Skocz do zawartości
Nerwica.com

Paraliżujący stres w pracy

Dawidk19921

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Ta bryluje. Popatrz jak pisałam w 2020 a jak teraz. Przepaść i chaos. Przy biurku

W dziekanacie

Jesteś Pancią z dziekanatu? 

Tego bym nigdy nie obstawiła. Myślałam bardziej o korpo, coś jak indor.

Rzucę sucharem - weź urlop dziekański 🤔 nie było mnie tu w 2020, a więc nie śledzę. Nie wiem czy coś brałaś, ale często po lekach się tak dzieje. I przy problemach z tarczyca, wit. B12, kwasen foliowym czy ferrytyna. Mgły mózgowe. Część osób ma problemy po covidzie, część po neuroleptykach które coś tam niszczą w mózgu, inni jeszcze po używkach. Czasem brak równowagi w hormonach płciowych też robi swoje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, mała_mi123 napisał(a):

Jesteś Pancią z dziekanatu? 

Tego bym nigdy nie obstawiła. Myślałam bardziej o korpo, coś jak indor.

Rzucę sucharem - weź urlop dziekański 🤔 nie było mnie tu w 2020, a więc nie śledzę. Nie wiem czy coś brałaś, ale często po lekach się tak dzieje. I przy problemach z tarczyca, wit. B12, kwasen foliowym czy ferrytyna. Mgły mózgowe. Część osób ma problemy po covidzie, część po neuroleptykach które coś tam niszczą w mózgu, inni jeszcze po używkach. Czasem brak równowagi w hormonach płciowych też robi swoje. 

Byłam chwilę potem pobiegłam po diagnozę i przysięglam że nigdy więcej pracy przy biurku

Mam problemy z tarczyca, ferrytyna, i uzależnieniem od pregi

Co jak widać zajechało mnie jak neurolepy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

Mam problemy z tarczyca, ferrytyna, i uzależnieniem od pregi

Co jak widać zajechało mnie jak neurolepy

Tarczyca bardzo wpływa na wszystko, ferrytyna też. Możesz mieć hemoglobinę w normie, ale na poziomie komórkowym przy niedoborze ferrytyny jest "głodówka". Chroniczne niedotlenienie tkanek (brak żelaza) i organizm w stanie stresu z uwagi na niedobór ferrytyny.

Btw, żelazo jest kluczowe dla funkcji kardiomiocytów (komórek mięśnia sercowego), odpowiadając za produkcję energii i skurcze.

Natomiast mioglobina jest markerem uszkodzenia mięśni i serca, np. jeśli miewasz bóle tychże. 

Z AI:

Funkcja: Mioglobina magazynuje tlen w mięśniach, podczas gdy ferrytyna magazynuje żelazo w organizmie.

Powiązanie: Ferrytyna dostarcza żelazo niezbędne do syntezy mioglobiny. 

Niska ferrytyna pogarsza rokowania w razie jakiejkolwiek operacji.  

Co do pregi to się nie wypowiadam. Nie znam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Tarczyca bardzo wpływa na wszystko, ferrytyna też. Możesz mieć hemoglobinę w normie, ale na poziomie komórkowym przy niedoborze ferrytyny jest "głodówka". Chroniczne niedotlenienie tkanek (brak żelaza) i organizm w stanie stresu z uwagi na niedobór ferrytyny.

Btw, żelazo jest kluczowe dla funkcji kardiomiocytów (komórek mięśnia sercowego), odpowiadając za produkcję energii i skurcze.

Natomiast mioglobina jest markerem uszkodzenia mięśni i serca, np. jeśli miewasz bóle tychże. 

Z AI:

Funkcja: Mioglobina magazynuje tlen w mięśniach, podczas gdy ferrytyna magazynuje żelazo w organizmie.

Powiązanie: Ferrytyna dostarcza żelazo niezbędne do syntezy mioglobiny. 

Niska ferrytyna pogarsza rokowania w razie jakiejkolwiek operacji.  

Co do pregi to się nie wypowiadam. Nie znam. 

Nawet jak to mi wpływa to nie jest źródłem moich problemów z miesniami, ani z tym że zaczęłam chaotycznie pisać. Mgła mozgowa jest chyba od pregi. A tarczycy no powinnam ja w końcu leczyć zacząć ale ja mam całe życie tylko lekarzy i się ociagam😂  

Ale dzięki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Dalila_ napisał(a):

A tarczycy no powinnam ja w końcu leczyć zacząć ale ja mam całe życie tylko lekarzy i się ociagam😂  

Toż to przecież łykasz albo lek na niedoczynność, albo na nadczynność.

Wielkiego wyboru tutaj nie ma.

Chyba że masz leczenie radiojodem, to już inna bajka.

Chyba nie jest tak źle skoro jej nie leczysz. Niektórzy przy tsh 6,4 czuja sie jakby mieli zejść ze świata.  Inni zaczynają coś lekko czuć przy TSH 40.

Przy niedoborze ferrytyny i potasu oraz przy tężyczce można mieć problemy z mięśniami.  Plus nierównowaga kwasowo-zasadowa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Toż to przecież łykasz albo lek na niedoczynność, albo na nadczynność.

Wielkiego wyboru tutaj nie ma.

Chyba że masz leczenie radiojodem, to już inna bajka.

Chyba nie jest tak źle skoro jej nie leczysz. Niektórzy przy tsh 6,4 czuja sie jakby mieli zejść ze świata.  Inni zaczynają coś lekko czuć przy TSH 40.

Przy niedoborze ferrytyny i potasu oraz przy tężyczce można mieć problemy z mięśniami.  Plus nierównowaga kwasowo-zasadowa. 

Mam tabsy żeby się nie wykrwawic przy okresie więc ta ferrytyna się waha tylko. No nie jest źle ostatnio wyszło mi w normie prawie A mam hashimoto. Po prostu irytuje mnie latanie po recepty i do lekarzy rzygam tym bo nie mam dobrego zdrowia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam coś podobnego. Nadrabiam to zaangażowaniem, przygotowywaniem się przed. Głównie w stresie, ale nie tylko, dostaje tej mgły umysłowej, jakby do mnie nie docierało z zewnątrz co ktoś mówi.

Pamiętam, że zdanie prawa jazdy to był koszmar dla mnie, choć aktualnie jestem dobrym kierowcą. 

Kiedyś było pare leków/suplementow które mi na to totalnie pomagaly. Z leków to winpocetyna i atenolol. A z suplementów to kiedyś był taki środek dla sportowców co się nazywal Mesomorph, który w składzie miał DMAA i to ona robiła robote, ale w 2010 została zakazana.

Edytowane przez Kapeć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi