Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jakie macie impulsywne zachowania regulujące silne emocje?

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

no i co tam jeszcze kalecze sobie też paznokcie 

Fakt. Od dziecka obgryzam paznokcie (z krótkim przerwami) ale nie powiazałam tego z tematem. 

Jeszcze zauważyłam, że jak nie mam obgryzionych to pod nimi grzebie i teraz np. oczywiście mnie boli pod paznokciem bo sobie coś tym grzebaniem uszkodziłam.

Do tego wiercenie w nosie, w uszach i klasyka ocd- mycie/dezynfekcja dłoni.

Odkryłem, że odwaga to nie brak strachu, ale pokonanie go. Odważny człowiek to nie ten, kto nie czuje lęku, ale ten, kto przezwyciężył ten strach. 

Nelson Mandela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, selenaciowy napisał(a):

A to ja też, szczególnie wyrywanie do krwi skórek w nosie.

U mnie krew na husteczce to już chyba norma. Najgorzej było pod tym wzgledem na studiach. To był dla mnie taki chyba sposób rozładowania mega stresu i praktycznie codziennie miałam trudne do zatamowania krwotoki z nosa. 

Odkryłem, że odwaga to nie brak strachu, ale pokonanie go. Odważny człowiek to nie ten, kto nie czuje lęku, ale ten, kto przezwyciężył ten strach. 

Nelson Mandela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm ja z nosa nie i nie obgryzam raczej Nałęcz nożyczkami cążkami różnym sprzętem skórę, pod paznokciami, stopy, pięty. Nie wiem na ile to stimowanie a na ile ocd czy samookaleczenia. Ale ten ból mimo że boli to jest potem przyjemne i to chyba wywołuje jakieś nie endorfiny tylko zapomniałam jako hormon. Ten taki gojący? Też wpływa i uzależnia myślę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57 minut temu, selenaciowy napisał(a):

A to ja też, szczególnie wyrywanie do krwi skórek w nosie.

Nie wiem o jakich skórkach w nosie mówisz, ale mi uświadomili ostatnio, że bardzo niebezpieczne jest... wyrywanie włosów z nosa. Jako facet trochę ich mam i zamiast trymować to często je po prostu wyrywalem pensetą. A okazalo sie ze mozna sobie krzywde tym zrobić. To podejrzewam, że jak u Ciebie coś tam jeszcze innego ze do krwi to tez niezbyt bezpieczne

Zostawcie nosy w spokoju!

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi