Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy lekarz może nie postawić mi diagnozy, choć spełniam kryteria?

MiśMały

Rekomendowane odpowiedzi

Zostałem zdiagnozowany i okazało się, że mam zespół Aspergera i adhd.

Psycholog powiedziała, że to od lekarza zależy czy lekarz mi postawi diagnozę.

Czy to prawda, że mimo spełnienia kryteriów Aspergera i adhd, lekarz może niepostawić oficjalnej diagnozy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie, ale z łatwością znajdzie milion sposobów żeby się wykpic od takiej diagnozy. Wystarczy że ci powie, ze już tego nie diagnozuje.

Ale Ale czy Chodzi Ci w poście o to ze ta psycholog Cię zdiagnozowala? To tak, ja miałam taka sytuację, powiedzial ze opinia jest źle napisana i tu nic nie wynika i że musi od nowa zacząć że mną diagnozę. Tylko i wyłącznie lekarz diagnozuje, A psychologa zdanie może wziąć pod uwagę, i może nie brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może, bo leczymy objawy a nie wyniki. Jeśli w testach wychodzi ADHD a pacjent na co dzień nie prezentuje problemów charakterystycznych dla ADHD/ADD, nie zgłaszał nigdy nic takiego, to diagnozy się nie stawia.

Tym bardziej, że obserwuje się diagnozowanie na wyrost coraz bardziej, bo stało się to modne.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, eleniq napisał(a):

Można mieć jednocześnie ADHD i Aspergera. Spory procent osób z ADHD ma diagnozowanego Aspergera w dorosłości. 

No ja rozumiem, że może mieć zdiagnozowanego, pytanie czy diagnoza nie jest sprzeczna z istota zaburzenia. Jak dla mnie również jest to teraz zbyt modne, szczególnie że można na tym zarobić sporo kasy, więc te diagnozy zapewne można sobie wsadzić w tyłem, jak i większość diagnoz z psychiatrii ogółem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat diagnozę Aspergera i i adhd, miałem całkowicie za darmo, bo robiono mi ją na oddziale dziennym na zlecenie lekarza, gdy mu powiedziałem o swoim funkcjonowaniu.

Co do Aspergera, to na pewno go mam, bo moja inna psycholog znała mnie w dzieciństwie i powiedziała, że widać było u mnie tego Aspergera, lecz w tamtych czasach tego się raczej nie diagnozowało i nie było to modne.

Nie uważam, że wszystkie te diagnozowane osoby mają dupne diagnozy z powodu mody. Przecież nie tak dawno się tego raczej nie diagnozowało, więc wiele przypadków było i jest niezdiagnozowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi