Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy to wam przypomina pełne NPD?

Wrwsw

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

dostałem podejrzenie/mocną sugestie od specjalisty  i się zastanawiam.

ogolnie funkcjonuje tak: codziennie idąc ulicą patrze kto się na mnie patrzy każde spojrzenie miłe od kogoś to uzdrowienie dla mojego poczucia wartości, czuję się ważny, każde pominięcie spojrzenia przez obcego to cios. Dbam o wizerunek żeby nie wydać negatywnych emocji. Patrzę w lustro codziennie od wielu lat i się zachwycam sobą, wyobrażam sobie relacje romantyczne i swoje powodzenie w nich, czuję się wyjątkowy, od zawsze liczę na specjalne traktowanie czuję wewnętrznie że jestem na tyle wyjątkowy dla siebie i innych że mogę je mieć i należy mi się. Uwielbiam plotkować, mówienie o innych z kimś daje mi siłę „my jesteśmy wyjątkowymi - możemy” 
Często szukam w innych korzyści jakie mogę osiągnąć, ale robie to raczej pośrednio, a nie w sposób chłodny, wykalkulowany. 

empatię - chyba czuję, ale jest u mnie natychmiastowo blokowana żebym nie musiał dźwigać i wchłaniać czyichś emocji (bo nie chcę tego) a mam ASD i silnie chłonę emocje z otoczenia. Ale jak wchodzi w grę utrzymanie podtrzymanie relacji to mogę ją odegrać bardzo dobrze (nw czy czuje ją, ale robie wszystko żeby czuć i reagować autentycznie) -

stały rytuał u mnie - puszczanie muzyki przeglądanie się wyobrażanie sukcesu idealnego związku życia i swojej doskonałości (tyle że nie wiem czy to rytuał nie z ASD czasem)

i podstawą - czemu się w ogóle przejmuję tym teraz.

I ostatnie co mnie spotkało - fryzjerka zwaliła fryzurę, straciłem poczucie siebie, tożsamości - od tamtego momentu od razu czuję napięcie, nie czuję siebie mam depresję napady paniki bo nie mogę patrzeć w lustro i skupiać się na wyglądzie. Straciłem mój glowny punkt odniesienia w życiu - WYGLĄD. Czuję się fatalnie, bezwartościowy. 

czy to znak że maska spadłaa i wyszło prawdziwe zerowee poczucie, które we mnie siedzi

to wam wygląda na NPD, cechy czy mechanizmy obronne?

tak jak mówię pod spodem chyba siedzi niskie poczucie wartości które chce być ciaaaaagke zaspokajane.

w wypisie z oddziału dziennego „zaburzenia osobowości mieszanej” 

„nadmiernie skoncentrowany na sobie, brak patrzenia na potrzeby innycy” 

„skupianie uwagi personelu i innych pacjentów” „refleksja powierzchowna mimo deklaracji pracy nad sobą” „wchodzenie w relacje z osobami chwiejnymi/opozycyjnymi” „wgląd adekwatny z tendencja do egocentryzmu” 

Edytowane przez Wrwsw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O matko pamiętasz moja wiadomość do Ciebie z zyciorysem🤣🤣🤣 Ahahah to też musiało być maniakalne, a Ty nie dałeś znać mi! 😜 Mam pytanie do tematu: A jak ktoś odbierze ci twój 'atut' to jak reagujesz? Dostajesz po nosie, stres, a potem zaczynasz nienawidzic tej osoby? Mówisz o wyglądzie, ale łatwiej by mi było zobrazować na chwaleniu się drogim samochodem - podziw od kazdego a ta jedna osoba mówi glosno że ma to w dupie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi