Skocz do zawartości
Nerwica.com

Uzależnienie od antydepresantów

brum.brum

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Biorę leki psychiatryczne już kupe lat. Są to Ssri, Snri, przeciw psychotyczne i doraźnie benzo ( rzeczywiście doraźnie ). Uświadomiono mi kiedyś, że jestem od nich uzależniony. Czy są jakieś terapie, ośrodki leczenia, które pomagają stricte w tym temacie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, brum.brum napisał(a):

Uświadomiono mi kiedyś, że jestem od nich uzależniony

W sensie od benzo tak? Bo SSRI/SNRI nie uzależniają w takim klasycznym tego słowa znaczeniu. Objawy odstawienne jakie są przy nich nie oznaczają, że jesteś uzależniony.

O przeciwpsychotycznych się nie wypowiem bo nie znam się na nich.

Ale z tego co mówisz to jeśli bierzesz benzo doraźnie i niezbyt często to o jakim uzależnieniu mówisz? Chyba musisz coś więcej doprecyzować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, shadow_no napisał(a):

W sensie od benzo tak? Bo SSRI/SNRI nie uzależniają w takim klasycznym tego słowa znaczeniu. Objawy odstawienne jakie są przy nich nie oznaczają, że jesteś uzależniony.

O przeciwpsychotycznych się nie wypowiem bo nie znam się na nich.

Ale z tego co mówisz to jeśli bierzesz benzo doraźnie i niezbyt często to o jakim uzależnieniu mówisz? Chyba musisz coś więcej doprecyzować

Nie od benzo. Wtedy, podczas diagnozy nawet nie brałem benzo. Teraz oglądam kilkukrotnie tabletkę 0.5mg zanim ja wezmę. Mam w domu 5-6 opakowań i nie używam tylko w krytycznych sytuacjach…

Tak SSRI, SNRi - wtedy przeciwpsychotycznego na moje dysocjację nie brałem w ogóle ( nie było potrzeby ). Pisząc wprost osoby które się znają na leczeniu uzależnień uświadomiły mnie że jestem uzależniony i ja się zgadzam z tym, po miesiącach akceptacji stanu rzeczy. Zastanawiam się jak wyżej czy są takie miejsca gdzie się wychodzi z tego. Próbowałem przez te para kilkukrotnie odstawić ale zawsze wracałem do tych leków. To mi również pokazuje że jestem osobą uzależnioną 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, brum.brum napisał(a):

Pisząc wprost osoby które się znają na leczeniu uzależnień uświadomiły mnie że jestem uzależniony i ja się zgadzam z tym, po miesiącach akceptacji stanu rzeczy

🤔

A to ja jednak chyba nie będę mieć na tyle autorytetu, żeby to podważać:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Ja mam zdanie jak Ty, ale wysmiali mnie że to niemożliwe wtedy 

Jeśli nawiązujesz do naszej ostatniej rozmowy to ja nie wyśmiewałem tego i przytoczyłem też szerszy opis tego co miałem na myśli. Nie chcę tu zaśmiecać i zanudzać Was długimi artykułami więc wstawiam tylko tabelkę wygenerowaną przez AI opartą o naukowych pracach:

image.png.8401b0492b1d0a878d22997bcc36d4bf.png

Mylicie po prostu kwestie uzależnienia z reakcją odstawienną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, shadow_no napisał(a):

Jeśli nawiązujesz do naszej ostatniej rozmowy to ja nie wyśmiewałem tego i przytoczyłem też szerszy opis tego co miałem na myśli. Nie chcę tu zaśmiecać i zanudzać Was długimi artykułami więc wstawiam tylko tabelkę wygenerowaną przez AI opartą o naukowych pracach:

image.png.8401b0492b1d0a878d22997bcc36d4bf.png

Mylicie po prostu kwestie uzależnienia z reakcją odstawienną

Nie nawiązuje do tego i wybacz ale nie przeczytałam tego obrazka 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, shadow_no napisał(a):

🤔

A to ja jednak chyba nie będę mieć na tyle autorytetu, żeby to podważać:P

Wiesz, ja byłem w szoku że to uzależnienie skoro wszędzie trąbią o tym że te leki nie uzależniają. No ale może tylko mojej osoby się tyczyło, że jestem zależnych od tych tabsów :D

Moze reszta osób nie :D

To podobnie jak byłem mocno zdziwiony że alkohol to twardy narkotyk…no i również się zgadzam ( sama chemia tylko w płynnej postaci )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, brum.brum napisał(a):

jestem zależnych od tych tabsów :D

No ale to taka pułapka językowa... Bo każdy z nas jest zależny jeśli bez nich czuje się źle. Po coś je przecież bierzemy. Ale mechanizm uzależnienia jest trochę bardziej złożony. Musi występować kilka czynników, głód itp. To że się źle czujesz jak je odstawisz to normalne bo dla mózgu to szok. Ale uzależneinie na czymś innym polega. Często odstawianie substancji od których jesteśmy uzależnieni musi odbywać się w szpitalu pod ścisłą obserwacją. Od prawdziwego uzależnienia możesz się przekręcić itd. itp. 

zależny to nie to samo co uzależniony imho 

Ale to każdy sobie może doczytać więcej. Nie chcę się już mądrzyć na ten temat bo coś moje argumenty w tym obszarze zwykle lecą obok odbiorcow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, brum.brum napisał(a):

o ale może tylko mojej osoby się tyczyło, że jestem zależnych od tych tabsów :D

Ja też jestem zależna od tych leków. Przekonałam się o tym w październiku kiedy wszystkie odstawiłam. Ale to nie jest równoznaczne z uzależnieniem. Nasze choroby powodują zaburzenia biochemiczne w mózgu i aby to wyrównać bierzemy leki. Mylisz uzależnienie od zespołu odstawiennego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj poczytać o tym głębiej, bo tutaj te stany odstawienia są bardzo zbliżone z objawami uzależnienia. Ale ostatecznie - nie mnie oceniać i negować twoich stanów, uczuć i doświadczeń. Nie jestem też ekspertem wiem to, co usłyszałam i wyczytałam. Niemniej moje stanowisko jest nadal takie same. Może porozmawiaj o tym z lekarzem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi