Skocz do zawartości
Nerwica.com

O co chodzi?

Azorek1991

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

Ja też:p słuchałam dużo piąte nie zabijaj, ale przestałam, bo to jednak dziwne było przy tym zasypiać 😛 

O proszę. No u nas w domu książki, gazety, koszulki ….cuda wianki - wszystko Mojej, bo ona opętana tymi tematami, od lat :D 

a teraz HIT: pojechaliśmy do Krakowa na urlop, a Ta Moja aparatka mnie chce ciągnąć po jakiś ulicach/budynkach gdzie kogoś zamordowali 😱 W każdym większym miescie potrafi znaleść „ miejsca zbrodni” 🫨😂

Też masz takiego bzika ? :D 

To co mogę polecić, co słucham z ciekawością to podcast -> Skok w Mrok. Fajni prowadzący, ciekawie opowiadane sprawy 💯

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, brum.brum napisał(a):

O proszę. No u nas w domu książki, gazety, koszulki ….cuda wianki - wszystko Mojej, bo ona opętana tymi tematami, od lat :D 

a teraz HIT: pojechaliśmy do Krakowa na urlop, a Ta Moja aparatka mnie chce ciągnąć po jakiś ulicach/budynkach gdzie kogoś zamordowali 😱 W każdym większym miescie potrafi znaleść „ miejsca zbrodni” 🫨😂

Też masz takiego bzika ? :D 

To co mogę polecić, co słucham z ciekawością to podcast -> Skok w Mrok. Fajni prowadzący, ciekawie opowiadane sprawy 💯

Koszulki? O kurde to ostro. Ale w sensie ma tshirt z wizerunkiem Wampir z zagłębia czy jak to wyglada? 🤭

a to klasyk z tym zwiedzaniem tych kluczowych miejsc ;) w Poznaniu pierwsza rzecz, gdzie chciałam pójść to most sw rocha (tylman). No ok, może druga :p

mam bzika (ale bez gadżetów:D), teraz już mniej, ale jeszcze przed podcastami mocno sie angażowałam w te różne sprawy zaginięć itd., przetrzepywalam fora/komentarze w poszukiwaniu info itd:) Ogolnie to gdyby nie cała traumatyczna otoczka, to mogłabym pracować w policji;) mam świetna pamięć do twarzy i kojarzenia pierdol i znajomi zawsze mowili ze mnie widza w kryminalnych 😅

dzieki za polecajke, nie znałam, kojarzę jeszcze herring i kryminatorium ale tam nie mogę znieść głosu i sposobu mowienia goscia - brzmi jak syntezator.

Ogolnie mam tez trochę mieszane uczucia co do popularności tych wszyetkich podcastow, bo faktycznie ludzie trochę sobie robią z tego netflix, a to jest jednak czyjes cierpienie

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, brum.brum napisał(a):

No to ja nie aż tak 🙂 Lubię czytać o seryjnych mordercach, gwałcicielach i innych zwyrolach, bo chciałbym wiedzieć, co siedzi w ich głowach. A true crime to tak… hmm, no takie historyjki ciekawe, ale mógłbym bez nich żyć (i jak nie mam akurat czasu albo mam coś ciekawszego do słuchania, to ich nie słucham).

A koszulkę jakąś nową kontrowersyjną to bym sobie kupił w sumie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałam słuchać Justyny mazur ale miałam problem dobrnąć do konca jak dla mnie za dużo dygresji splycajacych temat bez poparcia w źródłach i słaby research. Nie czuje żeby to były rzetelne materiały. Do tego dochodzi jeszcze kwestia, że pocasterzy kryminalni często korzystają, a nawet kopiują prace dziennikarzy śledczych którzy miesiące spędzają na dotarciu do dokumentów, świadków etc. bez podania źródeł ani zgody autorów. Nie zamierzam wspierać "twórców" korzystającyh z czyjejś pracy bez zgody autorów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, ironella napisał(a):

Próbowałam słuchać Justyny mazur ale miałam problem dobrnąć do konca jak dla mnie za dużo dygresji splycajacych temat bez poparcia w źródłach i słaby research. Nie czuje żeby to były rzetelne materiały. Do tego dochodzi jeszcze kwestia, że pocasterzy kryminalni często korzystają, a nawet kopiują prace dziennikarzy śledczych którzy miesiące spędzają na dotarciu do dokumentów, świadków etc. bez podania źródeł ani zgody autorów. Nie zamierzam wspierać "twórców" korzystającyh z czyjejś pracy bez zgody autorów. 

Good point. I te wspolprace reklamowe. Dla mnie to jest takie jednak śliskie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Krejzi1 napisał(a):

Mi w ogóle zgrzyta gdy sprawy kryminalne przedstawiane są jak content rozrywkowy  z perspektywy rodzin ofiar to musi być straszne jak trafiaja na materiał o kimś bliskim, a tam co któryś komentarz w klimacie: wreszcie  nowy odcinek nie mogłam się doczekać.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, ironella napisał(a):

Mi w ogóle zgrzyta gdy sprawy kryminalne przedstawiane są jak content rozrywkowy  z perspektywy rodzin ofiar to musi być straszne jak trafiaja na materiał o kimś bliskim, a tam co któryś komentarz w klimacie: wreszcie  nowy odcinek nie mogłam się doczekać.  

No tak. I one niby maja takie rozkminy ‚ojej trochę mi głupio ze słuchacie mnie przy prasowaniu…’, ale zaraz potem sobie racjonalizują, ze przynamniej rozpowszechniają historie i tym pomagają. 

ale pamietam jeden podcast Justyny - to nie była historia tylko wywiad z babka z fundacji Itaka - i był naprawdę superciekawy i warty rozpowszechniania , bo dużo rzeczy takich nieoczywistych mowila ta babeczka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Krejzi1 napisał(a):

Jak ktoś w każdym odcinku wciska sponsorowany syf i nie da się go łatwo przewinąć (bo np. nie jest oznaczony i przy przewijaniu nie widać, kiedy ikonka reklamy zniknęła), to go odsubskrybowuję. Odbieram to jak brak szacunku dla widza. Za dużo mnie już spamu atakuje z każdej strony.

12 minut temu, ironella napisał(a):

Ja nie jestem aż tak empatyczny, ale coś w tym jest. Pewnie gdyby dotyczyłoby to mnie to byłbym… no cóż, zdenerwowany to mało powiedziane.

W takich kryminalnych podcastach najbardziej przeszkadza mi emocjonowanie się prowadzącego. Ja słucham, żeby poznać historię a nie słuchać o tym, jak to nim / nią wstrząsnęło i jakie to straszliwe było.

Edytowane przez Doktor Indor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Doktor Indor napisał(a):

Jak ktoś w każdym odcinku wciska sponsorowany syf i nie da się go łatwo przewinąć (bo np. nie jest oznaczony i przy przewijaniu nie widać, kiedy ikonka reklamy zniknęła), to go odsubskrybowuję. Odbieram to jak brak szacunku dla widza. Za dużo mnie już spamu atakuje z każdej strony.

Ja nie jestem aż tak empatyczny, ale coś w tym jest. Pewnie gdyby dotyczyłoby to mnie to byłbym… no cóż, zdenerwowany to mało powiedziane.

W takich kryminalnych podcastach najbardziej przeszkadza mi emocjonowanie się prowadzącego. Ja słucham, żeby poznać historię a nie słuchać o tym, jak to nim / nią wstrząsnęło i jakie to straszliwe było.

No to właśnie ta Mazur w taki sposób to prowadzi, jak ona coś przeżyła, jak nie mogla w nocy spać itd.

nie ma to jednak jak stary dobry konkretny Fajbusiewicz 😄

Ej w ogóle znowu robimy jakis straszliwy offtop. W ogóle sie zastanawiam jak ludzie robią ze gadają nie robiąc off topu 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

No to właśnie ta Mazur w taki sposób to prowadzi, jak ona coś przeżyła, jak nie mogla w nocy spać itd.

Chyba raz ją oglądałem i właśnie to mi przeszkadzało. Czułem się jakbym oglądał jakąś histeryczkę, którą temat przerósł emocjonalnie. Przy moim mimo wszystko chłodzie emocjonalnym cudze emocje są tym bardziej męczące i nie chcę ich sobie fundować z własnej woli. Już mi emocje w związku wystarczą, i przyjmowanie emocji dziewczyny nawet gdy sam nie mam na to przestrzeni…

14 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Ej w ogóle znowu robimy jakis straszliwy offtop. W ogóle sie zastanawiam jak ludzie robią ze gadają nie robiąc off topu 😄

Nie mam pojęcia. Muszą być strasznie nudni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

Chyba raz ją oglądałem i właśnie to mi przeszkadzało. Czułem się jakbym oglądał jakąś histeryczkę, którą temat przerósł emocjonalnie. Przy moim mimo wszystko chłodzie emocjonalnym cudze emocje są tym bardziej męczące i nie chcę ich sobie fundować z własnej woli. Już mi emocje w związku wystarczą, i przyjmowanie emocji dziewczyny nawet gdy sam nie mam na to przestrzeni…

Nie mam pojęcia. Muszą być strasznie nudni :D

Ale korporacyjnie sie wypowiadasz 😛 z ta ‚przestrzenią’ Itd 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi