Skocz do zawartości
Nerwica.com

Skuteczna terapia pańki

bedlambloke

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze jestem wredna i tepa meda bez emocji ktora tylko sie kluci i metnie przekazuje wlasne zdanie zamieszczam cos o sobie.

Gwarantuje skutecznosc tego podejscia i prosze kazda o osobe ktora nadmiernie pankuje o kontakt przez PM.

Mam nadzieje ze moje doswiadczenia pomoga wam pokonac chorobe, a w moim tekscie znajduje sie sporo informacji jak praktycznie pokonac panke.

Kochani to NAPRAWDE dziala.

Choroba: Panic Disorder

Plec: M

Stan cywilny: kawaler

Zatrudnienie: McDonald's UK ok. 40h w tygodniu na nocnej zmianie

Rodzina: matka oraz 2 starszego rodzenstwa

Objawy:

-skrócony oddech

-palpitacje albo nierowna praca serca

-dyskomfort albo bole klatki piersiowej

-drgawki albo akathasia

-zawroty glowy

-stres żołądka albo nudności

-strach przed utrata kontroli

-strach przed kolejnym atakiem

-gorace albo zimne dreszcze

-nadmierne pocenie sie

-czeste oddawanie moczu

-uczucie dlawienia sie

-oderwanie od ciala tzw. "efekt fimu"

-problemy z koncentracja

-uczucie obcosci wlasnego ciala

Adnotacje: wystepuje rowniez powazna depresja oraz pomniejsze natrectwa opisywalne wg. instrukcji NICE

Stopien uposledzenia spolecznego: wysoki

Stopien zaburzen emocjonalny: sredni

Mozliwa terapia:

SSRI (paraxoteine) w dawce 20mg po przebudzenia wraz z posilkiem przez okres 2 lat potem konsultacja w celu okreslenia koniecznosci dalszej kuracji

20 sesji terapi cognitywno-behawioralnej wg. schematu NICE tzn.

-codzienne wypelnianie arkusza negatywnych mysli (cognition) a w nim:

Negatywny schemat reakcji

1. sytuacja np. przechodzac ulica zignorowal mnie moj najlepszy przyjaciel ->

2. mysli - on mnie nie lubi

3. emocje - wyobcowanie i smutek

4. fizycznie - nudnosci, uczucie dlawienia sie, skrocony oddech, bole klatki piersiowej

5. zachowanie - kilkugodzinna katatonia, ucieczka

Analiza negatywnego schematu i budowa pozytywnego schematu

2. mysli - on musi miec jakis problem skoro jest tak rozkojarzony ze mnie nie zauwazyl

3. emocje - empatia w stosunku do bliskiej mi osoby

4. fizycznie - energia do dzialania

5. zachowanie - biore telefon, dzwonie i zaczynajac od dowcipu przechodze do pytania o dzis po uzyskaniu odpowiedzi satysfakcja i krok w strone normalnosci

Aby doprowadzic do zaglady negatywnego schematu zachowania potrzeba ok. 8-9 razy uzyc wlasciwego schematu zachowania. Wlasnie dlatego przeprowadzamy analize tego co sie dzieje w naszym zyciu aby miec gotowy schemat podczas ataku panki. To zaburzenie wymaga przygotowania sie przed wydarzeniem i w tym roznimy sie od bohaterow.

Teraz idac dalej ilosc powtorzen potrzebna do uzyskania efektu mozna zmiejszyc przez uzycie Seromycinu czyli D-cycloseriny antybiotyku ktory wplywa na dzialanie jadra migdalowatego ktore to jest odpowiedzialne w znacznej mierze za pamiec strachu, podkreslam to bo ten srodek jest przelomem w terapii calej gamy nerwic bo efektywnie zmiejsza ilosc czasu potrzebna na terapie czyli obniza koszty co powoduje ze wieksza ilosc osob moze zostac poddana leczeniu.

Do tego kazdego typu zaburzenia strachu obracja sie glownie wokol jednego watku. U mnie jest to bliski kontakt z plcia przeciwna. Moja reakcja to przybranie postawy jeza. Oznacza te sukcesywnie ranie bliska mi osobe bez wyraznego powodu. Zachowanie wymaga to opracowania pelnego zestawu reakcji negatywnych oraz wyuczenia kilkunastu zestawow zachowan pozytywnych oraz kontrolowanego wystawniania na zagrozenie z udzialem Seromyciny pod wplywem zwiekszonej dawki SSRI. Rozbicie jadra panki daje pacjentowi wiare oraz nowe sily na kontynowanie terapi z wystawianiem na inne zagrozenia. Samo jadro moze zostac rozbite dopiero pod koniec terapi przy duzej ilosci sukcesow. Moze okazac sie tu konieczna dodatkowa ilosc godzin terapii.

Na podstawie sukcesow nalezy zbudowac poczucie wlasnej wartosci oraz przywrocic pacjentowi radosc z osiagniec. Po przez terapie w gupie mozna wyrobic zachowanie wymuszajace w spoleczenstwie szacunek do pacjenta.

Pomocne moga okazac sie materialy do samopomocy na temat jego schorzenia ktore uswiadomia mu naturalnosc jego zaburzenia.

Calosc moze zostac uwienczona dodatkowa terapia wirtualna polaczona z programowaniem podprogowym.

Na koniec terapi nalezy wystawic dyplom jako swiadectwo wygranej z choroba.

v. 0.1 alpha

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile lat mieszkasz już w Anglii ?

Pytam, bo jestem ciekawy jak bardzo ten "zachodni" sposób leczenia skutkuje na pacjencie, który wyrósł w innej mentalności i kulturze.

W Polsce chyba nadal jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że to lekarz postawi diagnozę i da "gotowy przepis" na wyleczenie.

A widzę, że w UK stawia się bardzo na samodzielną analitykę i leki. Lekarz nie daje "gotowych przepisów" jak sobie radzić, a jedynie zaznajamia z metodą (negatywnego schematu reakcji), a tym samym skłania pacjenta do samodzielnej analizy. Jednocześnie taki sposób zapewnia dużą autonomię pacjenta, poczucie, ze to właśnie pacjent kieruje własnym życiem.

Jak oceniasz skuteczność tej metody ? Czy "popierasz ją" skutecznie lekami wg zaleceń lekarza ? Jak bardzo Ci ta metoda pomaga ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Anglii mieszkam dokladnie 4 miesiace.

Terapie zaczolem 2 miesiace temu.

Prawidlowa analize lekarz postawil dopiero po tym jak mialem dosc zdolnosci jezykowych i odwagi do przedstawienia wszystkich objawow, czyli po miesiacu, dodam ze przedtem mialem miejsce w kolejce do terapeuty od ADHD a teraz czekam na terapie z NHS.

Metoda jest skuteczna jezeli ma sie dosc sily na analize negatywnego materialu, w czym normalnie pomaga lekarz.

Polega to demityzacji strony cognitywnej oraz racjonalizacji strony behawioralnej, mowiac jasniej mialem i nadal mam pewne problemy w napisaniu tego wszystkiego co robie zle bo powoduje to oczywisce powstanie ogromnego ladunku emocjonalnego.

Idac dalej tym tropem z tego co wiem samodzielna nauka metoda Pawlowa pozwala pacjenowi na niezalezne dzialanie po odstawieniu lekow.

Leki przyjmuje regularnie wg. zalecen lekarza tu uwaga, pierwszego kontaktu.

Bardzo mi pomaga poniewaz moj stan byl ciezki, mialem stojki na moscie oraz zastanowki z nozem w reku. Placz oraz utrata masy ciala na porzadku dziennym, wizja zaglady oraz jadlowstret. Czesto musialem oddawac mocz i zasypialem w dziwnych momentach. Odbieralem bardzo osobiscie kazdy wydzwiek otoczenia oraz calkowicie popadlem w agorafobie gdzie unikalem z ogromna zacietoscia kazdej stresowej sytuacji.

Potem napisze cos wiecej bo musze isc do pracy, bede dzis ok. 4am GTM 0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ogormny ładunek emocjonalny powinieneś właśnie ukoić lekami. Po to one są w tej terapii, by pomóc w tych zmaganiach z własnymi emocjami. I jeśli te leki pomagają Ci w tym i czujesz, że bez nich byłoby trudniej, to ich nie odstawiaj.

Widzę, ze świetnie ta opieka medyczna jest zoorganizowana w UK. Uzyskujesz pomoc już na poziomie lekarza pierwszego kontaku, który zna stan ogólny Twojego zdrowia lepiej, niż specjalista odwiedzany "od czasu do czasu". A jednocześnie kwalifikacje tego lekarza pierwszego kontaktu są bardzo wysokie.

Jesteś "w dobrych rękach". Choć tyle dobrze dla Ciebie, że chorujesz w UK, a nie w Polsce. :?

ehhh normalnie idylla w porównaniu do Polski... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi