Skocz do zawartości
Nerwica.com

FLUOKSETYNA(Andepin, Bioxetin, Fluoksetyna EGIS, Fluoxetin Polpharma, Fluoxetine Aurovitas/ Vitabalans, Fluxemed, Seronil)

shadow_no

Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

250 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      160
    • Nie
      70
    • Zaszkodziła
      40

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

To efekt paroksetyny. Ona mnie znieczulila. Nie biorę jej już 3 lata ale lęk już nigdy nie wrócił taki jak był przed. Po paroksetynie była sertralina. Straszny niewypał w moim przypadku. Potem sulpiryd. Działał dobrze ale za bardzo mieszał mi z prolaktyna. Zmieniliśmy na moclobemid. Najlepszy antydepresant. Dużo dobrego humoru mnóstwo motywacji chęci do działania ale wg nie działał przeciwlękowo a wręcz nasilał lęk bo dosyć mocno działał na noradrenalinę. Tak samo wg nie działał na ocd. Poleciałbym komuś bez energi i chęci do życia. Brałem 2.5 miesiąca dużo opini czytałem to pisali że po 3 miesiącach przestawał działać. Potem była tianeptyna. Na moją prośbę bo lekarz powiedział że ona nie działa. Szybko się przkonalem że ma rację. Dał mi escitalopram. Działał ale był zdecydowanie słabszy niż paroksetyna a darował mnie równie mocno a nawet bardziej. Nic mi się po nim nie chciało a do tego powiedział mi że on nie stosuje większych dawek niż 20 a w przypadku mojego ocd 20 mogłoby nie wystarczyć. Padło na fluo. Można zwiększyć do 80 mg w razie potrzeby. Nie ma dużego ryzyka problemów z odstawieniem. Działa najmniej sadujaco z wszystkich ssri. W moim przypadku nie powoduje suchości w ustach. Po sertralinie miałem straszna suchość. Nie powoduje u mnie problemów ze wzrokiem.  Paroksetyna przez działanie na histaminę może powodować rozmazany obraz. Zrezygnowałem z kawy a energiami nie brakuje. Czuję się bardziej energiczny. Dla mnie ma dużo plusów. A jeśli chodzi o terapię mój terapeuta wielokrotnie mnie na nią namawiał ale nigdy się nie zdecydowałem. Więc w moim przypadku pomogły mi leki i praca nad sobą. Siłownia zdrowe odżywianie i antydepresanty. Nie wiem jak by było z terapią. Pewnie o wiele lepiej. Pewnie kiedyś spróbuję ale póki co nie mam problemów z pracą pójściem do sklepu. Chodzę na treningi MMA między ludzi trenujemy. Kiedyś bałem się ludzi a teraz sam idę między ludzi. Nigdy nie będę tak rozmowna osoba jak niektórzy mam takich znajomych których zawsze podziwiałem że są tacy otwarci i wg odważni i pierwsi do wszystkiego. Ale nie wiem czy to jest problem w tym że dalej mam jakieś ograniczenia czy po prostu taki jestem. Bo mam też znajomych którzy są też mniej rozmowni odemnie i wśród których to ja uchodze za tego odważnego. 

Z treningami to mnie zaskoczyłeś bo sama jutro idę na pierwszy trening boksu 😂

szczerze to nie wiem co mnie podkusiło ale jak już się zapisałam to pójdę.

rowniez stresuje się pójścia w nowe zupelnie nieznane dla mnie miejsce, bycia z nowymi ludźmi etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Olek5567 napisał(a):

Z treningami to mnie zaskoczyłeś bo sama jutro idę na pierwszy trening boksu 😂

szczerze to nie wiem co mnie podkusiło ale jak już się zapisałam to pójdę.

rowniez stresuje się pójścia w nowe zupelnie nieznane dla mnie miejsce, bycia z nowymi ludźmi etc.

Jeśli masz lęk przed ludźmi to samo wystawienie się na widok publiczny bo nie oszukujemy się jak przychodzi ktoś nowy to jest obiektem zainteresowania. Więc takie coś już można podpisać jako formę terapii ekspozycyjnej no wystawiasz się dobrowolnie na coś czego raczej unikasz. Trening sztuk walk w tym boksu sam od siebie sprawia że robisz się odważniejsza i zwiększysz poczucie własnej wartości. Zwiększy twoja pewność siebie. Bardzo dobrze że się zdecydowałaś. Po takim treningu lepiej się śpi i wg. Brawo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Jeśli masz lęk przed ludźmi to samo wystawienie się na widok publiczny bo nie oszukujemy się jak przychodzi ktoś nowy to jest obiektem zainteresowania. Więc takie coś już można podpisać jako formę terapii ekspozycyjnej no wystawiasz się dobrowolnie na coś czego raczej unikasz. Trening sztuk walk w tym boksu sam od siebie sprawia że robisz się odważniejsza i zwiększysz poczucie własnej wartości. Zwiększy twoja pewność siebie. Bardzo dobrze że się zdecydowałaś. Po takim treningu lepiej się śpi i wg. Brawo!

Tak, szczerze to dzięki temu że będę chodzić na boks chce wzmocnić niejako swoją psychikę.

Dziś rano zastanawiałam sie czy to napewno dobry pomysł po przeczytaniu historii o 💩na Reddit 😂😂

No ale nie będę odmawiać już treningu drugi raz - zmieniłam datę ze względu że wypadła mi dodatkowa zmiana w pracy a już z jutra nie chce rezygnować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pójdziesz zobaczysz. Mam nadzieję że Ci się spodoba. Może niedługo do nas dołączy więcej osób na forum i podzieli się swoimi doświadczeniami. Czasem zobaczę na inne forum to widzę że tam regularnie zadawane są pytania i jest wiele uczestników. Na Reddit np mało piszą o paroksetynie a grupa liczy tylko niecałe 6 tysięcy osób. Fluoksetyna ma 43 tysiące a escitalopram 99 tysięcy. A tu u nas w pl jak wejdziesz to na forum nerwica to widzę że najwięcej piszą na forum o paroksetynie i wenlafaksynie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Piyerekpiyerek napisał(a):

Pójdziesz zobaczysz. Mam nadzieję że Ci się spodoba. Może niedługo do nas dołączy więcej osób na forum i podzieli się swoimi doświadczeniami. Czasem zobaczę na inne forum to widzę że tam regularnie zadawane są pytania i jest wiele uczestników. Na Reddit np mało piszą o paroksetynie a grupa liczy tylko niecałe 6 tysięcy osób. Fluoksetyna ma 43 tysiące a escitalopram 99 tysięcy. A tu u nas w pl jak wejdziesz to na forum nerwica to widzę że najwięcej piszą na forum o paroksetynie i wenlafaksynie

Może jest lekiem najczęściej wypisywanym.

chociaz na grupkach na fb widzę że wielu lekarzy wypisuje duloksetyne i sertraline.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Olek5567 napisał(a):

Może jest lekiem najczęściej wypisywanym.

chociaz na grupkach na fb widzę że wielu lekarzy wypisuje duloksetyne i sertraline.

Tak escitalopram duloksetyna i sertralina  często stosowane. A często są lękiem pierwszego rzutu. Paroksetyna i fluoksetyna są raczej stosowane gdy te pierwsze zawiodą 

Dużo osób też idzie z nerwica do rodzinnego albo do neurologa. Oni jak coś dadA to też duloksetyna sertralina escitalopram. Wątpię żeby rodzinny wypisał komuś sertraline

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Tak escitalopram duloksetyna i sertralina  często stosowane. A często są lękiem pierwszego rzutu. Paroksetyna i fluoksetyna są raczej stosowane gdy te pierwsze zawiodą 

Dużo osób też idzie z nerwica do rodzinnego albo do neurologa. Oni jak coś dadA to też duloksetyna sertralina escitalopram. Wątpię żeby rodzinny wypisał komuś sertraline

Możliwe też że dlatego tak mało forumowiczów w tematach tych konkretnych leków 🙂

Na „specjalne” przypadki wypisują fluo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Olek5567 napisał(a):

Możliwe też że dlatego tak mało forumowiczów w tematach tych konkretnych leków 🙂

Chciałem napisać że wątpię żeby rodzinny komuś wypisał paroksetyna albo fluoksetynę. Sertraline myślę że rodzinny wypisze bez problemu. Tak samo trazodon czy mianseryne od rodzinnego bez problemu dostaniesz jak powiesz że masz problem ze snem

10 minut temu, Olek5567 napisał(a):

W Polsce tak. W USA bardzo często na początek dają fluo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Chciałem napisać że wątpię żeby rodzinny komuś wypisał paroksetyna albo fluoksetynę. Sertraline myślę że rodzinny wypisze bez problemu. Tak samo trazodon czy mianseryne od rodzinnego bez problemu dostaniesz jak powiesz że masz problem ze snem

W Polsce tak. W USA bardzo często na początek dają fluo.

Ciekawe.

Zastanawiam się czy fluo pomoże na wszechogarniający mnie stres kiedy muszę wyjść z domu 😅

Albo na zwykle społeczne sytuacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Olek5567 napisał(a):

Ciekawe.

Zastanawiam się czy fluo pomoże na wszechogarniający mnie stres kiedy muszę wyjść z domu 😅

Albo na zwykle społeczne sytuacje.

Mam nadzieję i trzymam za to kciuki🙂 niestety jest to sprawa indywidualna jak zareagujesz na lęk. Ale wierzę że będzie dobrze🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Mam nadzieję i trzymam za to kciuki🙂 niestety jest to sprawa indywidualna jak zareagujesz na lęk. Ale wierzę że będzie dobrze🙂

Również mam ogromną nadzieję że fluo zaskoczy 😌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy masz problem z nadmiernym apetytem czy nie ale na 40 mg fluo bardzo zmniejszył mi się apetyt. Schudłem 2 kg w 4 tygodnie. Wg nie mam ochoty na podjadanie i na słodkie. Ani na żadne fastfoody. Dla mnie kolejny plus. Bez leków albo na escitalopramie miałem ogromny apetyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Nie wiem czy masz problem z nadmiernym apetytem czy nie ale na 40 mg fluo bardzo zmniejszył mi się apetyt. Schudłem 2 kg w 4 tygodnie. Wg nie mam ochoty na podjadanie i na słodkie. Ani na żadne fastfoody. Dla mnie kolejny plus. Bez leków albo na escitalopramie miałem ogromny apetyt.

Apetyt mam nawet całkiem dobry.

przerazaja mnie te biegunki.

dzis znowu miałam z tym niemiła pobudkę 😥

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Kurcze mam nadzieję że szybko przejdą. Ja na szczęście nie miałem z tym problemu ale widocznie na ciebie tak to dziala

Też mam nadzieje że przejdzie.

biegunki mam już rowno tydzień 😥 męczące to. Zaczęłam się wspomagać Tasectanem.. 

jestem już po pierwszym treningu, cała drżę po intensywnych ćwiczeniach ale generalnie czuje się lepiej. Musiałam na chwile usiąść bo słabości mnie braly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.03.2025 o 11:06, Piyerekpiyerek napisał(a):

Kurcze mam nadzieję że szybko przejdą. Ja na szczęście nie miałem z tym problemu ale widocznie na ciebie tak to dziala

A czy miałeś takie trzęsienie jakby cały czas było zimno? 
dziwne uczucie, miałam to delikatnie od kilku dni ale dziś to masakra.

siedze pod kilkoma kocami i normalnie mam ciarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie miałem nic takiego. Ale panuje też sezon grypowy to że jest ci zimno może być od przeziębienia. Ale z drugiej strony jest taka choroba jak uderzenia gorąca i czasem fluoksetynę się na to stosuje. Więc może ma jakieś takie działanie że sprawia że ktoś może czuć że jest mu chłodniej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Nie nie miałem nic takiego. Ale panuje też sezon grypowy to że jest ci zimno może być od przeziębienia. Ale z drugiej strony jest taka choroba jak uderzenia gorąca i czasem fluoksetynę się na to stosuje. Więc może ma jakieś takie działanie że sprawia że ktoś może czuć że jest mu chłodniej. 

Masakra. Cała się trzęsę a jestem w grubym swetrze,pod kocem i próbuje dogrzewać się suszarką 😅😅😅

7 minut temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Zastanawiam się - czy to możliwe aby to był efekt odstawienia duloksetyny? 
nie biorę jej już jakieś 2 tygodnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Olek5567 napisał(a):

Masakra. Cała się trzęsę a jestem w grubym swetrze,pod kocem i próbuje dogrzewać się suszarką 😅😅😅

Zastanawiam się - czy to możliwe aby to był efekt odstawienia duloksetyny? 
nie biorę jej już jakieś 2 tygodnie

Może lepiej pić coś ciepłego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej myślę że to objawy odstawienne. Często są to objawy grypopodobne plus Brainzapsy. Duloksetyna ma okres poltrwania 12 godzin więc może ci dać po dupie.ja jak odstawiałem paroksetynę to dopiero po 6 tygodniach małego miareczkowania gdzie kroilem tabletkę na 8 części to dopiero wtedy udało mi się zejść. Lekarz powinien dać ci deparal. Jest to duloksetyna w tabletkach. Wtedy mogłabyś sobie miareczkowac

I spokojnie schodzić z duloksetyny i wchodzić na fluoksetyne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Bardziej myślę że to objawy odstawienne. Często są to objawy grypopodobne plus Brainzapsy. Duloksetyna ma okres poltrwania 12 godzin więc może ci dać po dupie.ja jak odstawiałem paroksetynę to dopiero po 6 tygodniach małego miareczkowania gdzie kroilem tabletkę na 8 części to dopiero wtedy udało mi się zejść. Lekarz powinien dać ci deparal. Jest to duloksetyna w tabletkach. Wtedy mogłabyś sobie miareczkowac

I spokojnie schodzić z duloksetyny i wchodzić na fluoksetyne 

Kurczę długo to może potrwać? 
Nie jest to AŻ tak uciążliwe ale nieprzyjemne.

brain zapsów nie mam 😊

3 minuty temu, Olek5567 napisał(a):

brain zapsów nie mam 😊

Chociaż nie czuje się cały czas źle, wydaje mi się że zaczynam się źle czuc po wzięciu fluoksetyny wiec to może jej sprawka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Olek5567 napisał(a):

brain zapsów nie mam 😊

Chociaż nie czuje się cały czas źle, wydaje mi się że zaczynam się źle czuc po wzięciu fluoksetyny wiec to może jej sprawka.

Jeszcze jesteś na samym początku.skokinmoga być. Wszystko się wyrównuje. Jak to mówi moi psychiatra. W psychiatrii najważniejsza jest cierpliwość. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Piyerekpiyerek napisał(a):

Jeszcze jesteś na samym początku.skokinmoga być. Wszystko się wyrównuje. Jak to mówi moi psychiatra. W psychiatrii najważniejsza jest cierpliwość. 

Coś czego akurat mi brakuje.

psychicznie czuje się dobrze - oprócz tego że przeszkadza mi moje fizyczne samopoczucie.

Nie mam lęków a to najwazniejsze. 
martwią mnie jednak objawy takie jak biegunki, dreszcze i do tego dość słabo śpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Ja śpię bardzo dobrze ale ja biorę na noc.

No i dziś okrutne osłabienie i ni to lęk ni to ogólne zle samopoczucie złapało mnie w sklepie. Oblały mnie poty, chciałam jak najszybciej uciec stamtąd.. nie wiem co się działo.

w pracy niedobrze, słabo, ledwo na oczy widziałam.

jak zjadłam słodka bułkę trochę mi przeszło, później wzięłam połówkę Afobamu i nadal nie jest zbyt dobrze. 
Nie mam pojęcia o co chodzi 🥲

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi