Skocz do zawartości
Nerwica.com

Trudny los mężczyzn

pieklomezczyzn

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Grouchy Smurf napisał(a):

@Dalja ale czy moja psychika o tym wie?

To już zależy co do niej dociera:P Generalnie u nas wychowanie obywatelskie nie istnieje, podobnie jak obrona cywilna, to skąd ona ma wiedzieć. Ja nie mówię że nie można się nie nadawać, to jasne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dalja zgadzam się. Od pierwszej klasy powinno być wychowanie obywatelskie i sensowna nauka na temat zagrożeń różnorakich i sposobów zachowania a nie tylko prawa dziecka. A w liceum nauka prawa aby obywatel znal swoje obowiazki ale takze dobrze swoje prawa aby nie dal sie zwodzic urzednikom.

Edytowane przez Grouchy Smurf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Dalja napisał(a):

Ja nie mówię że nie można się nie nadawać, to jasne

Można przede wszystkim nie chcieć.

Ja mam jedno życie i to ja decyduję, co jest na tyle ważne, żeby poświęcić tę najcenniejszą dla mnie rzecz, a nie odgórnie jakiś trep.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Cień latającej wiewiórki napisał(a):

Można przede wszystkim nie chcieć.

Ja mam jedno życie i to ja decyduję, co jest na tyle ważne, żeby poświęcić tę najcenniejszą dla mnie rzecz, a nie odgórnie jakiś trep.

No ale tak to nie działa, chyba byś musiał zrezygnować z obywatelstwa każdego kraju to jesteś wolny

Rozumiem że można nie chcieć. Pamiętam jak w 22 byl jakis sondaż (Nie pamiętam źródła, ale płk Lewnadowsi się powoływał na niego w wywiadzie) że wśród Polaków do walki zglosiloby się 35 proc Ukraińców, 45 proc Polaków, mężczyzn w wieku poborowym (coś okolo). Dla porównania Finlandia 80 proc. Jakoś okolo

* bez wśród Polaków, już nie mogę edytować.....

Brak edycji jest słaby bardzo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dalja napisał(a):

To już zależy co do niej dociera:P Generalnie u nas wychowanie obywatelskie nie istnieje, podobnie jak obrona cywilna, to skąd ona ma wiedzieć. Ja nie mówię że nie można się nie nadawać, to jasne

Nie istnieje żadne przysposobienie obronne a kiedyś taki przedmiot był ale i tak niczego nie uczył. Chyba, że gdzieś za prlu. Dlatego jestem jednym malutkim trybikiem który pomaga zapoznać się z tematem i umożliwić dostęp do sprzętu i umiejętności. 

2 godziny temu, Cień latającej wiewiórki napisał(a):

Ja mam jedno życie i to ja decyduję, co jest na tyle ważne, żeby poświęcić tę najcenniejszą dla mnie rzecz, a nie odgórnie jakiś trep

Racja, jak najbardziej ale tu trzeba budować świadomość i ją prawnie ludziom umożliwić. Czyli to co niżej pisze Dalia.

38 minut temu, Dalja napisał(a):

że wśród Polaków do walki zglosiloby się 35 proc Ukraińców, 45 proc Polaków, mężczyzn w wieku poborowym (coś okolo). Dla porównania Finlandia 80 proc.

Bo finladia kultywuje właśnie obronę kraju. Oni ciągle pamiętają co z nimi zrobiono i przez to,  że się nie poddali to odzyskali wolność. 

Maja infrastrukturę i każdy wie co robić w przypadku ataku. Tam bardzo duży nacisk jest na obronność. 

My jej nie mamy bo u nas wszystko ma być tylko na papierze. 

Wierzcie mi.... My nie mamy szans sami cokolwiek zrobić. 

Możecie oglądać piękne defilady i opowieści ministrów obrony, podziwiać piękne plakaty zachęcające do wstąpienia ale to jest tylko pobielały grób. 

Tam nie ma właściwości obronnych nawet jakby napadło nas stado piesków preriowych. 

Żeby bronić kraju to trzeba mieć co bronić.

Za kredyt do końca życia ktoś pójdzie walczyć? 

Może za bezrobocie i pracę za grosze?  

Za podatki które rosną jak grzyby po deszczu? 

My jako obywatele tego kraju powinniśmy widzieć, że państwo o nas dba. 

Choćby takie dostanie się do lekarza, dostęp do specjalistów bez łapówek. Płacimy podatki na coś co nie działa jak powinno. 

Dlaczego nie szanuję się polskiego dobra jakim jest taki rolnik! 

Dlaczego nie dostają tyle co niemiec dotacji? Lepiej sprowadzić z drugiego końca świata niż dać swojemu zarobić i żeby się u nas kręciło?  

I to nie tylko w tej branży. Ta jest jedynie najważniejsza bo produkcja żywności jest najcenniejszym elementem. Bez tego to sobie możemy naskoczyć. 

Zamiast się usamodzielniać to się uzależniamy od innych a traktują nas jak szmaty i sobie buty nami wycierają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Dalja napisał(a):

obie picie

Obie picie? Czyli jedna picia i druga picia? o_O

4 godziny temu, Dalja napisał(a):

są na tylnych liniach, i wynika to i z właśnie fizycznych ograniczeń, i z większego stopnia empatii, coś mówione bylo że kobietom chcac nie chcąc włącza się instynkt podobny jak u matek

Może gdy dochodzi do walk ulicznych, gdzie widzi się twarze przeciwników, tak jest - nie wiem. A może to zależy.

Podobno w historii wojen było ileś kobiet-snajperek, które radziły sobie naprawdę dobrze w zabijaniu przeciwników.

4 godziny temu, Fuji napisał(a):

A kim są ludzie co agresywnie przechodzą nielegalnie przez granicę? Kobieta jaka się trafia przy tym przerzucie ludzi to 1 na 1000.

To są bandyci

Bandyci z wyższym wykształceniem - po politechnikach i uniwersytetach medycznych? Chyba mało prawdopodobne.

Walki u sąsiadów mają charakter pozycyjny w okopie i metoda spalonej ziemi.

Ale walki uliczne i pojedynki snajperów też mają miejsce, prawda?

Są manualnie nauczeni pracy a to wymusza z automatu umiejętności manualne.

A czy tu nie mają wpływu wrodzone predyspozycje, np. pamięć robocza?

Ja mam znikomą pamięć roboczą, przez co nigdy nie opanowałem np. układów równań, wielomianów, funkcji i podobnych złożonych zadań matematycznych. Również gdy miałem wykonywać jakieś zadania polegające na wykonaniu określonych manualnych czynności w określonej kolejności, to wszystko mi się mieszało, kolejność i sposoby mi się mieszały, i nawet gdy ktoś mi pokazał coś i powtórzył 30 razy, to ja nadal myliłem.

I nie ma to nic wspólnego z pochodzeniem.

każdy szkoleniowiec ci to powie... najpierw likwidujesz płeć przeciwną... a dlaczego to już może nie będę pisał ale jest pewna zależność która nakazuje to zrobić i to się sprawdza.

O tym nie słyszałem. Zawsze wydawało mi się wręcz, że heteroseksualnemu mężczyźnie bardzo trudno byłoby zamordować kobietę, chyba że będącemu skończonym patusem, bandytą i mizoginem.

28 minut temu, Fuji napisał(a):

Nie istnieje żadne przysposobienie obronne a kiedyś taki przedmiot był ale i tak niczego nie uczył. Chyba, że gdzieś za prlu.

W liceum w roku szkolnym 2003/2004 miałem przysposobienie obronne - choć tam skupiano się o wiele bardziej na pierwszej pomocy i resuscytacji niż na kwestiach rzeczywiście dotyczących obronności. O wojsku, komisjach lekarskich, rutynie dnia w koszarach itd. były tam tylko wzmianki.

Było tam też o broni chemicznej i biologicznej i o różnych zagrożeniach, np. upałach i klęskach żywiołowych.

32 minuty temu, Fuji napisał(a):

finladia kultywuje właśnie obronę kraju.

W Finlandii, jak to Skandynawii, przede wszystkim obywatele w bardzo dużym stopniu utożsamiają się z własnym państwem i mu ufają. To nieporównywalna rzecz do Polski czy innych społeczeństw post-niewolniczych, włączając post-feudalne.

Państwo jest postrzegane przez polskich obywateli jako obca rzecz, której w żadnym razie nie można ufać ani spodziewać się czegokolwiek dobrego czy wspierającego.

W Polsce trudno wyobrazić sobie instytucję taką jak Barnevernet (który zresztą nieraz działa w karygodny sposób i przedobrza z wtrącaniem się między rodziców a dzieci).

35 minut temu, Fuji napisał(a):

Dlaczego nie szanuję się polskiego dobra jakim jest taki rolnik! 

Może np. dlatego. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Obie picie? Czyli jedna picia i druga picia?

Obyś żartował tylko.......🤨

9 minut temu, Kiusiu napisał(a):

A czy tu nie mają wpływu wrodzone predyspozycje, np. pamięć robocza?

Pamięć robocza jest wbijana czasami siłą. Działa... jak się pomylisz to Cię nauczą tak, że już zapamiętasz a jak nie zapamiętasz to prokurator już po błędzie uczy w inny sposób. 

10 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Zawsze wydawało mi się wręcz, że heteroseksualnemu mężczyźnie bardzo trudno byłoby zamordować kobietę, chyba że będącemu skończonym patusem, bandytą i mizoginem

No to zasada z dawnych czasów i nie chcę rozwijać dlaczego. 

W szkoleniach eliminuje się czynnik ludzki.

Dlatego się mówi.... eliminacja celu, likwidacja. Tu nie wolno użyć formy osobowej. Mózg to inaczej odbiera.  

13 minut temu, Kiusiu napisał(a):

W Finlandii, jak to Skandynawii, przede wszystkim obywatele w bardzo dużym stopniu utożsamiają się z własnym państwem i mu ufają

Bo kraj coś daje obywatelom a nie tylko z nich doi.

15 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Państwo jest postrzegane przez polskich obywateli jako obca rzecz, której w żadnym razie nie można ufać ani spodziewać się czegokolwiek dobrego czy wspierającego.

Bo ten kraj nie wspiera własnych obywateli. Wręcz przeciwnie.

16 minut temu, Kiusiu napisał(a):

W liceum w roku szkolnym 2003/2004 miałem przysposobienie obronne - choć tam skupiano się o wiele bardziej na pierwszej pomocy i resuscytacji niż na kwestiach rzeczywiście dotyczących obronności

Tak właśnie. Pic na wodę. Zmarnowany czas.

17 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Może np. dlatego

Satyra to nie brak szacunku. 

Szacunek to współpraca i symbioza gospodarcza państwa. Nie utrudnianie przynajmniej. Pomagać nie muszę. Byle tylko nie przeszkadzali.

19 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Było tam też o broni chemicznej i biologicznej i o różnych zagrożeniach, np. upałach i klęskach żywiołowych

Było.  Jak napisałem o rakietach dalekiego zasięgu ziemia powietrze to się pani psor nie podobało i zaczęła wytykać jakieś szczegóły gdzie pojęcia nie miała. 

Pisałem na podstawie poważnego pisma wojskowego a ta jeszcze śmiała poprawiać konstruktorów i fizyków.

Dzisiaj to bym sobie ją tak pożyczył i zjechał z góry na dół za brak kompetencji.

23 minuty temu, Kiusiu napisał(a):

Ale walki uliczne i pojedynki snajperów też mają miejsce, prawda?

Podczas 2 wojny to takie przypadki miały miejsce ale miały raczej wartość mocno propagandową. 

Chociażby Ludmiła Pawliczenko bodajże. 

Jedynym kozakiem ze znanych to Simo Hayha. Ten to miał predyspozycje fizyczne jak terminator. O nim to bym mógł opowiadać i opowiadać jakie akcje robił. 

Ruscy to batalion Clay wysłali żeby go załatwić i się nie udało. 

Najlepsze jego hasło jak już się go w jakimś wywiadzie zapytali.... co odczuwał kiedy musiał strzelać do ruskich to odpowiedział....

Lekki odrzut 😅

Teraz to tak nie działa bo snajper nie działa sam. To sztab ludzi poza obszarem działania jak i operatorzy

Tam wszystko jest dobrze obczajone zanim się ktokolwiek rozłoży ze sprzętem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fuji @Kiusiu @Dalja @Cień latającej wiewiórki

W Polsce ze służbą wojskową jest taki problem, że u nas wyglądała ona jak kara, jako więzienie i obóz pracy za niewinność, za to że jesteś mężczyzną, stąd większość jej unikała bo takie klimaty z patriotyzmem wiele wspólnego nie miały. Miała ona model sowiecki, totalitarny, gdzie z osobą jako jednostką nie liczono się.  Dawanie sobą pomiatać, zmuszanie do przebywania razem z kryminalistami nie było powodem do dumy a raczej ujmą. W Finlandii także młodzież wcale nie jest zadowolona z tego, że musi odbyć służbę. W Norwegii z kolei ludzie dokonują korupcji aby dostać się do wojska. Czyli jeżeli miałaby u nas wrócić zsw, to trzeba patrzeć na Norwegię.

Edytowane przez Grouchy Smurf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

41 minut temu, Grouchy Smurf napisał(a):

W Polsce ze służbą wojskową jest taki problem, że u nas wyglądała ona jak kara, jako więzienie i obóz pracy za niewinność, za to że jesteś mężczyzną

No tak - koszarowanie ludzi, przymusowe strzyżenie ich na krótko (a dlaczego żołnierz nie może nosić fryzury takiej, jaka mu się podoba, jak np. w Norwegii, o której sam wspomniałeś?), zmuszanie do wstawania o barbarzyńskiej godzinie, bez oglądania się na to, czy ktoś np. cierpi na przewlekłą bezsenność i o godz. 6 ma za sobą trzy godziny snu (jaki wpływ na zdrowie ma to, że codziennie przez rok sypia się średnio trzy godziny?), traktowanie wszystkich jako jednakowych i niczym się nie różniących bez oglądania się np. na to, że jeden żołnierz waży 50 kg, a drugi 100 kg itd.

Ludzie są różni, mają różne warunki fizyczne i psychiczne, a instytucje takie jak wojsko ignorują te różnice i zmuszają wszystkich do tego samego, choć są oni w bardzo różnym stanie.

W Finlandii także młodzież wcale nie jest zadowolona z tego, że musi odbyć służbę. W Norwegii z kolei ludzie dokonują korupcji aby dostać się do wojska.

Ciekawe, skąd takie różnice między Finlandią a Norwegią.

Mógłbyś podać jakieś linki, źródła informacji, w których je znalazłeś? Bo nie słyszałem o tym, o czym tu wspomniałeś odnośnie Finlandii i Norwegii.

Czyli jeżeli miałaby u nas wrócić zsw, to trzeba patrzeć na Norwegię.

Tu zgoda.

Choć ogólnie to uważam, że przymusowe koszarowanie ludzi w czasie pokoju nigdy nie jest dobre.

Godzinę temu, Fuji napisał(a):

Pamięć robocza jest wbijana czasami siłą. Działa... jak się pomylisz to Cię nauczą tak, że już zapamiętasz a jak nie zapamiętasz to prokurator już po błędzie uczy w inny sposób.

Jeśli ktoś ślepo wierzy w moc nakazów i zakazów oraz pruskiej dyscypliny, to może tak uważać. Jeśli jednak ma pojęcie o neuroróżnorodności, to nie stwierdzi czegoś takiego.

Poza znikomą pamięcią roboczą, mam też słabą pamięć krótkotrwałą. Gdy człowiek uczy się jakichś procedur, to takie ograniczenia są dla niego naprawdę poważnym utrudnieniem.

W szkoleniach eliminuje się czynnik ludzki.

Dlatego się mówi.... eliminacja celu, likwidacja. Tu nie wolno użyć formy osobowej. Mózg to inaczej odbiera.

Zaraz - czyli mówisz, że gdy oficer każe żołnierzowi zabić kobietę, to zamiast "zabij ją" mówi "wyeliminuj cel" lub "zlikwiduj cel"? To chcesz powiedzieć? Dobrze zrozumiałem?

Chore i zwyrodniałe. Kto to wymyślił? I czy takich samych sformułowań oficer-bandyta używa, gdy każe żołnierzowi zamordować cywilów, np. wszystkich mieszkańców wioski?

Jeśli tak, to... cóż... oficerowi, który mówi coś takiego i wydaje taki rozkaz, należy strzelić z pistoletu w wątrobę i jądra, potem połamać mu ręce i nogi, wydłubać oczy i nasrać na mordę, zanim zdechnie. Zero szacunku dla takich zwyroli. Niech dostają to, na co zasługują, niech piją własną truciznę. To samo z typami takimi jak sierżant Hartman z "Full Metal Jacket". Tyrani odczłowieczający tych, którzy są niżej rangą od nich, nie zasługują na nic lepszego. Oni nie kwalifikują się ani do sądu wojennego, ani nawet do sądu dla ludożerców (nawiązując do cytatu z kapitana Wagnera z "C.K. Dezerterów").

Satyra to nie brak szacunku.

Chodziło o to, że skoro ta piosenka (z 1999 zresztą) jest o tym, że rolnicy to tak często brudne i śmierdzące chamy, to znaczy, że zarówno "coś musi być na rzeczy", jak i że część ludzi, w tym zapewne również decydentów, właśnie tak postrzega rolników. I dlatego ich nie szanują. Stereotypy trzymają się mocno. Choć nie wykluczam, że od 1999 - od tego czasu przecież Polska m.in. weszła do UE i otrzymała unijne fundusze, także na rozwój wsi, a rolnicy otrzymali unijne dopłaty - sporo się w tej kwestii zmieniło. Pytanie, ile.

Jak napisałem o rakietach dalekiego zasięgu ziemia powietrze to się pani psor nie podobało

No ja o rakietach zupełnie nic nie miałem na lekcjach PO.

Edytowane przez Kiusiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kiusiu O Finlandii znalazłem tę informacje przypadkowo czytając na inny temat o tym, z czego najbardziej i najmniej zadowolona jest fińska młodzież i nie pamiętam co było pierwsze, ale to drugie to było o służbie wojskowej. Niestety nie mam już tego w pamięci przeglądarki bo ty chyba z rok temu.

A o Norwegii mówił Marek Budzisz autor książki Armia obywatelska, na Youtube w wywiadzie z Krzysztofem Ziemcem, którego teraz nie mogę znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57 minut temu, Grouchy Smurf napisał(a):

W Polsce ze służbą wojskową jest taki problem, że u nas wyglądała ona jak kara,

No nie. Teraz to idą tylko Ci co chcą. 

18 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Ludzie są różni, mają różne warunki fizyczne i psychiczne, a instytucje takie jak wojsko ignorują te różnice i zmuszają wszystkich do tego samego, choć są oni w bardzo różnym stanie.

Jak chcą Cię zabić to nie będą czekać aż się wyśpisz czy masz gorszy dzień.

21 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Zaraz - czyli mówisz, że gdy oficer każe żołnierzowi zabić kobietę, to zamiast "zabij ją" mówi "wyeliminuj cel" lub "zlikwiduj cel"?

Dobrze zrozumiałeś. Tak przebiega szkolenie. Tłumaczę wszystko jako cel i liczę trafienia. Tu nie ma żartów i czasu na sentymenty. 

Ja to przeczytałem dokładnie co napisałeś. Miło się uśmiecham bo ciężko mi wytłumaczyć coś komuś z innego punktu widzenia. 

Masz wydać rozkaz żeby wyeliminować zwyrodnialca który np morduje Ci sąsiadów czy rodzinę i to jest coś złego?  No jest ale działasz w celu zakończenia eskalacji konfliktu bo innego wyjścia nie ma. Jak nie ty to oni to zrobią z Tobą. 

29 minut temu, Kiusiu napisał(a):

No ja o rakietach zupełnie nic nie miałem na lekcjach PO.

Ja też. Napisałem wolne wypracowanie o tej tematyce i się nie spodobało. 

Co miałem pisać? O pompowaniu rannego na trzy strony A5?

31 minut temu, Kiusiu napisał(a):

Chodziło o to, że skoro ta piosenka (z 1999 zresztą) jest o tym, że rolnicy to tak często brudne i śmierdzące chamy, to znaczy, że zarówno "coś musi być na rzeczy", jak i że część ludzi, w tym zapewne również decydentów, właśnie tak postrzega rolników. I dlatego ich nie szanują

Nie ma nic na rzeczy. Nie ukrywam. Jak przeczytałem.... to mnie wzdrygło.

Rolnicy byli i są super. Uwielbiam ich. 

Kocham wioskę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, Fuji napisał(a):

Jak chcą Cię zabić to nie będą czekać aż się wyśpisz czy masz gorszy dzień.

To oczywiste. Mówiłem o ZSW w czasie pokoju, nie o realiach wojny. Różnica ogromna.

44 minuty temu, Fuji napisał(a):

Dobrze zrozumiałeś. Tak przebiega szkolenie. Tłumaczę wszystko jako cel i liczę trafienia. Tu nie ma żartów i czasu na sentymenty.

Nie mówię o sentymentach, tylko o nazywaniu rzeczy po imieniu. O tym, żeby zabijanie zawsze nazywać zabijaniem. Zawsze.

Eufemizmy są idiotyzmem i absurdem. Na tej samej zasadzie, absurdem i idiotyzmem jest mówienie o "usypianiu psów" czy innych zwierząt domowych, gdy mowa o ich zabijaniu. Albo o "regulacji populacji" czy "odstrzale", gdy chodzi o zabijanie dzikich zwierząt.

Nie zakłamujmy rzeczywistości.

49 minut temu, Fuji napisał(a):

Masz wydać rozkaz żeby wyeliminować zwyrodnialca który np morduje Ci sąsiadów czy rodzinę i to jest coś złego?

Jasne, że nie. Mówiłem o przypadkach mordowania cywilów przez bandytów w mundurach wykonujących rozkazy innych bandytów w mundurach takich jak Ratko Mladić czy William Calley. To im oraz im podobnym należałoby zgotować los taki, jaki opisałem poprzednio.

52 minuty temu, Fuji napisał(a):

Kocham wioskę

Ja też. Choć akurat mnie wioska praktycznie zawsze kojarzyła się z cichymi działkami rekreacyjnymi, a mniej z rolnictwem czy hodowlą. No ale to wynik takich a nie innych doświadczeń.

Radio Chlew i Żiżej Skwarka pochodzą z Podlasia. Może tam w latach 90. rolnicy byli właśnie tacy, jakimi ich opisali w swoich piosenkach. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fuji hahah pompowanie rannego na A5 😂 

*obroniła nie odzyskała, pewnie masz na myśli wojne zimowa

Schrony w Finlandii to jest kosmos, tam jest całe podziemne miasto które ma miejscówki dla ludzi licząc mieszkancow nawet z okolic pracujących w mieście oraz turystow, z elektrycznoscia i zasiegiem. takze jakby ktoś nie wiedział gdzie jechać 

@Kiusiu

Przepraszam *płcie

Walki uliczne, mmm, ze kiboli chyba. Walki miejskie lub walki w zabudowie raczej. Snajper inaczej działa. Zreszta ja napisałam niedokładnie, przepraszam, chodzilo o rannych po twojej stronie, obok siebie.

Każde słowo ma swoje znaczenie. Uśpić, odstrzelić, regulować (populacje). Nie widzę tu eufemizmu, jeśli słowo opisuje czynność dokładniej i bardziej szczegółowo. A używanie pojęć jak likwidacja/eliminacja celu, nie ma być eufemizmem, tylko ma właśnie służyć najprostszym komunikatom i nierozpraszaniu uwagi. Debilizmem byłyby komendy w stylu ,,zabij ją/jego" które oddziałują na emocje, w momencie gdy sekundę później masz kulkę, a oddział jest w trudniejsze sytuacji.

Masz rację, wymagaliby tego samego, nawet jakbyś spał 3 h, i się ciągle mylił musiałbyś robić co reszta, plus kara za odstawanie od reszty, pewnie dla reszty też. Ale generalnie nie marnowalbys sie, a może tacy z trudnościami zostawali przydzielani do kuchni, i tyle.

@Cień latającej wiewiórki już myślałam że nie wiesz o więzieniu;)

@Grouchy Smurfno to że młodzież może być niezadowolona że musi służbę odbyć to łatwo uwierzyć. Ale tamtemu sondażowi nie przeczy. Nie chodzi chyba o to jak jest u nas, bo tam Francja Holandia Niemcy miały jeszcze gorszy wynik, typu 4 %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, Dalja napisał(a):

Masz rację, wymagaliby tego samego, nawet jakbyś spał 3 h, i się ciągle mylił musiałbyś robić co reszta, plus kara za odstawanie od reszty, pewnie dla reszty też. Ale generalnie nie marnowalbys sie, a może tacy z trudnościami zostawali przydzielani do kuchni, i tyle.

Po kilku takich nocach to już byłby mu potrzebny lekarz i skończyłaby się przygoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

41 minut temu, Dalja napisał(a):

obroniła nie odzyskała

Tak tak. Pomyliłka słowna. 

42 minuty temu, Dalja napisał(a):

Masz rację, wymagaliby tego samego, nawet jakbyś spał 3 h, i się ciągle mylił musiałbyś robić co reszta, plus kara za odstawanie od reszty,

Tak by było ale bez kary myślę. 

Ja pracuję inaczej. MON to beton który nie myśli.

My myślimy i analizujemy. 

Po wakacjach robię kolejną serię właśnie szkoły mundurowej.

Nasza odprawa przygotowawcza pod takie działania trwa nawet trzy godziny. To czas na analizę sytuacji i każdy drobny ruch jest szczegółowo omawiany.

Każdy ma wiedzieć co ma robić w najdrobniejszych szczegółach.

Mamy sobie ufać bo ktoś ubezpiecza moje plecy a ja czyjeś. Muszę ufać drugiemu bo byśmy przepadli. 

Ostatnio właśnie jeden się wysypał i odszedł. Popełnił błąd i to coś co się wydarza ale nie uniósł psychicznie. 

Odszedł z grupy i nie wróci już.

My sobie ufamy bezgranicznie bo nie ma miejsca na błąd w takich sytuacjach. 

Rygor wojskowy ma uzasadnienie bo jeśli nie ma dyscypliny to dochodzi do wypadków. Ja nigdy nie krzykiem i zmuszaniem działam a rozrywkowym podejściem. Mam rozładować stres i zmobilizować. 

Jeśli tacy Finowie czy Norwedzy mają styczność ze sprzętem to podejście jest inne. U nas nie ma obycia i kultury posiadania co jest błędem. Mało tego... bardzo się to demonizuje.

Prawda jest taka, że nie ma się co bać tylko trzeba się edukować. 

Uciekliście od tematu trochę.

Kobiety nadają się naprawdę bardzo dobrze do służby bo siła to nie wszystko.

Na wiosnę miałem grupę gdzie były dwie dziewczyny takie drobne. Ważyły może z 5 kilo xd.

Dałem im do ręki ciężki sprzęt. Na początku szok bo za ciężkie się im wydawało.

Goście z tyłu zaczęli się śmiać.

Poustawiałem je. Pokazałem jak trzymać i zrobiły swoje.

No i co?  

Szydercom się głupio zrobiło jak spieprzyli a one były lepsze.

Kozakom nie tłumaczę specjalnie żeby nabrali pokory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi