Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy odczuwacie Weltschmerz? Ból istnienia.

Verinia

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Fuji napisał(a):

Wszyscy użytkownicy tego forum widzą więcej niż przeciętny człowiek. Są bardziej świadomi i rozumieją wiele więcej.

No ale.... są chorzy.....

No właśnie i gówno z tego mają. A dlaczego, dlatego, że właśnie uniżają się ze względu na choroby a choroby psychiczne nie powinny sprawiać, że ktoś czuje się gorszy intelektualnie chyba, że konkretnie mu na umysł pada. Z depresją, nerwicą, urojeniami nawet da się i tak racjonalnie, logicznie myśleć i przede wszystkim właśnie myśleć głębiej. Są z tego korzyści tak czy inaczej a może w niektórych przypadkach osoby są pokrzywdzone przez złe diagnozy psychiatryczne, bo by dokładnie poznać umysł człowieka, zrozumieć Jego problemy trzeba nad tym wnikliwie pomyśleć. Zwykle są to powierzchowne rozmowy i powierzchownie wyciągane wnioski na temat czyjegoś stanu. To że coś pasuje do definicji w danym momencie nie oznacza, że tak będzie za kilka dni z tygodni, lat. No, ale chodząc do psychiatry, przebywając w szpitalu, wpiszą ci jakaś diagnozę i wmawiają ciągle, że jesteś chory. Łącząc to z potęgą podswiadomości, prawem przyciągania jest to nie ustanne wmawianie komuś, że już nic się nie da z tym zrobić i choroba postępuje. Człowiek wmawia sobie, że jest chory a powinien myśleć, że będzie zdrowy, że już jest zdrowy skoro myśli o wyzdrowieniu. 

Psycholodzy, psychiatrzy dobrze o tym wiedzą i są lepszymi manipulant niż inni, bo przecież na tym zarabiają więc wciąż ktoś musi być chory. Osobom chorym, które mają z tego pieniądze albo substancje do ćpania też to pasuje. Zależy jak kto o tym myśli, jeżeli mądrze to wyzdrowieje. 

Ja widzę ciągle, nieustanny bezsens i brak logiki we wszystkim. Gdy mnie ta bezsilnność dopada to myślę, że chciałabym zniknąć. Ale zaraz potem pojawiają się myśli, że beze mnie wszystko runie. Bo skoro mam świadomość to ta jednostka, która jest we mnie już się liczy, zmienia i buduje ten świat, bo nawet jeżeli przekonam drugą taką jednostkę to jest warto żyć. 

Edytowane przez You know nothing, Jon Snow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Maat napisał(a):

jestem

człowiekiem z gminu

Nie pytam, skąd jesteś.

Mogłaś napisać wprost, że nie chciało Ci się czytać posta otwierającego temat, i że przeczytałaś tylko tytuł. Czy uważasz, że do lenistwa trudno się przyznać?

13 minut temu, Relfi napisał(a):

łatwo jest też chyba o tym zapomnieć

To prawda.

Łatwo jest poznać jakieś zasady czy porady, jednak nieraz łatwo jest również o nich zapomnieć. Zwłaszcza w cięższych chwilach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi