Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czytam te wątki i zastanawiam się ile osób świętuje dzisiaj narodziny Chrystusa?

miL;)

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, MicMic napisał(a):

ja nie, bo już dawno nie wierzę 🙂

Ale możesz znaleźć inny powód do nadziei, taki chyba łatwo znajdziesz.

Jak pijesz do tego że nie piszemy pełną nazwą to nie piszemy ale wiadomo o co chodzi ja pisze bardzo chaotycznie i niespojnie teraz nie jestem w stanie. Ale uważam że kto wie to wie, kto nie wie może spytać, wiara nie jest na pokaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, miL;) napisał(a):

ożna się wiecznie babrać w życiu bez nadziei... Chyba że to jest sposób na życie?

A sposobem na życie chrześcijan jest kradzież pogańskich zwyczajów (np. choinka) i dat (25 grudnia, którą jest datą narodzin Mitry)? XD sami pewnie nie wiecie kiedy Jezus się narodził, z biblii to tylko z głowy umiecie wybrane, wygodne frazesy wypisywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, cynthia napisał(a):

A sposobem na życie chrześcijan jest kradzież pogańskich zwyczajów (np. choinka) i dat (25 grudnia, którą jest datą narodzin Mitry)? XD sami pewnie nie wiecie kiedy Jezus się narodził, z biblii to tylko z głowy umiecie wybrane, wygodne frazesy wypisywać.

a ja nie mam choinki, nie lubię chodzić do kościoła. Wierzę w coś innego. Ale tradycje są fajne.

Pismo Nowego Testamentu przeczytałam całe. Starego jeszcze nie, ale może przeczytam. Wierzę w Boga, ale w inny sposób. Długo, by pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Verinia napisał(a):

a ja nie mam choinki, nie lubię chodzić do kościoła. Wierzę w coś innego. Ale tradycje są fajne.

Pismo Nowego Testamentu przeczytałam całe. Starego jeszcze nie, ale może przeczytam. Wierzę w Boga, ale w inny sposób. Długo, by pisać.

Okej, spoko, to twoja wiara i z chęcią bym przeczytała jaki jest ten "inny sposób". Po prostu zirytował mnie ten "ton" miLa. Ja tak jak i osoby, z którymi spędzam ten czas to osobo niewierzące lub wierzące niepraktykujące. Prawdą jest, że ten okołoświąteczny czas jest praktycznie jedynym okresem, gdzie bliscy mogą się spotkać, porozmawiać, pograć w planszówki.  W ciągu całego roku nie ma takiego czasu, bo człowiek pędzi za życiem, za pracą i obowiązkami. Dla nas to są święta, a nie czczenie Jezusa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, cynthia napisał(a):

Okej, spoko, to twoja wiara i z chęcią bym przeczytała jaki jest ten "inny sposób". Po prostu zirytował mnie ten "ton" miLa. Ja tak jak i osoby, z którymi spędzam ten czas to osobo niewierzące lub wierzące niepraktykujące. Prawdą jest, że ten okołoświąteczny czas jest praktycznie jedynym okresem, gdzie bliscy mogą się spotkać, porozmawiać, pograć w planszówki.  W ciągu całego roku nie ma takiego czasu, bo człowiek pędzi za życiem, za pracą i obowiązkami. Dla nas to są święta, a nie czczenie Jezusa. 

Też tak to traktuje. Bliscy przyjechali z daleka. Fajnie jest spotkać się przy uczcie, porozmawiać i pośmiać. Te Święta były dobre, ale z niektórych powodów trochę mam spinę z tatą. Ale to też minie. SKomplikowana sprawa...

O Tej mojej wierze napiszę później,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, którędy_do_lasu napisał(a):

Jakbys sie urodził w innej częsci swiata, to pewnie wyzwawałbys inną wiarę i innego Boga, nie uważasz, ze to jest troche dziwne? Ktora wiara/religia jest prawdziwa?

Bo wszystko sprowadza się do jednego, tylko zależnie od kultury i regionu się kult Boga inaczej wykształcił. Ale to wiara w to samo, tylko w inny sposób wg mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święta stały się produktem marketingowym w sklepach, tradycja w rodzinach. Stronie od kościoła, księży, mszy pomimo wychowania w wierze katolickiej. Nie świętuje narodzin Chrystusa bezpośrednio ale może czuje Jezusa w tym szczególnym okresie, który powoduje, że patrzę z większym zrozumieniem, miłością na otaczający świat, ludzi w rodzinie pomimo różnic nas dzielących. Chce sprawić radość najbliższym szykując ich ulubione przysmaki na przykład. Bo właściwie co my robimy innego jak nie budujemy atmosfery Świąt w domach, szykujemy sie do tego szczególnego czasu w sposób wzniosły. I choć odchodzimy od Kościoła to jednak nie od Boga. Nawet to, że zamiast iść na Pasterkę co roku oglądamy Kevina z tym samym uśmiechem od ponad 20 lat świadczy jak zmienia się nasze postrzeganie i obchodzenie tego szczególnego czasu. I tak sobie myślę, że być może w każdym w nas nawet nieświadomie w tym czasie rodzi się Jezus Chrystus...

We mnie na pewno jest spora cząstka, która nigdy do końca nie zaneguje wychowania w wierze. 

Edytowane przez RefleXia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co mi powiedział pewien bezdomny z którym piłam piwo? Powiedział, że wszystkie religie najlepiej, gdyby się połączyły i powstała wiara, w której każda z nich daje coś dobrego. Żeby nie było podziałów i tych kłótni, która religie jest tą prawdziwą. Ja wierzę w reinkarnację, wierzę w to, że jestem starą duszą, która miała za sobą wiele wcieleń. Dąże do wiary, że po śmierci będzie NIrvana i spokojne dryfowanie po kosmosie. No to tak w skrócie. Bóg jest pierwszym poruszycielem. Bóg to dla mnie kosmos, wszechświat, energia. Każdy z nas ma jakąś wibrację i każdy jest na innym poziomie świadomości. To moja wiara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Verinia napisał(a):

wiecie co mi powiedział pewien bezdomny z którym piłam piwo? Powiedział, że wszystkie religie najlepiej, gdyby się połączyły i powstała wiara, w której każda z nich daje coś dobrego. Żeby nie było podziałów i tych kłótni, która religie jest tą prawdziwą. Ja wierzę w reinkarnację, wierzę w to, że jestem starą duszą, która miała za sobą wiele wcieleń. Dąże do wiary, że po śmierci będzie NIrvana i spokojne dryfowanie po kosmosie. No to tak w skrócie. Bóg jest pierwszym poruszycielem. Bóg to dla mnie kosmos, wszechświat, energia. Każdy z nas ma jakąś wibrację i każdy jest na innym poziomie świadomości. To moja wiara.

To mądre słowa...

Bóg to kreacja, poruszyciel, to wszystko co widzimy i czego nie widzimy... Bo widzimy tylko 5% (gwiazdy, materia) pozostałych 95% nie widzimy i nie rozumiemy (ciemna energia i materia).

A jednak ktoś taki jak Chrystus pozostawia pytanie i tęsknotę za "sensem"

I jeszcze jedno, gdy zapowiedział, że odejdzie z tego świata, obiecał że pośle nam Parakleta i słowa dotrzymał.... Bo minęły prawie 2000 lat a my (również na tym forum) spieramy się czy istniał...

Ciekawe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi