Skocz do zawartości
Nerwica.com

Granica między wierzeniami, a psychozą?

Verinia

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Verinia napisał(a):

Odświeżam trochę ten temat. Może ktoś ma jakieś jeszcze przemyślenia.na ten temat? Bo np. myślę, że wierzę w Boga, lecz bez religii. Mam swoje teorie. Czy to są już urojenia? Chyba nie.

Urojeniami są na pewno myśli, że ktoś nam czyta w myślach lub nas śledzi i ma nas na celowniku. I wielkościowe. 

Sama nie wiem jak to oddzielić.

No wiara w Boga nie jest żadnym urojeniem. Własnie dlatego, że to wiara, a nie doświadczanie Boga zmysłami, słyszenie go, etc. 

Mnóstwo osób wierzy w boga w jakiejs tam formie. Co najwyżej można uznać to za naiwność, ale nie za omamy. Chyba, że tak się wkręcisz, że zaczniesz prowadzić z nim dialogi itp. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, można np mieć znaki od Boga urojone, to może być ostatecznie niebezpieczne. Ale takto, ja wierzę w Boga/sile/nature, sama nie wiem pod jaka postacią. Jak coś co mówi kościół jest dla mnie logiczne to znaczy dobre to się z tym zgadzam. Ale dużo rzeczy co napisano aby dopasować do naszych czasów takie proste przykazania... są dla mnie nielogiczne, powodujące cierpienie. Jak Bóg ma być dobry to ma być dobry, a nie ktoś będzie samosądy robić. Dlatego umiem uwierzyć tylko w dobroć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Tak, można np mieć znaki od Boga urojone, to może być ostatecznie niebezpieczne. Ale takto, ja wierzę w Boga/sile/nature, sama nie wiem pod jaka postacią. Jak coś co mówi kościół jest dla mnie logiczne to znaczy dobre to się z tym zgadzam. Ale dużo rzeczy co napisano aby dopasować do naszych czasów takie proste przykazania... są dla mnie nielogiczne, powodujące cierpienie. Jak Bóg ma być dobry to ma być dobry, a nie ktoś będzie samosądy robić. Dlatego umiem uwierzyć tylko w dobroć 

A to ciekawe spostrzeżenia. Mogłabyś rozwinąć/napisać coś więcej,  a propo ostatniego zdania? Zaciekawiło mnie🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, mrNobody07 napisał(a):

A to ciekawe spostrzeżenia. Mogłabyś rozwinąć/napisać coś więcej,  a propo ostatniego zdania? Zaciekawiło mnie🙂

Nic głębokiego. Po prostu patrząc jak okrutny jest ten świat to się człowiek załamuje że bog nic nie działa. Możliwe że lepsza idea to deizm, lub i faktycznie jeśli bog jest w każdej cząstce wszechświata to nie ma takiej mocy, działania, jaki sobie wyobrazamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Verinia napisał(a):

[...]

Sama nie wiem jak to oddzielić.

Przecież oddzieliłaś to prawidłowo. Jest tak jak napisałaś. 

Wiara jest abstrakcyjna ale nie świadczy o chorobie psychicznej. To po prostu coś co pozwala wyjaśnić coś czego nie rozumiemy i na co nie mamy dowodów. Każdy sobie samemu szuka wyjaśnień na różne tematy, żeby nie zwariować do reszty. Dla jednego będzie to wiara w Boga, dla drugiego w reinkarnacje a trzeci będzie wierzył, że nie ma nic więcej. Jeśli wyjdziemy z założenia, że większość ludzi na świecie jest zdrowych na umyśle, to wiara nie jest oznakiem choroby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi