Skocz do zawartości
Nerwica.com

Lęk przed zmianami.

Marsha

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy wybrałam dobry wątek do mojego problemu, no ale trudno.

Otóż musze podjąć decyzje do jakiej szkoły się wybrac. Kompletnie nie wiem co chce w życiu robić, ale decyzja to decyzja i musze ją podjąć. Napisałam tu ponieważ mam problemy. Po pierwsze jestem bardzo nieśmiała, mam bardzo słabą samoocenę i boję się zmian. Chodzi o to, ze prawdopodobnie w tej szkole, którą zamierzam wybrać nie będzie nikogo znajomego. Do gimnazjum chodziłam z ludźmi, których znam od 11 lat, więc zawsze miałam kogoś z kim mogłam porozmawiać, tak naprawdę zawszę byłam od nich uzależniona, nie poznawałam nowch ludzi( miałam 3 przyjaciółki, ale przez wakacje bardzo wiele sie pozmieniało i teraz jestem tak naprawdę na uboczu, oddaliłyśmy sie od siebie i już praktycznie nie rozmawiamy). Chodzi o to, ze boję się, ze jak pójdę do tej nowej szkoły to nie będę umiała nikogo poznać.Nie umiem tak poprostu do kogoś zagadać. Nie chę stac sama w kącie, zeby się ze mnie śmiali, że jestem odbitkiem. Boje się i próbowałam rozmawiac o tym z moją mamą, ale ona mnie nie rozumie. Mówi mi tylko " No uwierz w siebie, powiedz sobie, ze jesteś wartościowa" tylko to jakoś nic nie daje. Ona nie rozumiemie, ze to nie jest łatwe. Co mi radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na zaburzenia adaptacyjne. Jesteś jeszcze tak naprawdę bardzo młoda i sama sobie z tym problemem raczej nie poradzisz. Rozwijasz się, Twoja osobowość się kształtuje i oby w dobrym kierunku. Myślałaś o rozmowie z psychologiem? Na pewno by Ciebie zrozumiał i uświadomił pewne rzeczy. To bardzo popularne zjawisko wśród młodzieży. Myślę, że byłabyś pozytywnie zaskoczona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość ludzi znajduję się choć raz w życiu w podobnym momencie jak Ty. Wszyscy szukamy swojej życiowej drogi w kwestii zawodowej, prywatnej etc. Rozumiem, że to dla Ciebie trudne.

Wolisz iść do szkoły, którą sobie obrałaś bez znajomych czy być w szkole, której sobie nie wybrałaś ze znajomymi? Lęk przed nowymi osobami można pokonać pracując nad sobą, a na pewno zredukować. Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie,tylko Ty sama :-) Jeśli chcesz, możesz sobie stworzyć listę plusów i minusów każdej szkoły i tak dokonać wyboru.

Psycholog jak radził Greg1991 też nie jest złym pomysłem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi