Skocz do zawartości
Nerwica.com

Niemożność wzięcia pełnego oddechu

Alex1029

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, zmagam się z zaburzeniami lękowymi od ponad dwóch miesięcy. Jestem po pierwszej wizycie u psychoterapeuty i czekam na wizytę u psychiatry. 
Moim najgorszym objawem całej tej nerwicy jest to, że nie mogę wziąć pełnego oddechu i oddech ten muszę wymusić ziewaniem. I szczerze mam tak przez całe dnie że ciągle ziewam żeby poczuć taki głębszy wdech. Czasami jak chce ziewnąć to już mi brakuje nawet tchu na to ziewanie :( czy ktoś z Was tak miał? Proszę pomóżcie jak sobie z tym radzić… bo nawet w kontaktach z ludźmi w trakcie rozmowy czuję się nie mogę wziąć oddechu i że ulga jest tylko wtedy jak ziewnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To straszne, ale jak czytam te pytania „miał ktoś gorączkę”, „mial ktoś ciągłą potrzebę ziewania”, to niestety ja miałam to praktycznie wszystko 😒

Brak tchu i potrzeba ziewania jest dość charakterystyczna dla nerwicy, ale też być objawem np niewydolności serca.

Przy nerwicy spinają się mięśnie, klatka piersiowa się zamyka, a oddech spłyca. Naturalną metodą rozładowania stresu i napięcia dla ludzi jest ruch. Polecam jakąkolwiek aktywność z oporem - tzn jeśli spacer, to szybko i pod górkę, można też np pochodzić po schodach, czy nawet poszaleć przy sprzątaniu, odkurzaniu, wyrobić ręcznie ciasto na pizzę czy coś innego. Chodzi o to, że podczas ruchu oddech przyspiesza, pojawia się najpierw zadyszka, a potem mięśnie się rozluźniają i oddech pogłębia. To dotlenia organizm i pomaga odzyskać naturalny rytm oddechu. Dobrze też się rozciągać, szczególnie klatkę piersiową. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi