Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jak poradzić sobie z natrętnymi myślami na tle zdrowia?

Madcat83

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jak radzicie sobie z natrętnymi myślami, lękami? Ja już nie wiem co mam robić, jestem zmęczony tym strasznie.. Chodzę na terapię od roku, ale akurat mam kilkumiesięczną przerwę z powodu nieobecności terapeuty. Znam mniej więcej źródło tych moich leków, ruminacji, myśli. Co z tego jak potrafię kilkukrotnie iść do dermatologa sprawdzić czy wszystko jest ok, kiedy wiem już od kilku że jest..

albo jestem na wakacjach i kilkukrotnie samobadam swoje jądra dla sprawdzenia czy nie ma niepokojących zmian. A jak już zbadam i chce zamknąć temat (bo u lekarza płatnego to łatwiejsze, bo dostaje wypis na piśmie ze jest ok) to zaczynam sobie wkręcać „czy aby na pewno to zrobiłem? A może mi się wydawało” musisz to powtórzyć”. I nie jestem w stanie z tym walczyć.. Mnie pomaga jak puszczę to myśl, bo mam wrażenie, że cały czas to robiąc tylko to wzmacniam. No ale jak to zrobić.. znam interpretacje, źródło, co chce tym zastąpić, ale wiele to nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość User7374

Sprawa jest w teorii dosyć prosta, zaniechaj wykonywania kompulsji i obserwuj uczucie jakie się pojawi tak długo, aż będzie do zaakceptowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waśnie u mnie jest tak, że jak wytrzymam, puszczę tą myśl, nie wzmacniam przez jakiś czas tej kompulsji poprzez jej wykonywanie (u mnie to badanie się), to przychodzi otrzeźwienie i myśl jak można było tak absurdalnie się zachowywać.. Tylko właśnie, trzeba mieć mnóstwo siły żeby się wyrwać z tego ciągu myśli. Ja np. robię tak, że robie zdjęcie że byłem u tego lekarza albo się sam zbadałem, bo dzięki temu umysł nie podsunie mi obsesyjnej myśli (o której wiem, że jest fałszywa), że może jednak nie byłem lub tego nie zrobiłem. Tylko wtedy lukę znajdzie gdzieś indziej, np. czy na pewno spytałem o właściwe znamię.. Zatem takie triki i próby walki z tym chyba nie mają szansy powodzenia. Albo zrozumienie, odkrycie podświadomych źródeł albo puszczenie tych myśli (w zależności od podejścia terapeutycznego). Ja mam klasyczną psychoanalizę i na razie dużo wiem, ale efektów niewiele…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość User7374

OCD osłabia i wiadomo, że nie zawsze będzie na tyle siły żeby przeciwstawić się kompulsji. Wtedy lepiej dać sobie spokój i zająć się tym kiedy indziej. Ten sposób, że robisz zdjęcie, że byłeś u lekarza żeby umysł nie podsunął kompulsyjnej myśli nie jest najlepszy, rzeczywiście spowoduje tylko powstanie innych obsesji, bo ta choroba jest bardzo podstępna. Żywi się twoimi emocjami, więc jedynym wyjściem będzie konsekwentne nabieranie dystansu do tego wszystkiego, w każdym razie tak zadziałało to u mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi