Skocz do zawartości
Nerwica.com

Sam nie wiem co mi jest...

Gość lordJim

Rekomendowane odpowiedzi

Oj, ja też uwielbiam Różewicza - to chyba mój ulubiony poeta. Źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że w moim wykonaniu takie zdania mogą brzmieć patetycznie, o to że udarzam w jakąś zbyt podniosłą nutę zamiast napisać po prostu, że potrzeby mi przyjaciel i dobry psycholog. Różewicza bardzo cenię i bardzo do mnie przemawia, niestety najczęściej go czytam właśnie w chwilach największego przygnębienia...

Rozumiem :)

PS. kiedyś też byłem (można powiedzieć) fanem Evanescence. Zwłaszcza utworów z przed albumu Fallen. Do teraz słucham od czasu do czasu.

Ja już od dłuższego czasu nie słuchałam (bardziej siedzę w heavy metalu), ale to imię wywołuje u mnie pozytywne skojarzenia, nawet trochę uspokaja, więc go sobie tutaj używam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By było jeszcze bardziej patetycznie, ja dorzucę coś z mojego ukochanego Barańczaka Pozornie nie w temacie... Pozornie

Podoba mi się. Jakoś nigdy nie przepadałem za Barańczakiem, ale ten wiersz ma coś w sobie. Czuć w nim ducha minionej epoki i jakąś smutną refleksję na życiem. Bo może za ladą faktycznie nie ma nic niezwykłego?...

Ja już od dłuższego czasu nie słuchałam (bardziej siedzę w heavy metalu), ale to imię wywołuje u mnie pozytywne skojarzenia, nawet trochę uspokaja

Ja też już słucham głównie z powodu pozytywnych skojarzeń i wspomnień, które które te utwory przywołują.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, szkoła spłaszcza poezję. Nawet nie będę wspominał o nowym kanonie lektur, bo to w ogóle jest dramat... :?

Skoro mamy tu mały kącik poezji, to ja też sobie pozwolę:

Pragnę

powiedział

niestety duszy nie ma

dusza wyszła

roześmiała się

młoda kelnerka

była tak zbudowana

że można z nią było

stworzyć bez duszy

nowego człowieka

ależ ona ma

zadek sklepiony piękniej

niż

kopuła tej słynnej

katedry - pomyślał -

cudowne naczynie

chwilowo zamknięte

dusze zostały widocznie rozbrane

przez poprzednie pokolenia

i teraz trzeba żyć

jak kto może

płytko

prędzej

- Tadeusz Różewicz, “Szybko prędzej”

To nie jest raczej wiersz na poprawienie nastroju, ale jest mi jakoś ostatnimi czasy bliski. Te same wątpliwości i pretensje do świata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba o Kaplicę Sykstyńską, przynajmniej ja tak automatycznie skojarzyłem. Nigdy nie wiedziałem jej na żywo, ale chyba musi być piękna :mrgreen:

Różewicz... ulubiony mojego byłego... wspomnienia wracają...

Ups... :roll: Widzę, że Różewicz nie ma już u Ciebie szans. Swoją drogą moja była w ogóle nie przepadała za wierszami, więc mogę sobie teraz czytać co mi się żywcem podoba ;)

PS. Straszny offtopic się zrobił - mam nadzieję, że nam tego nie wymoderują :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi