Skocz do zawartości
Nerwica.com

Stan ostrego poddenerwowania w czasie snu

justicef

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Piszę bo z moim problemem nie mogę się już uporać od kilku lat, choc przez ten okres problem ten objawia się troszke inaczej.

Generalnie gdy przychodzi noc z niedzieli na poniedziałek, albo wracam z dłuższego urlopu i na następny dzień mam iść do pracy, w nocy nie mogę spać.

Wczoraj np. położyłem się spać o 23, zasnąłem ok 5:15 rano, aby obudzić się o 5:50 i nie spać już do 6:20 kiedy to wstaje do pracy. Problem nie pojawia się nigdy poza tymi dniami, w każdy inny dzień zasypiam normalnie w 15 minut.

Kiedyś po prostu nie mogłem zasnąć, dużo myślałem co będzie w pracy, w nadchodzącym tygodniu itd. Problem minął na ok rok. Teraz problem powrócił, aczkolwiek ze zdwojoną siłą bo w nocy, gdy już wiem, że nie moge spać (i już np patrze na zegarek i widzę 2 godzine w nocy) nagle pojawia się bardzo silne poddenerwowanie, wyczuwam przyspieszone bicie serca, cały czas coś zaprząta mi głowe. Dwa tygodnie temu poddenerwowanie było tak silne, że gdy próbowałem podniesc się z łóżka, z nerwów strasznie kuło mnie w całej klatce piersiowej i w efekcie musiałem wziąć urlop i przeczekać bół. Wziąłem, bo miałem przy łóżku pół tabletki Signopam i bół minął.

Nie wiem co robic, probowałem chodzić już z tym do psychologa i psychiatry, raczej to nic nie pomogło, a jak pomogło to na chwile.

Na noc biore leki uspokajające typu Nerwomix (2szt), jak nie moge zasnąć wstaje po Mentowal (po wypiciu ok 12 kropli poddenerwowanie ustaje na ok godzine), ale dalej gdy nie moge zasnąć, nerwy znów się nasilają i w efekcie nie śpie całą noc.

To takie uczucie jakbym cały czas się czegoś bał, jakbym miał wchodzić na ciężki egzamin nic nie umiejąc. Albo jakby mnie ktoś wystraszył (taki stan trwa przez całą noc).

Czy możecie pomóc, może polecić jakiś lek uspokający, który pomógłby mi zwalczyć poddenerwowanie ?

Dzieki za Waszą pomoc,

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnie. Najgorszej mi zasnąć z niedzieli na poniedziałek jak wiem, że muszę wstać o 5, jak bym w poniedziałek szedł na drugą zmianę to bym zasnął bez problemu. Po dłuższej przerwie od pracy też mam takie jakieś dziwne lęki, myślę co to będzie jak bym nie wiedział czego się spodziewać. A praktycznie każdy dzień w pracy to rutyna, tak sobie to tłumaczę a mimo to ten stres jest.

Ja jak nie mogę zasnąć to biorę hydroxyzyne, śpi się po tym max, spoko lajcikowy lek dosyć popularny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi