Skocz do zawartości
Nerwica.com

Diagnostyka na nfz - testy osobowości

johnn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Mój psycholog nie wykonuje testów SCID bo nie otrzyma za nie dodatkowego wygrodzenia od NFZ.  Wspomniał o tym gdy poprosiłem aby jego słowa o braku zaburzeń osobowości przelał na papier po ok. półtora roku spotkań.

Informowałem go na pierwszych spotkaniach o tym, iz poprzednie diagnozy mogą być błędne to nie zajaknął się ani słowem. Wtedy zwątpilem w słuszność moich żądań. Inaczej bym postąpił gdybym znał prawdę. Takie zachowanie psychologa może negatywnie wpływać na leczenie pacjenta. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam,

John

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się ciężko mieć pretensje do psychologa o to, że nie chce ze swoich pieniędzy  kupować testów bo to nie jest tanie.

Komplet z 10 sztukami, podręcznikiem itp. kosztuje niecałe 600zł i nie można kupować pojedynczych arkuszy, minimum właśnie 10 (przynajmniej jeśli chodzi o SCID-5).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Znaczy się ciężko mieć pretensje do psychologa o to, że nie chce ze swoich pieniędzy  kupować testów bo to nie jest tanie.

Komplet z 10 sztukami, podręcznikiem itp. kosztuje niecałe 600zł i nie można kupować pojedynczych arkuszy, minimum właśnie 10 (przynajmniej jeśli chodzi o SCID-5).

Nie mam o to pretensji. Nie poinformowanie o braku możliwości przeprowadzenia  potrzebnych lub koniecznych badań uznaje za błąd.  To może skutkować przedłużeniem leczenia lub niewłaściwym leczeniem. Trudno uznać to zaniedbanie za przypadkowe lub usprawiedliwione. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi