Skocz do zawartości
Nerwica.com

Strach o zdrowie dziecka

Skytap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 31 lat i jestem mamą 2 małych dzieci. Mam kochającego męża brak większych problemów, ale... Nie wiem dlaczego ciągle boję się o zdrowie dzieci szczególnie starszej córki, co chwila coś szukam w internecie i dobieram objawy a potem się stresuje. Oczywiście ten proces wyzwala to co aktualnie się dzieje, dla przykładu, zaobserwowalam u córki plamkę biała uznałam że to jakieś bielactwo choć lekarze mówili że to tylko w tym miejscu brak pigmentu ale ja już widzialam ja za kilka lat całą w plamach, potem uspokoiło się ale znów zaobserwowałam ciemna plamkę i uznałam że to choroba genetyczna, pediatra nic nie stwierdził ale ja i tak chciałam znaleźć odpowiedź wypisywalam nawet pytania do genetyków. Potem taka sama plamkę znalazłam u syna to już tylko utwierdziło mnie w moich przekonaniach, ale w końcu dałam spokój. Potem pojawienie się pieprzyka na palcu u córki i dermatolodzy, skierowanie do usunięcia ale na ostatniej prostej zrezygnowałam bo wystraszyłam się możliwych działań niepożądanych narkozy. Teraz córka prawdopodobnie po chorobie bakteryjnej boryka się z efektami niepożądanymi ze strony układu immunologicznego, nie jest bardzo źle ale ja i tak nie mogę sobie dać rady każde jej jęknięcie doprowadza mnie do ogromnego strachu że coś jej dolega, lekarz każe obserwować a ja popadam w paranoję. Przez pierwsze 3 miesiące życia córki nie stresowałam się o jej zdrowie dopiero gdy zaczęłam dostrzegać niedoskonałości zrobiło się mi ciężko. Teraz córka ma 2,5 roku i do tego synek który ma 1 rok o którego również się martwię bo np późno zaczął gaworzyć i już u niego doszukiwalam się autyzmu. Bardzo proszę o poradę czy każda matka tak się stresuje czy tylko ja i coś ze mną nie tak, maż twierdzi że tylko ja widzę te choroby i że wyszukuje dzieciom ale on mam wrażenie że w ogóle się nie przejmuje zdrowiem dzieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Skytap strach to najgorsze co może być. Wszystko, co złe w naszym życiu, wynika ze strachu. Sami na siebie sprowadzamy nieszczęście, tak to działa. Tymi swoimi lękami możesz zrobić większą krzywdę tym dzieciom niż gdyby rzeczywiście chorowały. Strach jest przeciwieństwem troski, chociaż wydaje się, że ma wiele podobieństw. Skontaktuj się z psychiatrą i to szybko - bo tu nie chodzi już tylko o Ciebie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi