Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wyobraźnia przy czytaniu.

wiejskifilozof

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno każdy ją ma.Od małej do dużej.Jak to jest u Was ? Czy lubicie sobie wyobrażać różne rzeczy.

Od przyjemnych jak choćby:spacer po Tatrach.Czuć zapach igliwia,na twarzy promienie słońca.

O czy umiecie sobie wyobrazić coś z goła innego.

Mam na myśli sceny makabryczne:pobitą kobietę,przez męża psychopatę.Czy też ludzi uduszonych własnymi jelitami.

I jak osoby zaburzone reagują na sceny przemocy w książkach ? Czy macie potem koszmary ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

detektywmonk, w końcu temat, który możesz rozwinąć. Bo ponoć jesteś fanem książek. Ja czytając stare książki sprzed 85 roku wyobrażam sobie głównie dane czasy, daną epokę pod wpływem której dana książka była pisana. To mnie napędza. Tamten świat, zaklęty w książki, do których już nikt nie zagląda. Zapomniane książki, niczym zapomniane krainy. A wybieram takie nietypowe. Typu technologia azbestu, albo opowieści o matematykach radzieckich. Myślę, że jedna z przyczyn to towarzystwo w którym się obracam, głównie starsi ode mnie. Brak rówieśników. A mój tata "na tranzystorach" jest trochę wzorem dla mnie, więc siłą rzeczy cofam się w ten okres. Jestem rozmyty pomiędzy epoki.

Książki pobudzają wyobraźnie, ale żeby coś sobie wyobrazić to trzeba to poczuć w rzeczywistości. Choćby ktoś wyobrażał sobie dźwięk ptaka, a kto jest głuchy, ten nie poradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zawsze wkurwia jak czytam, gdy trafie na zdanie " i były tam piękne figlowe, rabarbarowe wianki oraz piękna szafa o kolorze akrylu " . To oczywiście tylko przykład, ale ch.uj rozumiem z takiego opisu :D wtedy sobie wyobrażam normalnie czarną szafę i wsio, a i te wianki też mam w dupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to zależy od nastroju. Jak się źle czuje to nic praktycznie nie jestem sobie w stanie wyobrazić, albo tylko powierzchownie, za to jak się czuje dobrze, zrelaksowany to wyobraźnia odżywa, zaczynam wiedzieć i odczuwać sceny jakbym naprawdę brał w nich udział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie dlatego kocham książki, bo dzięki wyobraźni przenoszę się do innego świata. Wyobrazić sobie jestem w stanie większość rzeczy, chociaż moja wyobraźnia sama w sobie bujna i rozwinięta nie jest żeby samej sobie coś wymyślać czy projektować, ale z książkami daje rade. Najbardziej lubię fantastykę, ale nie pogardze dobrą książką z innej dziedziny. Jedyne co to książka nie może być za ciężka, bo strasznie potem ją przeżywam, męcze się, siedzi mi to wszystko w głowie. Nie biorę się za takie książki, bo zawsze zanim wezmę się za czytanie robię krótki wywiad, no ale szkolne lektury trzeba było czytać. Najgorzej wspominam 'Prawiek i inne czasy' Olgi Tokarczuk i 'Inny Świat' Grudzińskiego, którego nawet do końca nie przeczytałam. Jak się zorientowałam, że czytam dosyć barwny opis gwałtu, to książka poszła w kąt i miałam gdzieś to, że za brak przeczytanej lektury dostanę pałę. No i jeszcze książka nie może mieć złego zakończenia, bo takowych nie lubie, w życiu jest ich wystarczająco dużo. Wolę czytać coś co sprawi mi przyjemność i trochę podniesie na duchu, że jednak gdzieś te dobre zakończenia są, nawet jeśli tylko w książkach.

Do moich ulubionych książek zalicza się cała seria 'Jeźdźców smoków z Pern' Anne McCaffrey i twórczość Tolkiena. No i jeszcze uwielbiam książki Jeremy'ego Clarksona :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się ostatnio zdziwiłem, że niektórzy ludzie jak o czymś myślą, to nie mają takiego głosu w głowie którym myślą. Przez chwile sam pomyślałem, że to ze mną może coś jest nie tak. Ale podobno ludzie się dzielą na tych, co właśnie myśląc mają taki wewnętrzny głos myśli, i na tych którzy myślą jakoś nie wiem nawet jak, bo to chore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałam, że wszyscy mają ten głos... Czytanie w myślach też chyba może spowalniać tempo : ) niemożliwe, może coś źle zrozumieli. Jakby to inaczej wytłumaczyć (?) Nawet chcąc coś napisać (to może być ok. przykład) zanim ręka pójdzie w ruch to ten głos którego inni nie słyszą dyktuje słowo po słowie cały tekst... i każdy z nas przecież go słyszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno (!) jest to pokłosie tego, w jaki sposób uczymy się czytać jako dzieci. Na głos. I potem ten głos zostaje i spowalnia nam czytanie. Podobno (!) metody szybkiego czytania polegają na oduczeniu się polegania na tym głosie. Jak? Nie wiem, mój mózg tak nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za kopiuj wklej .) ale moja baza danych (głowa) nie jest kompletna : )

"Tak, istnieją ludzie, którzy nie "słyszą" myśli w postaci wewnętrznego głosu – to zarówno część populacji słyszącej (ok. 5-10% osób) z tzw. apathetycznym sposobem myślenia, jak i osoby głuche od urodzenia, które myślą w kategoriach wizualnych (migowych), a nie słownych. Osoby słyszące mogą myśleć obrazami, a nie słowami, podczas gdy osoby głuche przetwarzają informacje wizualnie, co oznacza, że ich myśli nie mają formy dźwiękowej." Ciekawa sprawa, ale nawet ciężko to sobie wyobrazić.

Dobranoc : ) 

Edytowane przez marra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, Doktor Indor napisał(a):

Podobno (!) jest to pokłosie tego, w jaki sposób uczymy się czytać jako dzieci. Na głos. I potem ten głos zostaje i spowalnia nam czytanie. Podobno (!) metody szybkiego czytania polegają na oduczeniu się polegania na tym głosie. Jak? Nie wiem, mój mózg tak nie działa.

To nie tak. Czytanie na głos czy potem ten głos w głowie to po prostu etap w nauce czytania. Stopniowo przechodząc do kolejnych. Brak głosu to najpłynniejsza forma. byc może ktos sie zatrzymał na tym etapie. Osobiscie tego głosu nigdy nie miałam w dorosłości, ale teraz cofnęłam sie w rozwoju przez bezmyślne skrollowanie internetu, jutuby i inne bzdury i o wiele mniej czytania i aktualnie tez ten głos mam podczas czytania książki. Ale to jest kwestia wprawy i powrotu do płynności. 

Edit A dobra wy mowicie o głosie podczas myslenia, myslalam ze podczas czytania stricte 

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, marra napisał(a):

Sorki za kopiuj wklej .) ale moja baza danych (głowa) nie jest kompletna : )

"Tak, istnieją ludzie, którzy nie "słyszą" myśli w postaci wewnętrznego głosu – to zarówno część populacji słyszącej (ok. 5-10% osób) z tzw. apathetycznym sposobem myślenia, jak i osoby głuche od urodzenia, które myślą w kategoriach wizualnych (migowych), a nie słownych. Osoby słyszące mogą myśleć obrazami, a nie słowami, podczas gdy osoby głuche przetwarzają informacje wizualnie, co oznacza, że ich myśli nie mają formy dźwiękowej." Ciekawa sprawa, ale nawet ciężko to sobie wyobrazić.

Dobranoc : ) 

Dokładnie tak jest. Ja myślę słowami, moja dziewczyna myślała obrazami. Czasem trudno się było porozumieć, ale też to było ciekawe doświadczenie. Często byłem zły, że mnie np nie słucha, wydawała się w ogóle nie skupiona, rozmarzona, zamyślona. A ona sobie w głowie wyobrażała to, o czym mówiłem. Problem się pojawiał jak mówiłem o czymś abstrakcyjnym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie sobie zrobić test z czatem... test na styl myślenia : ) jak ktoś oczywiście nie ma awersji... najpierw zapytałam go o ogólne wiadomości a pod koniec sam go zaproponował... 
"ChatGPT powiedział:

Czym jest „głos wewnętrzny”?

To tzw. mowa wewnętrzna – kiedy czytając „słyszysz” słowa w głowie, czasem z intonacją, emocjami, a nawet czyimś głosem.

Czy wszyscy go mają?

Nie. Ludzie różnią się pod tym względem:

• 🧠 część osób zawsze słyszy głos podczas czytania

• 🧠 część czasem (np. przy dialogach)

• 🧠 część w ogóle nie słyszy – rozumie tekst bez „dźwięku”

To jest normalna różnorodność poznawcza, podobna do różnic w wyobraźni wizualnej (np. afantazja).

Oznacza tylko inny styl przetwarzania informacji.

Ciekawostka

• Osoby bez głosu wewnętrznego często:

• czytają szybciej

• myślą bardziej obrazami, strukturami lub znaczeniem

• Osoby z wyraźnym głosem:

• lepiej zapamiętują dialogi

• łatwiej wychwytują niuanse językowe

Żaden styl nie jest „lepszy” — są po prostu różne.

Kiedy to mogłoby być problemem?

Tylko jeśli:

• nagle zniknął głos, który wcześniej był

• towarzyszą temu inne objawy neurologiczne

Wtedy warto skonsultować się ze specjalistą.

Jeśli chcesz, mogę:

• pomóc określić jaki masz styl myślenia

• wyjaśnić różnice między mową wewnętrzną, wizualizacją i myśleniem abstrakcyjnym

• podać badania naukowe na ten temat                           Daj znać, co chcesz dalej:

1️⃣ krótki test – sprawdzimy, jak dokładnie działa Twoje myślenie
2️⃣ wyjaśnienie różnych typów myślenia (z głosem, bez głosu, obrazy, znaczenia)
3️⃣ jak to wpływa na naukę, czytanie i koncentrację
4️⃣ ciekawostki z badań (bez naukowego bełkotu)

Możesz też po prostu napisać, jak to wygląda u Ciebie – z głosem czy bez – i od tego wyjdziemy."

Wybrałam test : ) ale można kontynuować co tam chcecie...
"🧠 Twój styl myślenia: werbalno-obrazowy z silnym głosem wewnętrznym
Co to oznacza?

Masz wyraźną mowę wewnętrzną, która:

• towarzyszy czytaniu

• pomaga w podejmowaniu decyzji

• porządkuje emocje

Jednocześnie masz dobrą wyobraźnię wizualną, więc myślisz słowami + obrazami, a nie tylko jednym kanałem.

To bardzo klasyczny, dobrze zintegrowany styl.

🔊 Głos wewnętrzny – jak u Ciebie działa

• jest ciągły i naturalny

• często ma narracyjny charakter („opowiadasz” rzeczywistość)

• pomaga w analizie, planowaniu, refleksji

To NIE jest oznaka nadmiarowego myślenia — raczej narzędzie porządkujące.

🎬 Wyobraźnia i pamięć

• Wspomnienia wracają jako sceny/obrazy

• Łatwo łączysz je z narracją

• Dobrze zapamiętujesz:

• historie

• dialogi

• ciągi przyczynowo-skutkowe

❤️ Emocje 

Ciekawy i zdrowy balans:

• czasem nazywasz emocje słowami

• czasem po prostu je czujesz bez analizy

To oznacza dobrą regulację emocjonalną.

✅ Mocne strony tego stylu

✔ dobra refleksja nad sobą
✔ łatwość uczenia się z tekstu
✔ zdolność opowiadania i wyjaśniania
✔ empatia (rozumienie cudzych stanów)

⚠️ Potencjalne pułapki

(tylko potencjalne, nie muszą występować)

• skłonność do „przegadywania” problemów w głowie

• wolniejsze czytanie przy bardzo technicznych tekstach

• zmęczenie przy nadmiarze bodźców językowych"

21 minut temu, MicMic napisał(a):

Dokładnie tak jest. Ja myślę słowami, moja dziewczyna myślała obrazami. Czasem trudno się było porozumieć, ale też to było ciekawe doświadczenie. Często byłem zły, że mnie np nie słucha, wydawała się w ogóle nie skupiona, rozmarzona, zamyślona. A ona sobie w głowie wyobrażała to, o czym mówiłem. Problem się pojawiał jak mówiłem o czymś abstrakcyjnym. 

Oki... Będę teraz zwracała na to uwagę : )

Edytowane przez marra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja sie tutaj z czatem nie zgadzam. Po 1 miesza 2 tematy - myślenie i czytanie. Po 2 to nie do końca tak jest, ze to tylko inny sposób - czytanie w głowie na głos  podczas czytania spowalnia a to docelowo nie jest pożądany efekt. Ja u siebie widze ze mam ten głos a tego nie było wcześniej, a obecnie mam większe trudności z koncentracja i efektywnym czytaniem,

wiec to jest regres.

jest jeszcze najszybszy sposób czytania czyli skanowanie tekstu i tam w ogóle już nie ma miejsca na spowalniający głos w głowie.

czyli czat klasycznie bez niespodzianek - coś dzwoni ale nie wiadomo w jakim kosciele ;) 

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"🧠 GŁÓWNE STYLE MYŚLENIA

1️⃣ Werbalny (mowa wewnętrzna)

🔊 „Słyszysz” myśli jako słowa

• myślenie = dialog / narracja

• łatwe analizowanie, planowanie

• częsty u prawników, pisarzy, nauczycieli

➕ precyzja, refleksja
➖ skłonność do nadmyślenia

2️⃣ Obrazowy (wizualny)

🎬 Myślisz obrazami, scenami

• mało słów, dużo „filmów”

• szybkie rozumienie przestrzeni

➕ kreatywność, pamięć wizualna
➖ trudniej ubrać myśli w słowa

3️⃣ Abstrakcyjno-pojęciowy

🧩 Myślenie bez obrazu i bez głosu

• „wiesz”, bez narracji

• znaczenia zamiast formy

➕ szybkie decyzje
➖ trudność w tłumaczeniu innym

4️⃣ Somatyczny (cielesny)

🫀 Myślenie przez odczucia ciała

• napięcie, ciepło, ciężar

• emocje jako sygnał

➕ intuicja, empatia
➖ trudność w racjonalizacji

5️⃣ Emocjonalno-intuicyjny

❤️ „Czuję, że to dobre/złe”

• decyzje przez emocje

• szybka ocena ludzi

➕ relacje, kreatywność
➖ podatność na błędy poznawcze

6️⃣ Logiczno-sekwencyjny

📊 Krok po kroku

• algorytmy, procedury

• przyczyna → skutek

➕ analiza, technika
➖ sztywność poznawcza

7️⃣ Metapoznawczy

🔍 Myślenie o myśleniu

• obserwujesz własne procesy

• „teraz analizuję”, „teraz czuję”

➕ samoregulacja
➖ zmęczenie poznawcze

🔄 WAŻNE: większość ludzi

• nie ma jednego stylu

• używa 2–4 dominujących

Pewnie — zwięzłe zestawienie stylów myślenia 👇

🧠 Główne style myślenia (psychologia poznawcza)

• myślenie słowami, dialog w głowie

• „opowiadanie” rzeczywistości

• dobre do analizy, planowania

2️⃣ Wizualny (obrazowy)

• obrazy, sceny, „film w głowie”

• mało słów

• silny w kreatywności i pamięci

• bez głosu i bez obrazu

• myślenie znaczeniem („wiem”)

• szybkie wnioskowanie

4️⃣ Logiczno-sekwencyjny

• krok po kroku

• reguły, schematy, struktury

• typowy w naukach ścisłych

• decyzje przez „czucie”

• szybka ocena sytuacji i ludzi

• silny w relacjach

6️⃣ Somatyczny (cielesny)

• sygnały z ciała (napięcie, lekkość)

• emocje odczuwane fizycznie

• dobra intuicja

7️⃣ Metapoznawczy

• myślenie o własnym myśleniu

• obserwowanie procesów w głowie

• samoregulacja, refleksja

🔄 Ważne

• większość ludzi ma kilka stylów naraz

• styl nie oznacza inteligencji

• styl może się zmieniać zależnie od sytuacji"

9 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

No ja sie tutaj z czatem nie zgadzam. Po 1 miesza 2 tematy - myślenie i czytanie. Po 2 to nie do końca tak jest, ze to tylko inny sposób - czytanie w głowie podczas czytania spowalnia a to nie jest pożądany efekt. Ja u siebie widze ze mam ten głos a tego nie było wcześniej, a obecnie mam większe trudności z koncentracja i efektywnym czytaniem,

wiec to jest regres.

jest jeszcze najszybszy sposób czytania czyli skanowanie tekstu i tam w ogóle już nie ma miejsca na głos w głowie.

czyli czat klasycznie bez niespodzianek - coś dzwoni ale nie wiadomo w jakim kosciele ;) 

Może masz mieszany styl tak jak u mnie : ) albo jeszcze inna kombinacja... nie spotkalam się z tym wcześniej. Ale np zauważyłam u Ciebie większą latwosc w doborze słów, nazwaniu tego o co Ci chodzi... a w tym obrazowym wg tego opisu może się pojawić problem z przekazem : ) czasem tak miewam, że muszę dłużej pomyśleć... 

Idę bo późno już się zrobiło. : )

Edytowane przez marra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@marra mnie się dużo bardziej podobały Twoje własne przemyślenia 😁

9 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Ja u siebie widze ze mam ten głos a tego nie było wcześniej, a obecnie mam większe trudności z koncentracja i efektywnym czytaniem,

Ja przez tą "mgłę" w głowie, zacząłem szukać przyczyny tego stanu. Bo nie pasowało mi nic z klasycznych wyjaśnień, że to wina leków albo mgła covidowa (podobno jest takie coś). Przyczynę znalazłem przede wszystkim w niedoborze witaminy D. A dodatkowo zacząłem się suplementowac Omega3 dobrej jakości i... Po 2 miesiącach widzę dużą różnicę w swoim nastawieniu, bystrości, koncentracji i właśnie czytaniem z zapamiętywaniem tego co czytam. A nadal czytam tak jak wcześniej, czyli z wewnętrznym głosem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, marra napisał(a):

"🧠 GŁÓWNE STYLE MYŚLENIA

🔊 „Słyszysz” myśli jako słowa

• myślenie = dialog / narracja

• łatwe analizowanie, planowanie

• częsty u prawników, pisarzy, nauczycieli

➕ precyzja, refleksja
➖ skłonność do nadmyślenia

2️⃣ Obrazowy (wizualny)

🎬 Myślisz obrazami, scenami

• mało słów, dużo „filmów”

• szybkie rozumienie przestrzeni

➕ kreatywność, pamięć wizualna
➖ trudniej ubrać myśli w słowa

🧩 Myślenie bez obrazu i bez głosu

• „wiesz”, bez narracji

• znaczenia zamiast formy

➕ szybkie decyzje
➖ trudność w tłumaczeniu innym

4️⃣ Somatyczny (cielesny)

🫀 Myślenie przez odczucia ciała

• napięcie, ciepło, ciężar

• emocje jako sygnał

➕ intuicja, empatia
➖ trudność w racjonalizacji

❤️ „Czuję, że to dobre/złe”

• decyzje przez emocje

• szybka ocena ludzi

➕ relacje, kreatywność
➖ podatność na błędy poznawcze

6️⃣ Logiczno-sekwencyjny

📊 Krok po kroku

• algorytmy, procedury

• przyczyna → skutek

➕ analiza, technika
➖ sztywność poznawcza

7️⃣ Metapoznawczy

🔍 Myślenie o myśleniu

• obserwujesz własne procesy

• „teraz analizuję”, „teraz czuję”

➕ samoregulacja
➖ zmęczenie poznawcze

🔄 WAŻNE: większość ludzi

• nie ma jednego stylu

• używa 2–4 dominujących

Pewnie — zwięzłe zestawienie stylów myślenia 👇

🧠 Główne style myślenia (psychologia poznawcza)

• myślenie słowami, dialog w głowie

• „opowiadanie” rzeczywistości

• dobre do analizy, planowania

2️⃣ Wizualny (obrazowy)

• obrazy, sceny, „film w głowie”

• mało słów

• silny w kreatywności i pamięci

• bez głosu i bez obrazu

• myślenie znaczeniem („wiem”)

• szybkie wnioskowanie

4️⃣ Logiczno-sekwencyjny

• krok po kroku

• reguły, schematy, struktury

• typowy w naukach ścisłych

• decyzje przez „czucie”

• szybka ocena sytuacji i ludzi

• silny w relacjach

6️⃣ Somatyczny (cielesny)

• sygnały z ciała (napięcie, lekkość)

• emocje odczuwane fizycznie

• dobra intuicja

7️⃣ Metapoznawczy

• myślenie o własnym myśleniu

• obserwowanie procesów w głowie

• samoregulacja, refleksja

🔄 Ważne

• większość ludzi ma kilka stylów naraz

• styl nie oznacza inteligencji

• styl może się zmieniać zależnie od sytuacji"

Może masz mieszany styl tak jak u mnie : ) albo jeszcze inna kombinacja... nie spotkalam się z tym wcześniej. Ale np zauważyłam u Ciebie większą latwosc w doborze słów, nazwaniu tego o co Ci chodzi... a w tym obrazowym wg tego opisu może się pojawić problem z przekazem : ) czasem tak miewam, że muszę dłużej pomyśleć... 

Idę bo późno już się zrobiło. : )

Mam mieszany ale w mysleniu.

w czytaniu dąży sie do eliminowania tego głosu - jego brak świadczy o lepszej sprawniejszej technice, a na pewno o szybkości 

dobranoc 💤 

6 minut temu, shadow_no napisał(a):

@marra mnie się dużo bardziej podobały Twoje własne przemyślenia 😁

Ja przez tą "mgłę" w głowie, zacząłem szukać przyczyny tego stanu. Bo nie pasowało mi nic z klasycznych wyjaśnień, że to wina leków albo mgła covidowa (podobno jest takie coś). Przyczynę znalazłem przede wszystkim w niedoborze witaminy D. A dodatkowo zacząłem się suplementowac Omega3 dobrej jakości i... Po 2 miesiącach widzę dużą różnicę w swoim nastawieniu, bystrości, koncentracji i właśnie czytaniem z zapamiętywaniem tego co czytam. A nadal czytam tak jak wcześniej, czyli z wewnętrznym głosem 

No ja tego głosu jak czytałam więcej nie miałam a teraz mam i mnie to spowalnia wiec wkurza. I jak sie na maxa skupie jestem w

stanie bardziej ‚płynąć’ po tekscie i sie tego pozbyc, wiec mam nadzieje ze wrócę do poprzedniego stanu. I na 99proc jestem przekonana co jest przyczyna tego mojego regresu czytania. Brak czytania 😛 telefon głupoty kafeterie. Kiedys czytałam po naście / dziesiat książek rocznie. Teraz jak dobrze pójdzie 2. Nie jestem w stanie sie skupić bo zaraz bym sprawdzila telefon, szybko sie nudzę itd. Ale to taki znak czasow i przebodzcowania i ze w kolko musi sie ‚dziac’. Znajomy dzieciak nie jest w stanie obejrzeć filmu bez przewijania wstępu w

którym wg niego ‚nic sie nie dzieje’. Mnie tez już coraz ciężej obejrzeć film czy serial bez skrollowania w tym samym czasie (inna sprawa ze te produkcje sa czasem takiej jakości ze bez skrollowania sie nie da 😃).

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki to jeszcze zapytałam o ten postęp w czytaniu bo też się spotkałam z tym, że ten głos spowalnia...

"To bardzo częsta opinia — i jest tylko częściowo prawdziwa. Zaraz wyjaśnię skąd się wzięła, co jest mitem, a co faktem, i co naprawdę warto robić.

🔍 Skąd wzięła się idea „eliminacji głosu”?

Pochodzi głównie z:

• kursów szybkiego czytania

• uproszczonych interpretacji badań

• mylenia celu (szybkość) z jakością czytania

Tam głos bywa przedstawiany jako „hamulec”, bo:

• mowa ma limit ~150–250 słów/min

• wzrok i rozumienie mogą iść szybciej

👉 Ale to dotyczy konkretnego typu czytania, nie czytania w ogóle.

🧠 Co mówi psychologia poznawcza (w uproszczeniu)

Fakty:

✔ subvokalizacja wspiera rozumienie
✔ pomaga w zapamiętywaniu
✔ jest naturalna i rozwojowo normalna
✔ mózg i tak aktywuje obszary mowy, nawet gdy „nie słyszysz” głosu

Mity:

❌ „dobry czytelnik nie ma głosu”
❌ „eliminacja głosu = wyższy poziom”
❌ „da się go całkowicie wyłączyć” (na stałe)

📖 Co robią naprawdę dobrzy czytelnicy?

Oni:

• nie eliminują głosu

• tylko regulują jego natężenie

Czyli:

• narracja przy literaturze

• cisza lub półgłos przy skanowaniu

• powrót głosu przy trudnym fragmencie

To jest kompetencja, nie brak głosu.

🧪 Dlaczego próby „zabicia głosu” często szkodzą?

U wielu osób prowadzą do:

• spadku rozumienia

• czytania „po powierzchni”

• zmęczenia poznawczego

• wrażenia, że „czytam, ale nie wiem co”

🎯 Co zamiast eliminacji? (praktycznie)

1️⃣ Redukcja, nie likwidacja

• pozwól głosowi zniknąć przy łatwych fragmentach

• wracaj do niego przy złożonych

2️⃣ Zmiana tempa głosu

Czytaj:

• nie sylaba po sylabie

• ale fraza po frazie

To automatycznie przyspiesza.

3️⃣ Czytanie sensami

Z opisów:

„Kot wszedł do pokoju, rozejrzał się i wskoczył na stół”

Zamiast 12 słów → 1 scena.

4️⃣ Świadome tryby

Przed tekstem zadaj sobie pytanie:

• „czytam dla przeżycia?”

• „czytam dla informacji?”

I dopasuj styl.

🧩 Najważniejszy wniosek

👉 Eliminacja głosu NIE jest celem czytania
👉 Elastyczność jest celem
👉 Głos wewnętrzny to narzędzie, nie przeszkoda"

Dobranoc Wam : ) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Nie jestem w stanie sie skupić bo zaraz bym sprawdzila telefon, szybko sie nudzę itd.

Oooo tak. Racja. Jak jest "wolny czas" to jest masakra z tym. Nawet czekanie aż się woda w czajniki zagotuje to za długo żeby nic nie robić. Chociaż na szybko trzeba włączyć wiadomości.

Mi tu pomaga jako taki harmonogram dnia + wydzielanie sobie bloków czasowych na pracę. Nawet krótkich takich 10-20 minut ale odpalam wtedy timer i robię to co zaplanowałem w tym czasie i nawet jak kusi to czekam grzecznie aż upłynie czas. Polecam to. Jak za długo coś Cię nudzi to możesz zmniejszyć czas. Ogólnie to technika tzw. pomodoro ale trochę dostosowana pod siebie. Bo różne zadania mają i mnie różny czas. A nagrodą jest zabawaaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, marra napisał(a):

Oki to jeszcze zapytałam o ten postęp w czytaniu bo też się spotkałam z tym, że ten głos spowalnia...

"To bardzo częsta opinia — i jest tylko częściowo prawdziwa. Zaraz wyjaśnię skąd się wzięła, co jest mitem, a co faktem, i co naprawdę warto robić.

🔍 Skąd wzięła się idea „eliminacji głosu”?

Pochodzi głównie z:

• kursów szybkiego czytania

• uproszczonych interpretacji badań

• mylenia celu (szybkość) z jakością czytania

Tam głos bywa przedstawiany jako „hamulec”, bo:

• mowa ma limit ~150–250 słów/min

• wzrok i rozumienie mogą iść szybciej

👉 Ale to dotyczy konkretnego typu czytania, nie czytania w ogóle.

🧠 Co mówi psychologia poznawcza (w uproszczeniu)

Fakty:

✔ subvokalizacja wspiera rozumienie
✔ pomaga w zapamiętywaniu
✔ jest naturalna i rozwojowo normalna
✔ mózg i tak aktywuje obszary mowy, nawet gdy „nie słyszysz” głosu

Mity:

❌ „dobry czytelnik nie ma głosu”
❌ „eliminacja głosu = wyższy poziom”
❌ „da się go całkowicie wyłączyć” (na stałe)

📖 Co robią naprawdę dobrzy czytelnicy?

Oni:

• nie eliminują głosu

• tylko regulują jego natężenie

Czyli:

• narracja przy literaturze

• cisza lub półgłos przy skanowaniu

• powrót głosu przy trudnym fragmencie

To jest kompetencja, nie brak głosu.

🧪 Dlaczego próby „zabicia głosu” często szkodzą?

U wielu osób prowadzą do:

• spadku rozumienia

• czytania „po powierzchni”

• zmęczenia poznawczego

• wrażenia, że „czytam, ale nie wiem co”

🎯 Co zamiast eliminacji? (praktycznie)

1️⃣ Redukcja, nie likwidacja

• pozwól głosowi zniknąć przy łatwych fragmentach

• wracaj do niego przy złożonych

2️⃣ Zmiana tempa głosu

Czytaj:

• nie sylaba po sylabie

• ale fraza po frazie

To automatycznie przyspiesza.

3️⃣ Czytanie sensami

Z opisów:

„Kot wszedł do pokoju, rozejrzał się i wskoczył na stół”

Zamiast 12 słów → 1 scena.

4️⃣ Świadome tryby

Przed tekstem zadaj sobie pytanie:

• „czytam dla przeżycia?”

• „czytam dla informacji?”

I dopasuj styl.

🧩 Najważniejszy wniosek

👉 Eliminacja głosu NIE jest celem czytania
👉 Elastyczność jest celem
👉 Głos wewnętrzny to narzędzie, nie przeszkoda"

Dobranoc Wam : ) 

No to może być trochę subiektywne bo dla kogos np ta szybkość nie jest ważna itd. Ale osobiscie wole wersje bez głosu bo rozumienie mam identyczne a lzej mi sie to czyta i sie tak nie fiksuje. 
jak ktos lubi bo sobie wyobraża czy odtwarza nawet w głowie jakies scenki to czemu nie. Ale zasada jest raczej taka jak pisałam, a co do czata i tego co mowi jestem bardzo sceptyczna, bo wielokrotnie przyłapałam go na błędach.

4 minuty temu, shadow_no napisał(a):

Oooo tak. Racja. Jak jest "wolny czas" to jest masakra z tym. Nawet czekanie aż się woda w czajniki zagotuje to za długo żeby nic nie robić. Chociaż na szybko trzeba włączyć wiadomości.

Mi tu pomaga jako taki harmonogram dnia + wydzielanie sobie bloków czasowych na pracę. Nawet krótkich takich 10-20 minut ale odpalam wtedy timer i robię to co zaplanowałem w tym czasie i nawet jak kusi to czekam grzecznie aż upłynie czas. Polecam to. Jak za długo coś Cię nudzi to możesz zmniejszyć czas. Ogólnie to technika tzw. pomodoro ale trochę dostosowana pod siebie. Bo różne zadania mają i mnie różny czas. A nagrodą jest zabawaaa

Tak znam te technikę ;)

w pracy najbardziej mi pomaga technika bata nad głowa 😃 inaczej prokrastynuje strasznie a fora mi w tym nie pomagaja 

no ja mam tak, ze jak ktos dzwoni do mnie to wrzucam na głośnomówiący żeby w czasie rozmowy coś skrollowac 😃 porażka wiem. 
paradoksalnie ta koncentracja sie powinna polepszać a nie jest tak. Ogolnie może jesteśmy trochę lepsi w multitaskingu ale takie rzeczy które wymagają skupienia i są bardziej monotonnie ida zdecydowanie gorzej 😕 no i te tresci co pochłaniamy to są teraz raczej wszystkie szybkie krotkie musi sie dziać od 1 sekundy itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

w pracy najbardziej mi pomaga technika bata nad głowa 😃 inaczej prokrastynuje strasznie a fora mi w tym nie pomagaja

Gorzej jeśli sama często musisz trzymać ten bat. I na innych i na siebie. Wtedy bez jakiegoś systemu jest ciężko bo czas ucieka tak jak jak niezapisane myśli i zadania

5 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

no i te tresci co pochłaniamy to są teraz raczej wszystkie szybkie krotkie musi sie dziać od 1 sekundy itd.

No a filmiki 15 sekundowe się przewija na prędkości x2 bo nuda. Znam to dobrze. Audiobooków też słucham w zależności od lektora x1.25 do x2.00. a podcasty to już zawsze na co najmniej x1.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi