Skocz do zawartości
Nerwica.com

robienie rzeczy na które nie ma się ochoty a nerwica

wieslawpas

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy mam ochotę napisać ten post, ale chyba go napisze :)

Czy zauważaliście u siebie "nasilenie" swoich objawów w momencie gdy robicie coś na co nie macie ochoty?

Przykładowo pojechałem dziś do znajomego na działkę, a chyba nie chciałem tego robić, odczuwałem w czasie jazdy

i spięcie w czasie rozmowy. A trwało to kilka godzin. Wróciłem roztrzęsiony, mimo, że wcześniej czułem się w miarę dobrze.

Pamiętam że kiedyś też dobrze się czułem bylem spokojny. Kolega zaproponował wyście na stacje benzynowa po piwo.

Nie miałem na to ochoty bo dobrze mi sie siedziało i oglądało telewizje, ale sie zgodziłem.

W rezultacie w czasie wizyty na stacji straciłem caly spokój, i nastrój prysł.

Wrocielcm do mieszkania roztrzęsiony, w czesniej czułem sie OK.

Kiedys pojechałem na wycieczke motocyklowa na ktora nie mialem ochoty jechac i tez wrócilem roztrzesiony.

W tym tygodniu od miałem z tego powodu dwa razy nasilenie objawów nerwicowych takich właśnie powodów.

Najgorsze jest to, że człowiek świadomie się w to pakuje mając nadzieje, że tym razem może nie będzie

źle. Najgorsze jednak sa jego wyrażenia na temat alternatywy dla tej czynności, która nie che robić.

Przykładowo dzis pojechałem na tę działkę ponieważ myslalem sobie, że to lepsze niż alternatywa w postaci

oglądania telewizji i sprzątania mieszkania ( a może nie byloby tak żle?)

Przykłady mozna mnożyć.Za każdym razem za taka decyzja zrobienia czegoś na co nie ma się ochoty idzie

jakaś beznadziejna alternatywa, że jak tego nie zrobie to będzie jeszcze gorzej.

Dla przylkladu, kiedys pojechałem do tego znajomego na te działke, ale wtedy chcialem pojechać i czułem sie OK.

Chciałem zapyać, czy ktoś z Was poradzil sobie z robieniem takich rzeczy, ktorych nie chce sie robić?

Jak sobie z tym poradzic? Gdybym to opanował to miałbym znacznie mniejsze objawy i więcej chwil

spokojnych.

-- 05 paź 2013, 22:15 --

Myślę, że ten problem dotyczy wielu osób. A zrobienie jednej rzeczy, ktorej nie chce sie robić uruchamia kolejna taka czynność.

Do cholery z tym wszystkim.

-- 06 paź 2013, 15:03 --

Duzo osób przejazalo, ale nikt nie odpisal, czy to dlatego, ze wikoszc z was tak nie ma, czy nie dostrzega zwiazku?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi