Skocz do zawartości
Nerwica.com

Bezsenność/ nawrót choroby/ leki przestały działać

JoAnna00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 7 lat temu zdiagnozowano u mnie depresję, nerwicę lękową i efektem była poważna bezsenność, dostałam leki pregabaline 75, trazodone 100 i mianseryne 10 mg. Spałam i czułam się super aż do teraz. Tak naprawdę od kilku miesięcy czułam, że mnie wszystko przytłacza ale myślałam, że zmęczenie, praca itp

Teraz wszystkie objawy leku, zamartwiania i najważniejsze bezsenność wróciły. Lekarz dodał mi sympramol 50 ale nie było żadnego efektu, później kazał wszystko odstawić i brać tylko Ketrel 25 po kilku dniach nieprzespanych odstawiłam i wróciłam do starych leków czyli

Pregabalina 75, trazodon zwiększyłam do 125 i mianseryne 15 mg, dodałam melatoninę, jest minimalna poprawa ale dużo brakuje do ideału.

Proszę o poradę, czy zwiększać mianseryna do 20mg lub pregabaline?

Stany depresyjne już są opanowane, chodzi mi tylko o poprawę snu

Edytowane przez JoAnna00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JoAnna00 w sprawie dawkowania leków powinnaś trzymać się zaleceń lekarza. Czasami włączają coś dodatkowego gdy problem nie przechodzi lub zwiększają dawki. Dlaczego nie porozmawiasz o tym z lekarzem? Jeśli widzisz poprawę w kwestiach depresyjnych to wydaje się, że leczenie idzie w dobrym kierunku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z lekami nasennymi jest ten problem, że na wiele z nich wytwarza się tolerancja i/lub uzależnienie i mają one mniej lub bardziej poważne skutki uboczne - więc na pewno dobrze jest łączyć to z psychoterapią i dodać do tego praktykowanie technik relaksacyjnych.

Dobrze jest prowadzić dziennik, zapisywać tam strumień świadomości - myśli, które przychodzą nam do głowy, żeby "oddać je papierowi" i nie tłoczyć ich ciągle w głowie. Dobrze jest też mieć z kim porozmawiać, komu się zwierzyć, jeśli tylko jest taka możliwość. O odżywianiu i aktywności fizycznej chyba nie trzema mówić. W każdym razie, w ciągu dwóch-trzech godzin przed położeniem się wieczorem do łóżka, a zwłaszcza po położeniu się, dobrze jest próbować się maksymalnie wyciszyć, i nie robić pobudzających rzeczy - np. nie patrzeć w ekrany, nie martwić się tym, co było ani tym co będzie itd. Ogólnie, robić wszystko, by uspokoić myśli.

Jak byś miała więcej pytań o szczegóły, to śmiało pytaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi