Skocz do zawartości
Nerwica.com

Mieszane zaburzenia osobowosci

depas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno zaliczylem pierwsza wizyte w szpitalu psychiatrycznym, po ok. pietnastu (z przerwami) latach chodzenia do psychiatrow. Do czasu hospitalizacji bylem diagnozowany jako nerwica natrectw, depresja, zaburzenia lekowe, a pozniej, juz wlasnym sumptem - uzaleznienie od alkoholu i narkotykow (od paru lat mam to juz za soba). W tym okresie przepisywano mi kolejno cala game lekow, przede wszystkim wszystkie mozliwe SSRI, stabilizatory nastroju, benzo itd., w zdecydowanej wiekszosci z minimalnym/zadnym skutkiem. W szpitalu wyladowalem po nieudanej probie samobojczej (debiut), spowodowanej w duzej mierze fatalna reakcja na paroksetyne. Ze szpitala wypisano mnie z poprawa i brakiem mysli S, ustawionego na 100mg sertraliny, 75mg trazodonu i 900mg kw. walproinowego. Nie ukrywam ze opuscilem szpital w o wiele lepszym stanie niz kiedy do niego trafilem, jednak na miejscu wytlumaczono mi, ze w moim przypadku, to znaczy przy zaburzeniach osobowosci typu mieszanego - leki owszem sa istotne, nie mniej jednak stanowia jedynie 10% terapii, reszta to intensywna, wieloletnia psychoterapia, i w gruncie rzeczy tak naprawde tylko ona moze przyniesc faktyczna poprawe.

Ufff, ok, po tym przydlugim opisie swoich losow w koncu przechodze do sedna - jak wyglada Wasza historia zmagania sie z zaburzeniami osobowosci? Czy rowniez cale lata uplynely zanim zostaliscie poprawnie zdiagnozowani? A jesli juz, jak i czy w ogole pomogly wam leki? I jeszcze jedno pytanko na koniec - czy ta cholerna terapia naprawde dziala?

Z gory dzieki za wszelkie opinie i odpowiedzi, zwlaszcza po tak dlugim wstepie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak terapia na prawdę działa, przy zaburzeniach osobowości to jedyna szansa na wyleczenie

Sama się zdiagnozowałam, po 5 latach korzystania z pomocy psychologicznej roznej jakosci. Pozniej potwierdzilam diagnoze u psychiatry. Psychiatra praktycznie nie moze postawic diagnozy zab os bez dłużeszej obserwacji w szpitalu, ma za malo danych.

Nie znaczy ze byles zle diagnowozany, zab os predysponują do wystepowania innych zab psychicznych

Z reszta diagnoza nie ma znaczenia wiekszego, terapia terapia terapia...

leki biorę drugi raz w życiu, ssri, przy szczegolnych problemach dodatkowych jak np zaloba. terapeuta mnie na tyle stabilizuje ze nie potrzebuje lekow

polecam terapeute z certyfikatem ptp (sprawdz na ich stronie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj depas! Od 2 lat sam mam zdiagnozowane m. in. mieszane zaburzenia osobowości, niestety nie chodzę na terapię. U mnie przeplata się kilka aberracji i trudno mi je zidentyfikować. Mógłbyś na swoim przykładzie opisać w czym przejawiają się zaburzenia osobowości, bo sam mam z tym problem i jestem pewien, że w trakcie czytania mnie "olśni"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

depas, ja miałam to "szczęście" że ukierunkowanie na z.o. padło na pierwszym spotkaniu, później się tylko uzupełniała i potwierdzała. leki biorę okazjonalnie, najczęściej ze względu na nieobecność terapeutki i okresy wokół tych nieobecności. ale raczej krótko, SSRI, czasem alprazolam, ostatnio kwetiapina. nie znam swojej pełnej diagnozy, koncentruje się na bpd, ale jestem niemalże pewna, że mam też stwierdzone w papierach ptsd, możliwe, że os. unikową, albo zależną.

Gregg1991, pamiętam, ktoś kiedyś napisał w podobnym wątku, że mieszane z.o. diagnozuje sie wtedy, gdy u pacjenta występują objawy zaburzeń z jednej wiązki np. objawy narcystyczne, antyspołeczne i bpd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi