Skocz do zawartości
Nerwica.com

Obojętność, brak uczuć, brak radości z życia.

Mofo1990

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Z nerwicą lękową walczyłem od 10 lat. Bywało różnie, raz lepiej, raz gorzej, ale zazwyczaj wychodziłem z tego starcia zwycięsko. Piszę, bo od dłuższego czasu mam problem z obojętnością i brakiem uczuć. Miałem to już kiedyś, ale tym razem trwa to znacznie dłużej. O co chodzi?

Pewnego dnia wypiłem szklankę mocnego alkoholu, normalna rzecz. Nie brałem leków od dłuższego czasu, wydawało się, że wszystko zaczyna wracać do normy. I nagle coś mnie uderzyło. Stwierdzę, że po prostu "wmówiłem" sobie, że przestałem odczuwać jakiekolwiek emocje. Najgorsze, że zaczęło to dotyczyć każdego aspektu życia. Jest mi obojętne, czy obejrzę film (taki czy inny), obojętne, czy posłucham takiej muzyki a nie innej. Ciężko to wyjaśnić, ale czuje się jakby uczucia nie szły w żadną stronę. Ani negatywną, ani pozytywną. Po prostu obojętność, stanie pośrodku. Nie cieszą mnie podstawowe czynności, z którymi mam na co dzień do czynienia. Czasem o tym zapominałem, ale potem to wraca i zastanawiam się czy to nie zostanie do końca życia. Oczywiście byłem u psychiatry i wróciłem do brania leku. Teraz biorę ASPIRISAN, 1 mg. Od miesiąca. Ten problem rozpoczął się w lutym. Trochę olałem problem i od razu nie pojechałem do lekarza, bo durny myślałem, że jednak sam wybiję to sobie z głosy. Czuje MINIMALNĄ różnicę. Boje się, że albo to będzie trwać wieki, albo zaszły jakieś nieodwracalne zmiany w mózgu. Czy ktoś miał coś podobnego i poradził sobie z tym? z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam. Serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą być różne przyczyny. A jaki dokładnie miałeś problem wcześniej? Przyczyna może być taka, jak chociażby zmęczenie - zmęczony człowiek z natury jest trochę bardziej obojętny na wszystko. A z drugiej strony zwróć uwagę, że obojętność to jest bardzo wygodny stan, bo nie naraża na przykre przeżycia. Gdybyś nie miał tej obojętności, to może właśnie byś przeżywał jakieś bardzo przykre emocje? Może Twój organizm się przed czymś broni w ten sposób? Zwróć uwagę na to czy coś nie dzieję się w Twoim życiu, co by mogło wywołać przykre emocje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi