Skocz do zawartości
Nerwica.com

natręctwa myśli moja historia

anona

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Verinia napisał(a):

No i wlasnie nadszedl ten dzień w którym dostalam antydepresant - Asentre. Odstawiam pregę, bo tak kazala lekarka. Bardzo się cieszę 😄

Lamo biorę, abilfy rowniez biore. Kiedys kwetiapine też bralam i faktycznie czulam się lepiej, ale okropne gastro mam po niej. Lit bralam, ale  bylo niezbyt dobrze. 

No to teraz czas na Asentre. Nie bralam antydepresantów bardzo dlugo, jeszcze przed diagnozą. Myślę, ze dobrze ze lekarka zaryzykowala, bo ten dół jest nie do zniesienia. Oby tylko nie poszybować do góry, ale będę siebie obserwować.

super, trzymam kciuki 🙃 weszłam na 300 mg pregi i myśli są krótsze, stłumione, a nastrój poszedł w górę. Czyli znak dla lekarki pewnie, żeby w styczniu podnieść wenlę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Verinia napisał(a):

No i wlasnie nadszedl ten dzień w którym dostalam antydepresant - Asentre. Odstawiam pregę, bo tak kazala lekarka. Bardzo się cieszę 😄

Lamo biorę, abilfy rowniez biore. Kiedys kwetiapine też bralam i faktycznie czulam się lepiej, ale okropne gastro mam po niej. Lit bralam, ale  bylo niezbyt dobrze. 

No to teraz czas na Asentre. Nie bralam antydepresantów bardzo dlugo, jeszcze przed diagnozą. Myślę, ze dobrze ze lekarka zaryzykowala, bo ten dół jest nie do zniesienia. Oby tylko nie poszybować do góry, ale będę siebie obserwować.

super, trzymam kciuki 🙃 weszłam na 300 mg pregi i myśli są krótsze, stłumione, a nastrój poszedł w górę. Czyli znak dla lekarki pewnie, żeby w styczniu podnieść wenlę. 

No właśnie, bo jak nastrój wyższy to i myśli tak nie przeszkadzają. Zobaczymy co wykombinuje w styczniu. Trochę czekania jeszcze mam bo wizyta dopiero 13 stycznia... 

Tylko ja się boję jak cholera tego noradrenalinowego strzału. 

Moje myśli są idiotyczne bo dotyczą kontroli jedzenia, jedzenia jako tako, żołądka itd. mimo, że nigdy nie miałam problemów z odżywianiem. Po prostu ciągle przewijają mi się myśli jak jem że muszę zjeść, że jak będę ciągle o tym myśleć to nie poczuję głodu, mimo, że go czuję. Bzdety totalne wiem, ale potrafią mocno wymęczyć. 

Przez to jestem spięta i nerwowa. Ale wierzę, że dojdę do swojej najlepszej formy. Myślicie że zwiększenie wenli z 150 na chociaż 225 ma sens? 

Skoro prega podniosła mi nastrój to chyba jest jakaś szansa dla mnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, anona napisał(a):

No właśnie, bo jak nastrój wyższy to i myśli tak nie przeszkadzają. Zobaczymy co wykombinuje w styczniu. Trochę czekania jeszcze mam bo wizyta dopiero 13 stycznia... 

Tylko ja się boję jak cholera tego noradrenalinowego strzału. 

Moje myśli są idiotyczne bo dotyczą kontroli jedzenia, jedzenia jako tako, żołądka itd. mimo, że nigdy nie miałam problemów z odżywianiem. Po prostu ciągle przewijają mi się myśli jak jem że muszę zjeść, że jak będę ciągle o tym myśleć to nie poczuję głodu, mimo, że go czuję. Bzdety totalne wiem, ale potrafią mocno wymęczyć. 

Przez to jestem spięta i nerwowa. Ale wierzę, że dojdę do swojej najlepszej formy. Myślicie że zwiększenie wenli z 150 na chociaż 225 ma sens? 

Skoro prega podniosła mi nastrój to chyba jest jakaś szansa dla mnie. 

To dobrze, że już lepiej u Ciebie. Oczywiście że jest szansa i zwiększenie ma sens skoro Ci pomaga, to może być lepiej na większej dawce. Próbuj.

U mnie po zmniejszeniu pregi zrobiłam się trochę bardziej zestresowana, męczą mnie czasem takie głupie myśli na temat ezoteryki. Takie abstrakcyjne trochę, ale obsesje mają to do siebie, że są bezsensowne i nielogiczne. Ale czuję że asentra mi znacznie pomoże.

Damy radę!

29 minut temu, anona napisał(a):

Edytowane przez Verinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam wczoraj terapię 🙃 wreszcie...bardzo dużo mi dała, mam naprawdę świetnego terapeutę. Powiedział mi wiele dobrych rad. Pokoraaaaa, nawet nie tyle ignorowanie myśli, on mało mówi o ignorowaniu, bo przez ignorowanie, nie wyjdzie się trwale z zaburzenia. Więcej o akceptacji, pokorze właśnie, danie sobie prawo do gorszego samopoczucia. Że jak jestem wyczulona to jestem i tyle. Przez to od razu wczorajszy wieczór był dużo dużo lepszy. Dzisiejszy poranek też już dużo lepszy. Może samo wstanie z łóżka średnio ale po chwili już dużo dużo lepiej. Wiem, że nawet jak mnie dopadnie lęk to nic się nie dzieje. Czy jak pojawiają się myśli lękowe to nazywać je wytworem zaburzonego umysłu i tyle. Niestety teraz terapię mam za miesiąc 😔 Ale jak co to mogę do niego pisać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej było dobrze jakiś czas, miałam zestaw taki sam wenla arypiprazol + 200 mg pregabaliny. Czułam się super, aż w końcu stwierdziłam odstawiam pregabalinę i odstawiłam 100 mg pregabaliny. i jeb oczywiście 🤡 zaczęło bardziej wracać więc od wczoraj znowu 100 mg rano i 100 mg wieczorem. I myślę, że wrócę do normy. W międzyczasie zaczęłam terapię izotekiem na trądzik i tak se poczytałam o ubokach i o tym co się działo z ludźmi że chyba po prostu mnie to zgięło 🤡 A mam małą dawkę izoteku bo tylko 5 mg. 

No więc znowu wchodzę na pregabalinkę 200 mg 🤡 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy nie napisać do mojej lekarki o zwiększenie tej wenli na 225 mg. Od dzisiaj weszłam na 300 mg paro bo czułam niepokój i to spory. Ona mi nawet wypisała ostatnio dwa opakowania po 75 mg tak jakby przypuszczała, że 150 mg to będzie mało. Poczekam kilka dni na tej predze 300 mg i jak sobie nie poradzę chyba napiszę do niej. 🤦

Fakt faktem, że teraz tez mam sporą stagnację w pracy, nie mam też sporo zajęć i trochę nuda robi swoje... czekam z niecierpliwością na wiosnę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, anona napisał(a):

Zastanawiam się czy nie napisać do mojej lekarki o zwiększenie tej wenli na 225 mg. Od dzisiaj weszłam na 300 mg paro bo czułam niepokój i to spory. Ona mi nawet wypisała ostatnio dwa opakowania po 75 mg tak jakby przypuszczała, że 150 mg to będzie mało. Poczekam kilka dni na tej predze 300 mg i jak sobie nie poradzę chyba napiszę do niej. 🤦

Fakt faktem, że teraz tez mam sporą stagnację w pracy, nie mam też sporo zajęć i trochę nuda robi swoje... czekam z niecierpliwością na wiosnę. 

A bierzesz jeszcze arypiprazol do wenli? Bo generalnie zaleca się, żeby przy neuroleptykach brać możliwie jak najniższe dawki SSRI - nawet jeśli chodzi o OCD. Oczywiście musisz to z lekarzem obgadać. Jeszcze ci powiem, że przy OCD na pełen efekt leczenia często trzeba czekać nawet do 6 miesięcy. Niestety OCD jest mega ciężkie w leczeniu i rozumiem, że jeszcze momentami nie jest łatwo, jednak też chyba masz dodatkowo lęki, bo pregabalina. 

U mnie akurat nie ma żadnych lęków. Tylko OCD, które się wyciszyło po zmniejszeniu memantyny do 10mg, bo na 20mg czułem się gorzej i trochę jakby OCD momentami wracało aż. Na tych 10mg jestem stabilny. Do tego oczywiście Ketrel i Fevarin niezmiennie. Na szczęście OCD jest u mnie w odwrocie po ustawieniu dobrego dawkowania, ale jeszcze dokucza mi senność za dnia - choć zastanawiam się czy to ta mroźna pogoda nie powoduje tego, bo podobno niektórzy tak reagują na mróz, nawet mój kot śpi więcej hehe. No ale jeszcze poczekam do końca lutego, aż się "rozejdzie" ten nowy sposób dawkowania po organizmie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, eleniq napisał(a):

A bierzesz jeszcze arypiprazol do wenli? Bo generalnie zaleca się, żeby przy neuroleptykach brać możliwie jak najniższe dawki SSRI - nawet jeśli chodzi o OCD. Oczywiście musisz to z lekarzem obgadać. Jeszcze ci powiem, że przy OCD na pełen efekt leczenia często trzeba czekać nawet do 6 miesięcy. Niestety OCD jest mega ciężkie w leczeniu i rozumiem, że jeszcze momentami nie jest łatwo, jednak też chyba masz dodatkowo lęki, bo pregabalina. 

U mnie akurat nie ma żadnych lęków. Tylko OCD, które się wyciszyło po zmniejszeniu memantyny do 10mg, bo na 20mg czułem się gorzej i trochę jakby OCD momentami wracało aż. Na tych 10mg jestem stabilny. Do tego oczywiście Ketrel i Fevarin niezmiennie. Na szczęście OCD jest u mnie w odwrocie po ustawieniu dobrego dawkowania, ale jeszcze dokucza mi senność za dnia - choć zastanawiam się czy to ta mroźna pogoda nie powoduje tego, bo podobno niektórzy tak reagują na mróz, nawet mój kot śpi więcej hehe. No ale jeszcze poczekam do końca lutego, aż się "rozejdzie" ten nowy sposób dawkowania po organizmie. 

Mam apipirazol w dawce 15 mg. Mam takie skoki raz sobie jakoś radzę raz dopadnie mnie kryzys. Teraz kryzys trwa od piątku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.02.2025 o 09:55, anona napisał(a):

Ale dam se radę, wiem co mam robić, mam narzędzia z terapii. Jestem może trochę wyczulona, ale walić to. 

Ważne, aby nie zatracić tych narzędzi. Leki też pomagają w odnajdywaniu i korzystaniu z tych narzędzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekarka kazała zwiększyć wenlę do 225 mg...dygam się 

Miałabym zestaw 225 mg wenli + arypiprazol 15 mg, oczywiście boję się zespołu serotoninowego 🙈 albo wiekszego nakręcenia 

Edytowane przez anona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejo, jestem na tej dawce 225 mg, tyle co się zmieniło to brak płaczliwości, ale lęki dalej jak były tak są... nie mam pomysłu już na leczenie, wizyta u psychiatry za miesiąc... cały czas mam w głowie jakieś chore myśli typu że mdleję, wymiotuję, i ciągle o tym jedzeniu, przez co strasznie się spinam przy jedzeniu i łapie mnie lęk 🤦 do tego dochodzi poczucie winy, że sobie z tym nie radzę... 

Obecny mój zestaw leków to 225 mg wenlafaksyny 15 mg arpiprazol i 100 mg pregabaliny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi