Skocz do zawartości
Nerwica.com

wizerunek DDA

maxineczka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem nowa na tym forum, a zarejestrowałam się, ponieważ szukam informacji/pomocy. Mianowicie, piszę pracę licencjacką o DDA, a mój temat to "Wizerunek DDA w ich samoświadomości oraz w świadomości zwykłych ludzi." Mój temat skupia się na tym, jak zwykły człowiek wyobraża sobie dorosłe dziecko alkoholika, chodzi tutaj o wizerunek fizyczny oraz psychiczny. Wizerunek fizyczny, czyli czy DDA różni się od nie-dda pod względem wyglądu, ubioru, stanu zdrowia, zachowania w pracy/prywatnie [bo na temat alkoholika ludzie mają zazwyczaj wyobrażenie, że jest to zaniedbany człowiek, brudny, wiecznie pijany i spędzający czas na dworcach np.]. Więc chciałam zbadać, jakie wyobrażenie mają o dda. Druga sprawa, to wizerunek psychiczny-nie wiem jak to ładniej/trafniej określić. Chodzi tutaj o cechy charakteru, osobowości, samopoczucie i ocenę własnej wartości dda. Jest długa lista cech charakterystycznych dla dda i na jej podstawie chcę zbadać, czy ludzie te cechy utożsamiają z dda. Drugi etap badań to sprawdzenie wizerunku fizycznego i psychicznego dda u samych dda. Jak oni widzą dda a także jak siebie widzą. Badania będą przeprowadzane w formie ankiety. I teraz moje pytanie do Was drodzy użytkownicy- czy ktoś natknął się, wie, jakie książki mogłabym wykorzystać w części teoretycznej mojej pracy. Szukam książek na temat wizerunku dda, ale jakoś kiepsko mi idzie.Nie mogę nic znaleźć. A muszę opisać czym jest syndrom DDA, ale w większej mierze skupić się na właśnie cechach fizycznych i psychicznych. Na temat cech charakterystycznych dda jest mnóstwo książek, jednak nie mogę znaleźć nic o wyobrażeniach wizerunku dda wśród innych ludzi/może studentów/ i w końcu samych dda.

Muszę ułożyć jeszcze ankietę, więc byłabym ogromnie wdzięczna za wszelaką pomoc, jeśli komuś przyjdzie do głowy jakieś pytanie, które mogłabym umieścić.

Tak jak wspominałam-największy problem mam z wizerunkiem fizycznym- z wyszukiwaniem książek jak również ułożeniem pytań do ankiety.

Przepraszam, że może trochę "nagmatwałam" w swojej wypowiedzi, starałam się napisać jak najprostszym językiem. :)

Bardzo proszę o pomoc, a za wszelkie odzewy z góry serdecznie dziękuję .

pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi