Skocz do zawartości
Nerwica.com

Stopień umiarkowany niepełnosprawności

mrNobody07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakie macie faktyczne ulgi/wsparcie po orzeczeniu umiarkowanego stopnia niepełnosprawności? Chodzi mi o realne , z których korzystacie ( nie teoretycznie ). Czytam że w moim mieście ani bilety- nie ma ulgi, ani parking. Praktycznie nic się nie należy . Może u Was jest lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrócony czas pracy (przy pracy na UOP, przy innych formach zatrudnienia tego nie ma) do 7h/doba.
Większy wymiar urlopu (ale dopiero po przepracowanym roku z orzeczeniem).
Dofinansowania różne do szkoleń, sprzętu etc., ale nie zawsze i nie do wszystkiego, wiele zależy od symbolu na orzeczeniu.
Jeśli stwierdzą, że niepełnosprawność powstała przed 15 r.ż. lub przed 21 jeśli nadal się uczyłeś to jeszcze obecnie zasiłek pielęgnacyjny z MOPS (200pare zł miesięcznie).
Ulga rehabilitacyjna przy rozliczaniu z podatku (np. psychoterapię można sobie odliczyć jeśli się chodzi prywatnie i posiada imienne faktury).

Znaczy się ulgę rehabilitacyjną można zastosować przy dowolnym stopniu. Nie ważne jaki masz orzeczony.

Jeśli liczysz głównie na kasę, to sorry, w złej instytucji się starasz o orzeczenie. To jest orzeczenie do celów pozarentowych, głównie dające korzyści takie jak wymieniłam powyżej. I dające korzyść finansową Twojemu pracodawcy (dofinansowanie do Twojego etatu i opłacanie Twojej składki zdrowotne - chociaż jak Ty albo pracodawca zawali sprawę i nie dotrzyma terminów to PFRON odmówi dofinansowania etatu pracownika z orzeczeniem, bo u mnie w firmie jedna się przyznała dopiero po roku pracy że od dawna posiada orzeczenie i PFRON uznał, że taki wał, nie ma ani grosza na nią).

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy czym zaznaczam, że jeśli przechodzisz na tryb pracy skrócony to nie ma już możliwości pracowania w godzinach nadliczbowych ani w nocy. Pracujesz 35h/tygodniowo i ani minuty więcej.
Jeśli chcesz pracować w godzinach nadliczbowych (można, ale wymaga to zgody lekarza medycyny pracy) to automatycznie zrzekasz się przywilejów pracownika z orzeczonym stopniem, czyli wracasz na pełen etat 8h dziennie. Nie ma wybierania sobie trybu jak wygodniej w danym momencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super. Dziękuję Ci za odpowiedź. Jak zawsze konstruktywna i rzeczowa🙂

a czy lekarza psychiatrę ( wizyty prywatne ) można odpisać od podatku przy umiarkowanym ? I czy psychoterapia ( prywatnie ) może być objęta ulgą?

Edytowane przez mrNobody07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Psychiatra nie. Psychoterapia tak, ale nie licz na kokosy przy zwrocie. Ja za 6 miesięcy odliczonej psychoterapii miałam może z 300-400zł zwrotu więcej w zeszłym roku. W tym nie odliczałam bo moja terapeutka się zatarła i nie wystawiła faktur przez cały zeszły rok 🫠 a ja też jej nie przypominałam o tym co chwilę.

Z tym, że no wiele zależy od tego co masz na orzeczeniu, bo jak masz symbol chorób metabolicznych np. bo orzeczenie przyznane z powodu cukrzycy to psychoterapię już średnio można odliczyć, chyba, że masz w zaleceniach lekarskich wpisaną ewidentnie psychoterapię. I tak, US kontroluje te ulgi randomowo od czasu do czasu.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi