Skocz do zawartości
Nerwica.com

Ubezpieczenie zdrowotne dorosłego

take

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.zus.pl/pracujacy/ubezpieczenie-zdrowotne-w-polsce/zasady-podlegania-ubezpieczeniu-zdrowotnemu/ubezpieczenie-czlonkow-rodziny - "Kogo możesz zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego jako członka rodziny". Fragment:

"Dziecko może być objęte ubezpieczeniem zdrowotnym jako członek Twojej rodziny, dopóki nie skończy 18 lat. Jeśli uczy się dalej w szkole lub odbywa kształcenie w uczelni lub szkole doktorskiej, ma prawo do ubezpieczenia zdrowotnego przy Tobie, dopóki nie skończy 26 lat. Jeśli ma orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub równoważne, ma prawo do ubezpieczenia zdrowotnego przy Tobie bez ograniczenia wieku."

Jeżeli dorosły nie uczy się i ma co najwyżej umiarkowany stopień niepełnosprawności i całkowitą niezdolność do pracy (ale nie ma renty, np. socjalnej czy wypracowanej), to prawo do ubezpieczenia przy rodzinie bez ograniczenia wieku nie przysługuje, z tego, co rozumiem... 

W Internecie pojawił się też taki tekst na temat ubezpieczeń zdrowotnych dorosłych, napisany przez pewną osobę ze zdiagnozowanymi ASD i ADHD: https://www.patreon.com/posts/prawo-do-czyli-135842731 - "Prawo do powszechnych ubezpieczeń społecznych czyli jak osoba chora nie może się leczyć".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Pułapka ubezpieczeniowa" :( Nie ma renty, nie ma automatycznego ubezpieczenia bez względu na gotowość do pracy :( 

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-zyja-bez-ubezpieczenia-zdrowotnego-wyrzucony-przez-swiat-kon,nId,22546514 - Żyją bez ubezpieczenia zdrowotnego. "Wyrzucony przez świat" kontra "to nie działa" Fragmenty (z własnymi wyróżnieniami, na początek cytat z końca artykułu):

Cytat

Problem można rozwiązać systemowo. - Jednym z pomysłów jest wprowadzenie powszechnej opieki zdrowotnej finansowanej z podatków, podobnie jak przed 1999 rokiem, kiedy każdy miał prawo do świadczeń zdrowotnych.

Cytat

Kamil* ma 30 lat, od ponad pół roku nie ma ubezpieczenia zdrowotnego. Ze względu na stan zdrowia nie jest w stanie podjąć pracy. - Mam niedowład lewej strony, częste bóle głowy i zawroty. Zdarzają mi się omdlenia i skoki ciśnienia - tłumaczy.

Złożył wniosek o rentę, ale nie dostał świadczenia. - Według ZUS mam dwie ręce i dwie nogi, więc mogę pracować, od tej decyzji odwołałem się do sądu. Sprawa jest w toku - mówi.

Z powodu licznych problemów zdrowotnych nieraz musi korzystać z wizyt lekarskich. Nie jest ubezpieczony, dlatego w systemie świeci się zawsze "na czerwono", co oznacza, że system nie potwierdza w danym dniu prawa pacjenta do świadczeń finansowanych przez NFZ.

- Każdorazowo podpisuję oświadczenie, że mam prawo do świadczeń, bo sprawa jest w sądzie i liczę na to, że zostanie mi przyznana renta, a wraz z nią ubezpieczenie zdrowotne. Do tej pory kłopotów nie miałem i się udawało. Ale stres jest, bo na prywatne wizyty mnie nie stać - dodaje.

Cytat

W podobnej sytuacji jest Patryk. Ma 27 lat i orzeczenie o niepełnosprawności. Od prawie roku żyje bez ubezpieczenia zdrowotnego. - Nie przedłużono mi renty. Już trzeci raz odwołuję się od decyzji odmownej. Sprawa toczy się w sądzie, ale trwa to bardzo długo - przyznaje.

Do kwietnia zeszłego roku pracował na etacie w logistyce. - Byłem zmuszony się zwolnić, bo nie dawałem rady fizycznie podołać zadaniom. Nie pomaga silna depresja i stany lękowe - tłumaczy. Które, jak przyznaje, życie bez ubezpieczenia tylko umacnia. - Mam nasilone objawy, panicznie boję się bezdomności - zaznacza.

U lekarza pierwszego kontaktu pokazuje zaświadczenie z ZUS-u, że sprawa się toczy. Żyje ze wsparcia rodziny. - Szukam pracy od kwietnia, ale nikt mnie nie chce zatrudnić - wyjaśnia. Do tej pory wysłał blisko 600 CV. - ZUS odradza mi zarejestrowanie się jako osoba bezrobotna, ponieważ wpłynie to negatywnie na decyzję dotyczącą renty socjalnej. Czuję się totalnie wyrzucony przez świat - tłumaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zachorował za późno (np. po 18 r. ż., gdy się nie uczył), żeby mieć rentę socjalną i nie miał wymaganych okresów do renty z tytułu niezdolności do pracy, to nie spełni ani warunków do renty socjalnej, ani do renty z tytułu niezdolności do pracy ('wypracowanej").

Poza tym, wiele osób, które powinny mieć orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy z powodu schorzeń powstałych wystarczająco wcześnie, otrzymuje co najwyżej częściową niezdolność do pracy i nie ma renty socjalnej, jak i "wypracowanej", czyli z tytułu niezdolności do pracy (bo nie mają stażu pracy czy wymaganych okresów).

Może też być osoba z całkowitą niezdolnością do pracy, która nabyła ją na przykład w wieku 40 lat, ale nie ma wystarczających okresów składkowych (np. dlatego, bo pracowała na "umowach śmieciowych"), więc nie dostanie renty z tytułu niezdolności do pracy nawet pomimo tego, że ma całkowitą niezdolność do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, take napisał(a):

Jeżeli zachorował za późno (np. po 18 r. ż., gdy się nie uczył), żeby mieć rentę socjalną i nie miał wymaganych okresów do renty z tytułu niezdolności do pracy, to nie spełni ani warunków do renty socjalnej, ani do renty z tytułu niezdolności do pracy ('wypracowanej").

Poza tym, wiele osób, które powinny mieć orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy z powodu schorzeń powstałych wystarczająco wcześnie, otrzymuje co najwyżej częściową niezdolność do pracy i nie ma renty socjalnej, jak i "wypracowanej", czyli z tytułu niezdolności do pracy (bo nie mają stażu pracy czy wymaganych okresów).

Może też być osoba z całkowitą niezdolnością do pracy, która nabyła ją na przykład w wieku 40 lat, ale nie ma wystarczających okresów składkowych (np. dlatego, bo pracowała na "umowach śmieciowych"), więc nie dostanie renty z tytułu niezdolności do pracy nawet pomimo tego, że ma całkowitą niezdolność do pracy.

Ok dzięki mega słabo 😒 ale co się dziwić na Europę Wschodnia xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi