Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wmawianie sobie rzeczy których się nie popełniło

mambala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. :D

Jestem tu nowy a to mój pierwszy post. Ale czasem tutaj zachodzę i czytam rozmaite wątki.

Powiem tylko co by nie przynudzać że też borykam się z nerwicą czasem wpadam do psychiatry i do terapeuty (terapia poznawczo behawioralna). No i na dodatek sam skończyłem psychologie i pracuje w zawodzie:D . Wszystko to wydaje mi się takie groteskowe i absurdalne.

No nic mniejsza z tym. Zmierzając do meritum . Tak jak chyba większość osób tutaj znam dobrze na jakich zasadach działa nerwica więc nie będę się rozpisywał. Mam jednak wrażenie że ostatnio pojawił się u mnie nowy objaw albo stary zmodyfikował. Otóż czasem wmawiam sobie że zrobiłem coś czego nie zrobiłem. Np uderzyłem kogoś wiedząc że to totalna nieprawda ale mimo to ciągle zastanawiam się czy nie uderzyłem tej osoby naprawdę. Po co skoro znam odpowiedź? Chodź za chwilę mam wrażenie że jej nie znam i że nie umiem się kontrolować i nie udolnie wypieram z umysłu to że zadałem komuś kuksańca. Tak jak by zacierała się granica między tym co realne a zmyślone. Czy to jeszcze nerwica czy już coś innego?

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi