Skocz do zawartości
Nerwica.com

Psychoterapia bechawioralna poznawcza

testin

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Czasami i kilka lat.

U mnie pojawia sie zwątpienie, chciałbym, aby mój psychoterapeuta, chociaż czasem powiedział mi, w czym mogę być dobry, w czym zły.  Taka malutka sugestia. To by mnie wzmocniło i zmotywowało do pracy, przecież on mnie obserwuje, robił mi testy i zna moje mocne i słabe strony. A tu nic, sam ma Pan dojsc do tego.

Spróbować wszystkiego,  czego pan się boi i wyciągać wnioski. Taka rada nic nie wnosi w moje życie, już ją przerabiałem sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest terapia dla każdego, ale ogólnie trzeba się uzbroić w cierpliwość. Porządna terapia trwa nawet kilka lat, żeby osiągnąć trwałe i znaczące efekty. Ale podejście behawioralno-poznawcze nie jest dla każdego. Ja mam uprawnienia do przeprowadzania terapii tego typu u dzieci na nerwicę lękową. I to pomaga przy lekkich zaburzeniach, spowodowanych jakimś zdarzeniem, albo u dzieci troszkę wrażliwszych niż inne. Ale w przypadku poważniejszych zaburzeń to nie wystarcza. 
Ja sama korzystałam z tej metody i pomaga na zasadzie trzymania zaburzeń pod kontrolą, ale wymaga użycia ogromu energii i uwagi. Trzyma objawy w szachu, ale ich nie usuwa. U mnie ta terapia była niewystarczająca, potrzebuję terapii „z ciała”, terapii akceptowania i rozumienia emocji, a nie poznawczej. Poznawcza bazuje na logice - a logikę jako autysta mam akurat w małym palcu. Logika logiką, a moje uczucia dalej plątają mi figle. Więc terapia wymagała dopuszczenia tych nielogicznych uczuć do głosu, zrozumienia ich, zaakceptowania…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi