Skocz do zawartości
Nerwica.com

Cyklotymia

Dave38

Rekomendowane odpowiedzi

Cyklotymia to przewlekła choroba, w której na przemian występują okresy podwyższonego i obniżonego nastroju, z reguły o niewielkim nasileniu.

U chorych na cyklotymię nastrój ulega na przemian podwyższeniu i obniżeniu. Takie wahania samopoczucia najczęściej są niewielkie, a nawet kiedy są bardziej wyraziste, to trwają dość krótko - na przykład kilka godzin albo kilka dni. W okresach podwyższonego nastroju pacjenci czują się doskonale, są towarzyscy, pewni siebie i impulsywni, pełni energii i entuzjazmu. W fazie obniżenia nastroju pacjent może nagle stać się przygnębiony, ospały i senny albo nerwowy i drażliwy.

Wahania nastroju są z reguły mniej nasilone i nie trwają tak długo jak podczas choroby dwubiegunowej albo depresji."

" Jeżeli zaburzenia nastroju są epizodyczne, okresowe i nawracające, a przede wszystkim powodują zaburzenie funkcjonowania, to warto się temu przyjrzeć. Może to choroba. U niektórych osób istnieje osobowość hipertymiczna, gdzie utrzymuje się ciągle dobre samopoczucie i aktywność, a u innych osobowość cyklotymiczna charakteryzująca się skłonnością do częstych wahań nastroju. Nie uważa się tego za chorobę, choć u takich osób występuje większe ryzyko wystąpienia w przyszłości stanów manii czy depresji o znacznym nasileniu, czyli choroby afektywnej dwubiegunowej. "

-- 20 kwi 2011, 13:57 --

Choroba o objawach podobnych do psychozy maniakalno-depresyjnej, ale zdecydowanie słabiej wyrażonych. Najbardziej znamienne są krótkie przemienne fazy (zazwyczaj kilkudniowe) depresji z apatią i zwiększonym zapotrzebowaniem na sen, oraz okresy poprawy samopoczucia lub zmiennej, co do nasilenia drażliwości ze skróceniem snu. U niektórych osób C. może przyczyniać się do powodzenia w interesach, karierze czy twórczości artystycznej, jednakże rozpoznanie choroby jest ważne, gdyż jej natura powoduje liczne konflikty w życiu osobistym i społecznym. Często osoby z tym schorzeniem charakteryzuje brak wytrwałości w pracy i nauce, brak fachowości, brak ogólnie przyjętych zasad współżycia małżeńskiego i społecznego, nadużywanie alkoholu i innych środków odurzających. U około 30% osób z C. choroba rozwija się w typową psychozę afektywną (maniakalno-depresyjną). Leczenie polega na psychoterapii i stosowaniu leków przeciwdepresyjnych i soli litu.

-- 20 kwi 2011, 14:05 --

Witam ! Wiecie co dziwna rzecz się stała i chciałem zapytać co o tym sądzicie ...... ? Od prawie roku próbuję pokonać depresję , nie będę wypisywał listy leków , które już przetrenowałem , w każdym razie od miesiąca jestem na Anafranilu i z samopoczuciem jest ani dobrze ani źle - nijak . W piątek był zabiegany dzień - zapomniałem tabletek . W sobotę obudziłem się wyjątkowo rześki , wyspany , zadowolony , bez lęków , z jasnym myśleniem i naprawdę w dobrym optymistycznym nastroju . Postanowiłem w sobotę nie brać leków i w niedzielę znów to samo - tak jakby depresja ni stąd ni z owąd sobie poszła - zero objawów . W niedzielę też odpuściłem leki . Dziś jest też dobrze - dobrze spałem zwarty i gotowy do dnia pracy , może nastrój trochę gorszy ale czaka mnie dość trudny dzień - może dlatego . Zastanawiam się czy jest to możliwe , żeby tak nagle choroba ustąpiła . Dodam , że nic nadzwyczajnego się w moim życiu nie wydarzyło tak żeby byl jakiś bodziec , który może wpłynąć na samopoczucie ( w lotto nie wygrałem w każdym bądź razie ) . Trochę się boję bo wiem , że to ryzykowne tak nagle odstawić leki - żeby zaraz nie bylo że za dwa , trzy dni w ogóle nie wstanę z łożka , ale chcę spróbować , chyba nie mam nic do stracenia , jak będę czuł ,że depresja wraca włączę leki , mam jedynie do stracenia miesiąc adaptacji anafranilu - efekty uboczne te najgorsze , które już minęły choć kilka innych i tak do piątku mi towarzyszyły . MOże ktoś z Was już tak miał , że nagle się polepszyło po odstawieniu leków . Sam nie wiem co o tym myśleć , oczywiście skonsultowałem to z lekarzem i co ...... ? Wcale mnie nie pocieszył . To znaczy powiedział , że fajnie , że objawy ustąpiły ale on jako lekarz ( dobry lekarz i mam do niego zaufanie ) powiedział ,że cuda raczej się nie zdarzają i przypomniał mi o przewlekłości choroby jaką jest depresja i jego podejrzeniach co do Cyklotymii . Mam siebie pod jej kątem objawów , samopoczucia , a wszczególności zmian nastroju siebie poobserwować . Trochę od tego czasu poczytałem i jestem lekko wystraszony samym stwierdzeniem , że jest to lżejsza odmiana Chad . Proszę Was napiszcie co o tym wiecie jakie są wasze doświadczenia , teorie lub wiadomości , pozdrawiam Dave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że po nagłym odstawieniu leków samopoczucie się poprawia to nic nowego. Miałam tak przy większości antydepresantów. Później złe samopoczucie wracało, więc to był chwilowy efekt. Lepiej odstawianie rozłożyć w czasie.

Jak się czujesz w tej chwili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi