Skocz do zawartości
Nerwica.com

Mam nerwice lękową pytanie

toja112

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, toja112 napisał(a):

Witam Mam nerwice lękową czy to oznacza, że będę musiał do końca życia brać tabletki antydepresyjne?

Nie sądzę. Wszystko zależy jak szybko sobie poradzisz. Z drugiej strony nie ma się czego bać...leki pomagają nam żyć i powodują, że komfort życia jest lepszy. Kiedyś rzucałam  leki na własną rękę jak poczułam się lepiej. Często płaciłam za to nawrotem i komplikacjami życiowymi. Za którymś razem stwierdziłam, że dość samowolki i teraz grzecznie łykami tabsy. Nawet jak lekarz mówi, że nadszedł czas aby schodzić to pytam go czy jest tego pewny??😊

14 godzin temu, mała_mi123 napisał(a):

Nie, bo się roztyjesz i wpadniesz w problemy metaboliczne. Max chyba 1-2 lata.

Nie strasz bo chyba i tak ktoś ma obawy przyjmowac leki 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Melodiaa napisał(a):

Nie sądzę. Wszystko zależy jak szybko sobie poradzisz. Z drugiej strony nie ma się czego bać...leki pomagają nam żyć i powodują, że komfort życia jest lepszy. Kiedyś rzucałam  leki na własną rękę jak poczułam się lepiej. Często płaciłam za to nawrotem i komplikacjami życiowymi. Za którymś razem stwierdziłam, że dość samowolki i teraz grzecznie łykami tabsy. Nawet jak lekarz mówi, że nadszedł czas aby schodzić to pytam go czy jest tego pewny??😊

Nie strasz bo chyba i tak ktoś ma obawy przyjmowac leki 😉

Co masz na myśli mówiąc ''Nie sądzę. Wszystko zależy jak szybko sobie poradzisz. 

Edytowane przez toja112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim nerwica lękowa to nie jest samodzielna diagnoza, tylko zaburzenie, które pojawia się w przebiegu wielu różnych chorób czy problemów. Więc leczenie zależy od przyczyny nerwicy.

Jeśli np nerwica jest „tylko” konsekwencją stresującego okresu w życiu, niezdrowego trybu życia itd, to zwykle wystarczy terapia behawioralno-poznawcza, zmiana wzorców myślowych, zdrowszy tryb życia i już. W ok. 40% przypadków prawidłowa psychoterapia powoduje, że pacjent nigdy nie ma nawrotu nerwicy. 

A pozostałe 60% osób, u których nerwica jest przewlekła, to zwykle jest brak leczenia powodu nerwicy, a tych jest wiele. Od zupełnie prozaicznych niedoborów magnezu, wit B12 i D spowodowanych złą dietą i stylem życia, poprzez zaburzenia wyniesione z dzieciństwa (DDA, DDD), bardzo stresujący tryb życia (np ciężka choroba własna lub w rodzinie, duże problemy finansowe, mobbing w pracy bez możliwości łatwej zmiany zatrudnienia, przemoc psychiczna lub fizyczna od najbliższej osoby itd, czyli codzienne silne czynniki stresogenne, których wyeliminowanie jest trudne, czasochłonne lub niemożliwe), na wrodzonych zaburzeniach kończąc (zaburzenia osobowości, autyzm, adhd). 

W zależności od powodu nerwicy może być potrzebne powtarzanie leczenia farmakologicznego np co kilka lat wg potrzeb, ale z tego co wiem, we współczesnej psychiatrii już się praktycznie nie stosuje leków przeciwdepresyjnych bezterminowo (z bardzo małymi wyjątkami).

Nie wiem za bardzo skąd przyszło Ci do głowy, że do końca życia będziesz musiał brać leki? Ja kiedyś 25 lat temu usłyszałam coś takiego od starszej psychiatry będącej zaraz przed emeryturą, ale już następną lecząca mnie lekarka w ogóle nie chciała przepisać mi leków, jak spytałam o to, co usłyszałam od poprzedniej lekarki, powiedziała że tego się już w ogóle nie praktykuje i kazała mi iść na terapię.

Teraz od kilku lat biorę leki, ale celowane w przyczynę nerwicy (Elvanse i gabapentyna) i nie mam nawet śladu nerwicy, a miałam ją od dziecka z małymi przerwami przez praktycznie całe życie. Tych leków nie będę brać do końca życia, ale może będę do nich wracać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi