Skocz do zawartości
Nerwica.com

Chyba wraca mi psychoza. Matrix i inne urojenia

Verinia

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Dryagan napisał(a):

@Verinia ja po prostu też to przerabiałem i to nie raz, dlatego doskonale znam te mechanizmy. Jeszcze jesteś na takim etapie, że możesz to ocenić, dlatego nie daj się wciągnąć w myśli urojeniowe.

Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienie tego. Łatwiej mi teraz szybciej zareagować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim odczuciu tak naprawdę do końca anonimowi na takim forum jak tutaj czy gdzieś w innym miejscu nie jesteśmy. Zdjęcie, dane osobowe są ważne to fakt, ale najważniejsze jest to co mamy do przekazania światu czy to pod postacią samego nicka, avataru. Najważniejsze jest nasze wnętrze i słowa z niego wpływające. A tutaj tych słów najwięcej przelewamy i czytelników jest sporo. Nie tylko z kręgu forumowiczów, ale i spoza. Pisałam na depresji, introwertyźmie, że fora są znane medialnie, nawet za granicą się spotkałam, że ktoś o nich wspomniał a to wcale nie jest gorsze. Nawet będąc w szpitalu aż się zdziwiłam, że dziewczyna z depresją bardziej zna forum nerwica niż depresja, nie mówiąc o lekarzach, którzy stwierdzili, że jest więcej informacji na tematy, psychologiczne, psychiatryczne i to jedyne forum na którym pomoc w sieci psychologiczną najbardziej można uzyskać. Też bywając tutaj, czytając miałam takie wrażenie. Wiele osób mnie zachęcało, twierdząc, że inne miejsca skupiają się na czym innym. Ja myślałam wtedy, że tam mam swój forumowy dom, trudno mi też było się pogodzić z usunięciem forum fobicy, to było moje pierwsze forum i dzięki niemu tak naprawdę otworzyłam się by w ogóle w sieci coś o sobie opowiadać , jeszcze zostało to do tego dobrze odebrane. Choć bywało i różnie, też intrygi, spiski, ale to miało rzeczywisty oddźwięk tak czy inaczej. Nawet będąc tam sama się zastanawiałam nad zaburzeniami paranoicznymi, przez pewne sytuacje, mój psycholog też tak stwierdził a potem, gdy poznałam inne fakty okazało się inaczej. 

Więc masz rację @Dryagan , że nie powinno się skupiać na tym kto patrzy, kto słucha i co myśli, trzeba być naturalnym. Mieć dystans do siebie i do opinii ze strony innych. W ogóle mieć dystans do znajomości internetowych, gdy się kogoś dobrze nie poznało, a nawet jeśli poznało to i tak może ktoś wyrządzić nam krzywdę. Do ludzi spoza także. 

Tak czy inaczej się wyróżniacie i w ogóle tu większość osób jest ciekawa. Nie ma co popadać w paranoje, manie, urojenia, ale też uniżać swojej wartość. Dokładnie tak jak napisałeś trzeba to rozróżniać. 

Rozumiem, że tu bardziej rozmawiacie też o odwrotności tego, a to trzeba już ocenić samemu czy porozmawiać z lekarzem czy nam się coś wydaje czy jest to prawdą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@You know nothing, Jon Snow Dziękuję Ci za tyle ciepłych słów o Forum – naprawdę budujące jest to, co napisałaś. Cieszę się, że czujesz się tu jak „u siebie” i że miejsce to ma dla Ciebie znaczenie – także jako przestrzeń do wyrażania siebie, do rozwoju, do odzyskiwania siły. Dla takiej oceny naprawdę warto się starać – i właśnie dzięki takim głosom jak Twój mamy jeszcze więcej motywacji, żeby dalej budować to miejsce razem, jako Ekipa Forum. 

Masz całkowitą rację: nasze słowa – to, co i jak piszemy – mówią czasem więcej niż dane osobowe. A choć staramy się zapewniać tu anonimowość i bezpieczeństwo, to faktycznie: warto pamiętać, że Internet to otwarta przestrzeń. Dlatego tak ważna jest rozwaga, dystans i świadomość – nie tylko wobec siebie, ale też wobec innych i ich reakcji.

I właśnie to zdolność do refleksji, autorefleksji i uważnego przyglądania się sobie oraz rzeczywistości odróżnia „zdrową czujność” od mechanizmów paranoicznych. Fajnie, że potrafisz to ująć w taki sposób – bo przecież nie chodzi o to, by się wszystkiego bać, ale by nauczyć się wybierać to, co służy. Dzięki za to, że dzielisz się swoją perspektywą z taktem i wnikliwością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również dziękuję, @Dryagan że tak ciepło zostałam tutaj przyjęta, podobnie jak Obcy jesteś jedynym administratorem, który potrafił okazać mi wdzięczność za mój wkład przez lata na forach, inni czerpali z tego korzyści, wykorzystując moją energię, mój czas, a wcześniej do tego pracowałam, uczyłam się jeszcze i mój czas był cenny, choć chciałam z drugiej strony pomagać, wspierać osoby z podobnymi problemami czy dzielić się swoimi doświadczeniami i byłam banowana dla jakichś chorych kultów, to dla mnie była zupełnie dziecinada, i nie ukrywam, że było mi smutno, jeszcze by mi napisać notatkę, "banuje Cię z forum psychologicznego, ponieważ jesteś chora psychicznie". I to za to tylko, że rozczulałam się nad Alexi Laiho, szukałam mentorów. Wprawdzie na tym samym forum znalazłam, podobnie jak Ty jest historykiem, przekazał mi dużo wiedzy o Turcji, nie mówiąc o innym, który zaczarował cały mój świat, ale i tak dla niektórych, dorosłych ludzi było to nie zrozumiałe, szukać na forach psychologicznych tego typu osób, a dla mnie czymś naturalnym. Niektórzy szukają miłości więc dlaczego ja nie mogłam szukać nauczyciela, doradcy, kogoś kto doświadczył więcej ode mnie czy jest lepszy w jakiejś dziedzinie.

Mogli mnie w taki sposób wznieść za pierwszy razem, gdy jednocześnie na 3 forach zostałam zbanowana, ale nie powtarzać to, gdy już wróciłam, opowiadając i piękne historie jakie w tym czasie przeżyłam i bardzo okrutne. To nie jest oznaką dojrzałości, a w Tobie ją widzę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@You know nothing, Jon Snowdziękuję za tak pozytywne słowa o forum. Cieszę się, że nasz wkład i wspólna wizja forum zostały dostrzeżone. Osobiście zawsze zależało mi aby użytkownicy znaleźli tutaj to co sama otrzymałam przychodząc na forum. Częściej słyszymy krytykę niż podniosłe słowa, które są budujące i motywujące. Naprawdę to będzie miły akcent tego wieczoru. Z pewnością @Dryagan to świetny administrator, bardzo zaangażowany i oddany użytkownikom i forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, tak miłego wieczoru się nie spodziewałam : ) 

Jak tylko zobaczyłam Twoją osobę tutaj @Melodiaa z tymi życzeniami majowymi, od razu poczułam energię pewnej siostry ze szpitala takiej i ciepłej i konkretnej zarazem, akurat gdy mnie przyjmowali na oddział to była majówka, Ona tak jakoś wpadła na chwilę, oddawała klucze i widząc mnie drugi raz, życzyła właśnie miłej majówki na oddziale, potem podeszła do mnie na drugi dzień zapytać jak się czuję i czego słucham, a ja właśnie słuchałam Melodii ulotnej - Meli Koteluk. Nie wiem czy lubisz, w każdym razie tak mi się Twój nick i aura od razu skojarzyły. Bardzo ją w słowach przypominasz. 

Wierzę w symbolikę, wszystko ma jakieś znaczenie, a też wtedy jeszcze nie wiedziałam, że się tutaj znajdę i nie żałuję. Mogłam posłuchać innych, i dołączyć do Was szybciej, unikając tych wszystkich złośliwości, fałszu jaki mnie dotknął. 

@Melodiaa

Wysłało mi się dwa razy, nie wiem jak usunąć nick, mam też trochę problem właśnie z tym wszystko co oznaczone, linki, czasem nie chcą mi się usuwać. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi