Skocz do zawartości
Nerwica.com
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
nvm

WHO: Przetworzone mięso jest rakotwórcze

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.mp.pl/pacjent/onkologia/aktualnosci/131143,przetworzone-mieso-jest-rakotworcze-podaje-swiatowa-organizacja-zdrowia

 

Cytat

Taką decyzję podjęła należąca do WHO Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC). Uznała ona, że przetworzone mięso, takie jak hot dogi, bekon i szynka, powinny znaleźć się w pierwszej grupie produktów lub substancji, co do których nie ma wątpliwości, że są rakotwórcze. Znajdują się w niej: palenie papierosów, azbest oraz spaliny emitowane przez silniki diesla.

 

Dodatkowo: 

Cytat

IARC za „prawdopodobnie” rakotwórcze uznała natomiast czerwone mięso: wołowinę, wieprzowinę i jagnięcinę. Produkty te umieszczono w drugiej grupie, w której znajduje się m.in. glifosat, związek chemiczny wykorzystywany do produkcji herbicydów.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Nie pamiętam już kto, ale jakiś mądry koleś opowiadał kawał, że jak kupuje hot doga na stacji benzynowej, to po wyjściu, wyrzuca hot doga do kosza na śmieci i wpierdala ten papierek w którym był zawinięty, bo jest dużo zdrowszy od hot doga. 

Rakotwórczy szajs jest jest ludziom zapodawany na masową skalę w marketach, a jak ktoś chce se uwędzić mięso w domu, tradycyjnym sposobem, to jest blokowany przepisami unijnymi, że niby mięso za bardzo okadzone, szkodliwe :classic_laugh: 

Urzędnicy mogliby się stuknąć w te swoje puste łby, ale obawiam się, że by to nic nie pomogło. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×