Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kosz

Gość iiwaa

Rekomendowane odpowiedzi

kiedy matke dopadla depresja najmlodszy mial 3 latka - niby wszystko spoko bo jest calkowice zdrowy ale ledwo skonczyl szkole juz nie mowiac o tym ze w zyciu radzi sobie jeszcze gorzej niz ja ze schizofrenia paranoidalna padaczka i ocd

co zas do lekcji jezyka polskiego do moze nie uwazalam albo nauczycielka w podstawowie taka zjebana:

pobawilbym sie kim/czym? ta zabawka - narzednik

skasowalbym kogo/co? te zabawke - biernik

naturalnie na koncu powinny byc ogoniki ale te juz se sami dopiszcie w wyobrazni

chodziło o to, że "tą zabawkę", to już w ogóle pomieszanie z poplątaniem.

było:

"tą zabawkę skasował"

skasował - kogo/co?

tę zabawkę

:)

Podobnie nie mamy żadnego "zezwierzeńcenia", bo nie "zwierzeńta", tylko zwierzęta -> zezwierzęcenie.

Jednak ta szkoła nie jest taka głupia, nie?

Nie jestem purystką językową, ale jednak to zwyczajnie razi.

I nikt mi nie wmówi, że "lepiej być zaradnym, niż umieć ładnie pisać", bo jedno z drugim się nie wyklucza.

Za to łatwo się gdzieś najeść wstydu. No, chyba że komuś wszystko jedno - jego sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i o tym mowie - tez miewam problemy z poprawna polszczyzna ale na poziomie podstawowym radzilam sobie [tu nieskromnie powiem] zajebiscie

Każdy miewa jakieś tam problemy, łapie się czasem na tym, że nie wie, jaka jest poprawna forma danego wyrazu w danym kontekście. Kiedy piszę, to czasem się zastanawiam. Albo potem te głupie programy do korekt zmieniają POPRAWNE formy na błędne.

Jako młoda dziewczyna miałam problem z niejako automatycznym mówieniem "mi" na początku zdania - a powinno być "mnie". Poprawną formę oczywiście znałam, ale kiedy mówiłam "z automatu", to przez głupi nawyk jej nie używałam.

Mąż to ze mnie wyplenił z najwyższym uporem i nader skutecznie :D

Choć - moim zdaniem - jak komuś wszystko jedno, to źle to o nim świadczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi