Skocz do zawartości
Nerwica.com

Psychologia to pseudonauka .

Walczący z wilkami

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma odpowiedzi ludzi, to może chociaż niech maszyna się wypowie?

Nie, nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. 😊

Psychologia nie jest pseudonauką — to pełnoprawna nauka empiryczna, która bada zachowanie i procesy psychiczne człowieka za pomocą metod naukowych (np. eksperymentów, obserwacji, analiz statystycznych).

Oczywiście — nie cała psychologia ma taki sam poziom naukowej ścisłości. Można to rozdzielić tak:

🔬 Psychologia naukowa

Obejmuje dziedziny, które opierają się na metodzie naukowej, np.:

• psychologia poznawcza (bada, jak ludzie myślą i przetwarzają informacje),

• neuropsychologia,

• psychologia społeczna,

• psychometria (tworzenie testów psychologicznych),

• psychologia kliniczna oparta na dowodach (np. terapia poznawczo-behawioralna, CBT).

W tych obszarach prowadzi się badania eksperymentalne, stosuje analizę danych, replikację wyników i recenzje naukowe.

🌀 Obszary bardziej kontrowersyjne

Niektóre nurty psychologii — np. psychoanaliza Freuda, astrologiczna "psychologia", czy część tzw. "psychologii motywacyjnej" — mają mało empirycznych dowodów i bywają uznawane za pseudonaukowe.

Dlatego czasem ludzie mówią, że „psychologia to pseudonauka”, ale zwykle mają na myśli te mniej naukowe podejścia, a nie całą dziedzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Szemihaza napisał(a):

Psychologia nie jest pseudonauką — to pełnoprawna nauka empiryczna, która bada zachowanie i procesy psychiczne człowieka za pomocą metod naukowych (np. eksperymentów, obserwacji, analiz statystycznych).

Oczywiście — nie cała psychologia ma taki sam poziom naukowej ścisłości. Można to rozdzielić tak:

🔬 Psychologia naukowa

• neuropsychologia,

• psychologia społeczna,

• psychologia kliniczna oparta na dowodach (np. terapia poznawczo-behawioralna, CBT).

W tych obszarach prowadzi się badania eksperymentalne, stosuje analizę danych, replikację wyników i recenzje naukowe.

Niektóre nurty psychologii — np. psychoanaliza Freuda, astrologiczna "psychologia", czy część tzw. "psychologii motywacyjnej" — mają mało empirycznych dowodów i bywają uznawane za pseudonaukowe.

Dlatego czasem ludzie mówią, że „psychologia to pseudonauka”, ale zwykle mają na myśli te mniej naukowe podejścia, a nie całą dziedzinę.

To zostało wygenerowane przez sztuczną inteligencję 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Verinia napisał(a):

Co jest złego w napisaniu co komputer wie na ten temat? I zgodzić się z tym?  😱😊

gdzie on się zgodził? przekleił tylko to co bot wypluł i po co? mało mamy wygenerowanych sztucznie śmieci w sieci?

1 minutę temu, Verinia napisał(a):

Daruj sobie słabe teksty.

o co ci chodzi?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to

3 minuty temu, Verinia napisał(a):

Ja prdl. Nie wytrzymam.

już nie jest słabe?? sama mnie podpuszczasz i się dziwisz? co mogę sensownego na to odpowiedzieć? siki i kupa to pierwsze co przychodzi mi na myśl

Teraz, Verinia napisał(a):

No niestety sporo tych śmieci się nazbierało 😁

a teraz mówisz o mnie czy ten uśmieszek co ma znaczyć? ja przynajmniej jestem prawdziwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, little angel napisał(a):

a to

już nie jest słabe?? sama mnie podpuszczasz i się dziwisz? co mogę sensownego na to odpowiedzieć? siki i kupa to pierwsze co przychodzi mi na myśl

a teraz mówisz o mnie czy ten uśmieszek co ma znaczyć? ja przynajmniej jestem prawdziwa

Nie będę pisać kim jesteś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje . Nie sądziłem że ktoś zdecyduje się zaangażować do walki ze mną AI żeby zdykredytować pytanie któe zadałęm tak troche z nudów .

Ja wam powiem patrze się na te psycholożki które poznałęm i generalnie to są osoby któe kiepsko intelektualnie się w moich oczach prezentują . 

Jest też kwestia tego na co niektózy moi znajmoi któzy mają podobny poglad na sprawe zwróili uwage ja może w mniejszym stopniu że kiedy robia dziennikarze wywiad z jakimś maturzystą idącym na studia psychologiczne i pytają się dlaczego włąsnie ten kierunek to on przewazenie odpowiada :

- ,, Bo chciałbym się wiecej dowiedzieć o moich schorzeniach i chorobach . ''

Mógłbym takich moich argumentów dorzucac wiecej . Zgodzicie się że najgorszy stan psychiczny to mają przewaznie ludzie bardzo ubodzy . No ja tak troche na chłopski rozum jak człowieka głód przycisnie to i mysli samobójcze go najdą . A ci wszyscy psychologowie to ciagną do Warszawy jak za przeproszeniem muchy do nie powiem czego zeby pomagać celebrytom  w odnajdywaniu się po jakimś tam rozstaniu albo innej takiej akcji a do jakiś tam placówek dla bezdomnych to cięzko ich zagnać . 

Kurcze nie wiem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

44 minuty temu, little angel napisał(a):

a to

Nie kłóćmy się. Przepraszam 🌹

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, Verinia napisał(a):

Nie kłóćmy się. Przepraszam 🌹

8 minut temu, little angel napisał(a):

ok, ja też przepraszam 🪷

Juupi. 

57 minut temu, Walczący z wilkami napisał(a):

. A ci wszyscy psychologowie to ciagną do Warszawy jak za przeproszeniem muchy do nie powiem czego zeby pomagać celebrytom  w odnajdywaniu się po jakimś tam rozstaniu albo innej takiej akcji a do jakiś tam placówek dla bezdomnych to cięzko ich zagnać . 

To jest oczywiście racja, ale nijak się to ma do naukowości psychologii jako nauki 🙂 ponadto mylisz psychologa i psychoterapeutę. No ale /cenzura/ z tym w sumie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Szemihaza napisał(a):

🔬 Psychologia naukowa

• neuropsychologia,

• psychologia społeczna,

No i dobrze że wstawil cytat maszyny. Są informacje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi