Skocz do zawartości
Nerwica.com

Z czego się utrzymujecie?

waleriana

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, MicMic napisał(a):

Co się tu dzieje w tym wątku, człowiek na chwilę sobie pójdzie I jakieś jazdy. Ten pseudobogacz na jakimś haju, czy co? 

Pewnie pod chu** nas bierze i trolluje. Nie chce mi się wierzyć coś, w ten jego majątek. Myślę podobnie jak mała mi123 że to troll albo zapomniał wziąć leków i włączył mu się Elon Musk 🤓

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Raccoon napisał(a):

A to prawda. Ja się opiekowałem starszym sąsiadem z bloku z demencją. Tzn. dla mnie spoko bo miałem z tego kasę (jego córka mi płaciła za opiekę, oczywiście na czarno), gotowałem mu obiady, pomagałem się ubrać, wstać, podawałem leki. Oprócz tego przychodziła też do niego pielęgniarka wykąpać go. Pielęgniarka też oczywiście płatna. Jego córka mówiła, że nie przydzielili mu ŻADNEJ opieki domowej na koszt państwa mimo że się o to starała. Całe życie płacisz podatki, a na starość państwo ma cię w dupie.

Smutna rzeczywistość w wielu domach, niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Dalila_ napisał(a):

a dorosły nie dostaje refundacji na ten sam lek i musi się sam utrzymać, co jest nielogiczne bo przecież ten dorosły w takim samym stopniu potrzebuje tego leku do życia. Do tego u tego dorosłego najczęściej rozwina się zaburzenia wspolistniejace z adhd na które musi kolejne leki i które utrudniają mu prace nie rzadko. Wszelkie ulgi powinny byś sprawiedliwe i powiązane z dochodem.

Tylko refundacja żadnego leku nie bierze się z powietrza. To nie jest tak, że MZ sobie samo wybiera komu dać, a komu nie. Czasem lek ma refundację a później ją traci. Żeby w ogóle zacząć refundować dany lek do MZ musi wpłynąć wniosek o objęcie refundacją, jak nie wpłynie, lek refundacji nie uzyska nigdy. Sam wniosek to jeszcze nadal za mało. Pozytywną opinię musi wydać AOTMiT. Jeśli wyda negatywną, szanse na to, że MZ zdecyduje się na refundację maleją praktycznie do 0, a Agencja Oceny Technologii Medycznych wydając opinie bazuje na wynikach badań nad danym lekiem.
Czemu leki na ADHD mają refundację tylko u dzieci? Nie wiem, mogę się tylko domyślać. Opcji jest kilka co najmniej dlaczego nie mają, a jedną z nich jest taka, że sam producent nie chce, żeby został objęty refundacją dany lek w danej grupie wiekowej i po prostu nie składa wniosku. Jak producent nie chce - lek nie dostanie refundacji.
Wszystkie opinie z uzasadnieniem objęcia lub odmową refundacji leków są na stronie AOTMiT, można sobie sprawdzić uzasadnienie odmowy danego leku.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Catriona napisał(a):

Tylko refundacja żadnego leku nie bierze się z powietrza. To nie jest tak, że MZ sobie samo wybiera komu dać, a komu nie. Czasem lek ma refundację a później ją traci. Żeby w ogóle zacząć refundować dany lek do MZ musi wpłynąć wniosek o objęcie refundacją, jak nie wpłynie, lek refundacji nie uzyska nigdy. Sam wniosek to jeszcze nadal za mało. Pozytywną opinię musi wydać AOTMiT. Jeśli wyda negatywną, szanse na to, że MZ zdecyduje się na refundację maleją praktycznie do 0, a Agencja Oceny Technologii Medycznych wydając opinie bazuje na wynikach badań nad danym lekiem.
Czemu leki na ADHD mają refundację tylko u dzieci? Nie wiem, mogę się tylko domyślać. Opcji jest kilka co najmniej dlaczego nie mają, a jedną z nich jest taka, że sam producent nie chce, żeby został objęty refundacją dany lek w danej grupie wiekowej i po prostu nie składa wniosku. Jak producent nie chce - lek nie dostanie refundacji.

Lisek jak zawsze merytorycznie xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, MicMic napisał(a):

Lisek jak zawsze merytorycznie xd

To jeszcze do tej merytoryki dodam 78-stronnicową opinie Agencji nt. objęcia metylofenidatu refundacją. Jak komuś bardzo zależy to może sobie poczytać uzasadnienie:
https://bip.aotm.gov.pl/assets/files/zlecenia_mz/2024/236/RPT/WS.422.1.2025_Methylphenidat_ADHD_zakreślenia_REOPTR.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko i Oki. Ale ja mówię tylko o tym że to niesprawiedliwe i dlategl się zgadzam z kukuruzu. Inna opcja to że producent chce ale budżet państwa już nie do końca 

3 minuty temu, brum.brum napisał(a):

Czemu Lisek?

Bo ma tak na discordzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Inna opcja to że producent chce ale budżet państwa już nie do końca 

Ale MZ uzasadniło swoją odmowę objęcia np. metylofenidatu refundacją. W zeszłym roku ponownie podtrzymało swoje stanowisko - nie przewiduje się objęcia refundacją metylo u osób powyżej 18 r.ż. i przynajmniej na chwile obecną żadne wnioski w tej sprawie nie są procedowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Catriona napisał(a):

To jeszcze do tej merytoryki dodam 78-stronnicową opinie Agencji nt. objęcia metylofenidatu refundacją. Jak komuś bardzo zależy to może sobie poczytać uzasadnienie:
https://bip.aotm.gov.pl/assets/files/zlecenia_mz/2024/236/RPT/WS.422.1.2025_Methylphenidat_ADHD_zakreślenia_REOPTR.pdf

Ale ortografa masz! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale MZ uzasadniło swoją odmowę objęcia np. metylofenidatu refundacją. W zeszłym roku ponownie podtrzymało swoje stanowisko - nie przewiduje się objęcia refundacją metylo u osób powyżej 18 r.ż. i przynajmniej na chwile obecną żadne wnioski w tej sprawie nie są procedowane.

Przykład tego metylo akurat użyłam do poparcia kukuruzu. Myślę że jest pewnie więcej takich problematycznych leków. Co to wgl ma być refundacja do jakiegoś wieku? Może wgl usunmy refundacje powyżej 75 r z to nam się trochę polepszy sytuacja demograficzna bo jest nieciekawie i będzie gorzej ?! 🤣 tak jak mówię gdy mniej dochodu na utrzymanie dziecka jak najbardziej powinno być refundowane, ale to dorosły ma bardziej przejebane najczęściej bo ma więcej też innych chorób, więc inne leki i wydatki na życie, więc jak już mamy wybrać komu bardziej sprawiedliwie refundowac to dorosłym. No ale o ile większy to wydatek dla budżetu. A czy to jest powód co do metylo to masz rację bo nie wiem i tego nie napisałam, ale powiedzmy że weźmy to za przyklad ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, brum.brum napisał(a):

Poznałem w swoim życie osoby z bogatych domów ( jednej gość miał szofera który go woził do szkoły z młodego ). Byli bardzo empatyczni, serdeczni, pomocni. W ogóle nie obnosili się tym ile maja kasy ma koncie. A byli to naprawdę bogaci ludzie, z milionami ma koncie. Więc nie każdy bogaty człowiek i jego potomstwo musi być chamem, burakiem, kokainista i Bozia wie czym tam jeszcze

Dokładnie. To był jedynie jaskrawy przykład. 

Jak ktoś jest dobrze wychowany to i miliony na koncie go nie zepsują. 

Jak to mówią "dobrego karczma nie zepsuje, a złego kościół nie naprawi".

Edytowane przez mała_mi123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, mała_mi123 napisał(a):

Dokładnie. To był jedynie jaskrawy przykład. 

Jak ktoś jest dobrze wychowany to i miliony na koncie go nie zepsują. 

Jak to mówią "dobrego karczma nie zepsuje, a złego kościół nie naprawi".

Dokladnie.Ale gdyby ten troll byl dobrze wychowany,to by nie pier_dolil glupot ktore pierdolił.

W jego przypadku kasa mu na leb uderzyla,przechwalki same.

Sorki teraz ja ,pisze jak brak kultury🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Lucy32 napisał(a):

Dokladnie.Ale gdyby ten troll byl dobrze wychowany,to by nie pier_dolil glupot ktore pierdolił.

W jego przypadku kasa mu na leb uderzyla,przechwalki same.

Powiem więcej, możliwe że to komuś po medycynie, albo w trakcie studiów z tego obszaru, się nudzi. Ew. farmacja, psychologia. Bo jest między tymi głupkowatymi tekstami duża wiedza nt. refundacji leków czy metod prowadzenia psychoterapii. Ponoć tak jak szewc bez butów chodzi, tak wielu psychoterapeutów czy psychologów ma też  problemy różnej natury... Także ktoś chciał się tu rozerwać i włożyć of kors kij w mrowisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, mała_mi123 napisał(a):

Powiem więcej, możliwe że to komuś po medycynie, albo w trakcie studiów z tego obszaru, się nudzi. Ew. farmacja, psychologia. Bo jest między tymi głupkowatymi tekstami duża wiedza nt. refundacji leków czy metod prowadzenia psychoterapii. Ponoć tak jak szewc bez butów chodzi, tak wielu psychoterapeutów czy psychologów ma też  problemy różnej natury... Także ktoś chciał się tu rozerwać i włożyć of kors kij w mrowisko.

No bylam swiadkiem jak pan Doktor Paj-Chi-Wo wpadł tu z rana i od razu Verinie zdiagnozowal,i nawet chcial jej juz wystawiac recepte🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

No jedną panią psycholog znałem, która się na czatach z ludźmi wyzywała i ciągle coś o kupie pisała.

Skąd ty takie rzeczy wyłapujesz? 

https://dentonet.pl/lekarz/30-lekarzy-w-europie-ma-problemy-ze-zdrowiem-psychicznym/

13 minut temu, Lucy32 napisał(a):

No bylam swiadkiem jak pan Doktor Paj-Chi-Wo wpadł tu z rana i od razu Verinie zdiagnozowal,i nawet chcial jej juz wystawiac recepte🤣

O co kaman?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, mała_mi123 napisał(a):

No ten caly student medycyny,tak zaczął tu skakac i pisac z Verinia,i jej objasnial swoje mądrości 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi