porady na uspokojenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi na takie rzeczy pomagają... ćwiczenia. Zarówno siłownia jak i sport zespołowy. Siłownia o tyle jest lepsza, że tam w kontrolowany sposób jednak sama musisz spinać mięśnie i później jest duża ulga. A z zespołowych akurat ja ćwiczę siatkówkę i to super oczyszcza głowę na te 2h ze wszelkich problemów, gdy człowiek się skupia na grze.

No i dodatkowo odkrywam powoli basen. Ale tu się spinam podwójnie bo walczę, żeby się nie utopić xd. 

Ale reasumując - ja polecam Ci sport

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczękę / żuchwę to dobre są masaże, polecam fizjoterapię stomatologiczna, oni tez pokażą jak sie rozluźnić przed snem w tych obszarach. Ale na pewno najlepiej Ogolnie by sie było wyluzować, typu jakaś medytacja może, Nie wiem, nie posiadłam niestety tej wiedzy, a sama chetnie sie dowiem.

i mysle jak shadow tez, ze sport to dobry trop 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

A co to?

Body scan (skanowanie ciała)

to technika relaksacyjna i medytacyjna uważności (mindfulness), polegająca na świadomym przenoszeniu uwagi na poszczególne części ciała, od stóp do głowy. Celem jest zlokalizowanie napięć, bólu lub emocji bez ich oceniania, co pomaga zredukować stres, poprawić kontakt z ciałem i osiągnąć głęboki relaks. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.02.2026 o 13:03, Elciaa napisał(a):

Body scan (skanowanie ciała)

to technika relaksacyjna i medytacyjna uważności (mindfulness), polegająca na świadomym przenoszeniu uwagi na poszczególne części ciała, od stóp do głowy. Celem jest zlokalizowanie napięć, bólu lub emocji bez ich oceniania, co pomaga zredukować stres, poprawić kontakt z ciałem i osiągnąć głęboki relaks. 

Elcia jakbym była panią w szkole to bym poprosiła - a własnymi słowami?😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.02.2026 o 12:16, Krejzi1 napisał(a):

A co to?

Tak na prawdę trochę taka medytacja. Można też to znaleźć w internecie pod nazwą Joga Nidra. Kładziesz się z zamkniętymi oczami i przenosisz uwagę na poszczególne części ciała. Starasz się skupić na nich uwagę. Najczęściej od dolu do góry. Czyli np najpierw skupiasz uwagę na stopie (lub poszczególnych jej palcach jeśli chcesz) potem łydka, potem udo. Przenosisz się na drugą nogę. Potem podbrzusze itd itd. Zatrzymaj się na każdej części ciała przez dłuższa chwilę. Jeśli będą atakowały Cię myśli, zaobserwuj to i wróć do skanowania.
Mata z akupresurą tak na prawdę pomaga nie usnąć 🙂 Można to robić bez niej ale jest ryzyko że się zbytnio odpłynie. 
Fajnie też takie pierwsze skanowania robić z jakimś przewodnikiem. Ze swojej strony mogę polecić na youtube Olgę Budkiewicz.

Edytowane przez raladan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.02.2026 o 13:47, Dalila_ napisał(a):

O akumate też mam bardzo fajna rzecz ale wrażliwi mogą nie lubić bo się trzeba położyć na takich klujacych kolcach gumowych  

z moich doświadczeń wynika że uczucie kłucia jest tylko na początku. Potem przychodzi relaks. Po za tym można zaczynać od kładzenia się w ubraniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, raladan napisał(a):

z moich doświadczeń wynika że uczucie kłucia jest tylko na początku. Potem przychodzi relaks. Po za tym można zaczynać od kładzenia się w ubraniu.

Tak dla mnie jest ekstra

6 minut temu, raladan napisał(a):

Tak dla mnie jest ekstra

Tylko trzeba uważać żeby na niej nie zasnąć 

Bo nie wolno bardzo dlugo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Catriona napisał(a):

Też lubię matę z kolcami. Gdyby jeszcze tylko chciało mi się na co dzień ją rozkładać i z niej korzystać to pewnie efekty byłyby jeszcze lepsze xD

Gdybym pamiętała że ja mam...

Twoja się długo rozkłada czy co? Może wolisz latać biegać A nie leżeć na jakiś akumatach :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Dalila_ napisał(a):

Twoja się długo rozkłada czy co?

Nie, tyle samo co każda, ale trzeba ją wyjąć i w ogóle xD jakoś mało regularna jestem w jej używaniu, wyciągam dopiero jak już plecy mnie bolą, a że mam z plecami problem, typowo mięśniowy, to mata dużo daje, ale no to trzeba z niej korzystać xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, raladan napisał(a):

Tak na prawdę trochę taka medytacja. Można też to znaleźć w internecie pod nazwą Joga Nidra. Kładziesz się z zamkniętymi oczami i przenosisz uwagę na poszczególne części ciała. Starasz się skupić na nich uwagę. Najczęściej od dolu do góry. Czyli np najpierw skupiasz uwagę na stopie (lub poszczególnych jej palcach jeśli chcesz) potem łydka, potem udo. Przenosisz się na drugą nogę. Potem podbrzusze itd itd. Zatrzymaj się na każdej części ciała przez dłuższa chwilę. Jeśli będą atakowały Cię myśli, zaobserwuj to i wróć do skanowania.
Mata z akupresurą tak na prawdę pomaga nie usnąć 🙂 Można to robić bez niej ale jest ryzyko że się zbytnio odpłynie. 
Fajnie też takie pierwsze skanowania robić z jakimś przewodnikiem. Ze swojej strony mogę polecić na youtube Olgę Budkiewicz.

Zobaczę chociaz z opisu będzie mi ciężko;)

i widzisz. To zrozumiałam 😃

wklejki elci z chata gpt niet 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, tyle samo co każda, ale trzeba ją wyjąć i w ogóle xD jakoś mało regularna jestem w jej używaniu, wyciągam dopiero jak już plecy mnie bolą, a że mam z plecami problem, typowo mięśniowy, to mata dużo daje, ale no to trzeba z niej korzystać xD

Żadne chowanie akumaty!! Zostawiasz ja na wierzchu w kątku żeby pamiętać bo jak problem z plecami to jak można chować akumate.. Nie pozwalam xd

Żadne chowanie akumaty!! Zostawiasz ja na wierzchu w kątku żeby pamiętać bo jak problem z plecami to jak można chować akumate.. Nie pozwalam xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ona leży na wierzchu cały czas, tylko że w etui swoim xD 

XDD haha 

Ja bym spróbowała jej nie zwijać do etui taka rozjebana jak będzie stać to większa szansa że będzie pod nogi spadać i masz przypomnienie :D A jaka masz ja mam szarą 

24 minuty temu, raladan napisał(a):

A Ty jaka masz

Xddd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi