Skocz do zawartości
Nerwica.com

Brak sił przez depresję na podjęte aktywności

Betixa

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczęłam podejmować kilka aktywności pomimo depresji, ale po jakichś dwóch dniach zaczęłam mieć już kryzys 😖 Myję zęby 3 razy dziennie (przedtem przez większosc czasu nie myłam w ogóle), myję twarz 2 razy dziennie (przedtem zwykle w ogóle nie myłam), nakładam krem po każdym umyciu twarzy (przedtem w ogóle nie używałam), chodzę codziennie na spacery (przedtem chodziłam w kratkę), co drugi dzień ćwicze (przedtem rzadko ćwiczyłam) i biorę prysznic codziennie (przedtem tak średnio raz na tydzień się myłam, czasem nawet raz na 2 tygodnie). No ale teraz jestem po kilku dniach robienia tego wszystkiego (zaczęłam chyba w sobotę) i czuję brak sił o wiele większy niż gdy zaczęłam to wykonywać. Czy mam nadal to wszystko robić i kryzys sam minie, muszę go tylko jakoś przetrwać, czy może coś robię źle? Macie doświadczenie z czyms takim? Kusi by wrócić do nicnierobienia 😩

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Verinia napisał(a):

@Betixa Rób to co robisz. To ważne, aby dbać o siebie. Może nie rób sobie presji co do tak częstych treningów.  Wszystko na spokojnie.

Muszę wrócić szybko do formy, bo na razie jest ona gorsza niż u starszej pani, a w lutym idę na oddział zaburzeń lękowych i afektywnych i muszę być tam aktywna, tam trzeba będzie nawet wychodzić po zakupy i może będę szła z kimś, to nie chcę prosić tej osoby żebyśmy powoli szły, bo mi wstyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Betixa napisał(a):

Muszę wrócić szybko do formy, bo na razie jest ona gorsza niż u starszej pani, a w lutym idę na oddział zaburzeń lękowych i afektywnych i muszę być tam aktywna, tam trzeba będzie nawet wychodzić po zakupy i może będę szła z kimś, to nie chcę prosić tej osoby żebyśmy powoli szły, bo mi wstyd

Po prostu zwolnij. Chodzi o to, żeby chęć robienia rzeczy wynikała z Twoich wewnętrznych pobudek, potrzeb, tego na czym Ci zależy. Po prostu nie dokręcaj sobie śruby, mniej presji, bo to właśnie drenuje energię.

Będą dni, że nie będzie się chciało mniej lub bardziej. Warto siebie wtedy zapytać, czy mam siłę robić rzecz z niechęcią, czy dziś jednak muszę awaryjnie ograniczyć plan do podstaw np. higieny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi