Skocz do zawartości
Nerwica.com

Cześć

Nevada

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

W zimie cierpię na depresje, które leczę wtedy farmakologicznie - tranxene mi bardzo pomaga. Psychiatra wyłumaczyła mi, że mam niedobory serotoniny czy coś takiego.

Mam nerwicę żołądka i stresująca pracę, albo sama się denerwuję... zapisuję się tutaj, bo może rozmowa z Wami mi pomoże.

Mam sporo problemów, albo to ja widze sytuacje w takim właśnie świetle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj :D

Jasne, że masz sporo problemów, kto ich nie ma :?:;) Najważniejsze, abyś robiła co w twojej mocy żeby je rozwiązac. Czy zastanawiałaś się nad terapią u psychologa? Przypuszczam, że mogłaby przyniesc lepsze efekty niż sama farmakologia. Oczywiście mogłabyś dalej zarzywac leki, aby normalnie funkcjonowac, ale z czasem myślę psychoterapia mogłaby zupełnie cię wyzwolic od depresji.

Niezależnie od twoich decyzji, tutaj możesz liczyc na wsparcie i zrozumienie :smile: Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech, mam wstręt do psychologów. zawsze mnie wysyłali do psychiatry (albo uciekali z krzykiem) a psychiatra (bardzo miła biegła sądowa) spowrotem mnie tam... kiedy zaczęli mi proponować wyjazd na terapię na oddział zdenerwowałam się (paranoja) i przerwałam wizyty u psycholożki.

[ Dodano: Pon Paź 02, 2006 1:31 am ]

+bonus track:

moja opinia od psychologa z urzędu pracy:

Pani xxxxxx yyyyyyy (ur. 26.07.1984) w dniu 28.03.2006r w ramach poradnictwa zawodowego, została przebadana Testem Osobowości i Zainteresowań Mitteneckera, Tomana oraz Testem Matryc Ravena.

Test Matryc bada zdolności edukacyjne czyli zdolności uzyskiwania nowego wglądu, dostrzegania sensu w chaosie, wychodzenia poza dostarczone informacje, tworzenia nowych pojęć, przede wszystkim niewerbalnych, które umożliwiają poprawne myślenie. Zdolności te są względnie niezależne od doświadczenia. Wyniki testu Ravena wskazują, iż osoba badana wykazuje zdolności intelektualne zdecydowanie powyżej przeciętnej.

Profil osobowości osoby badanej, na podstawie Testu Osobowości i Zainteresowań wskazuje na:

Niski poziom uspołecznienia, neurotyczność – osoby o dużym nasileniu tej cechy są wrażliwe, emocjonalne, podatne na doświadczanie lęków, agresji, depresji, mogą łatwo zniechęcać się i załamywać w trudnych sytuacjach, wysoka neurotyczność sprzyja trudnościom adaptacyjnycm, utrudnia radzenie sobie ze stresem. Depresyjność – skłonność do popadania w stany smutku i przygnębienia, w wielu przypadkach utrzymywanie się takiego stanu może prowadzić do zobojętnienia, uczucia pustki, poczucia braku własnej wartości i apatii, jak też do utraty zdolności do czerpania przyjemności z codziennych zajęć oraz do niezwykle nasilonej drażliwości. Schizoidalność – wskazuje na trudności w zakresie umiejętności nawiązywania satysfakcjonujących kontaktów społecznych, osoby z przewagą cech schizoidalnych obawiają się przeżywania emocji – zarówno tych dobrych jak i tych złych, oraz dość trudno zawierają przyjaźnie gdyż obawiają się odepchnięcia, ośmieszenia. Paranoidalność – dominującymi cechami jest podejrzliwość, obraźliwość, kłótliwość, obwinianie innych za własne problemy i niepowodzenia, ludzie o takich cehcach czują się niedoceniani przez innych, zwłaszcza ich talenty i zdolności nie są według nich dostatecznie podziwiane. Introwersja – skłonność do unikania licznych, częstych relacji społecznych, samotność z wyboru, osoby introwertyczne mogą wykazywać brak optymizmu i nieśmiałość. Wysoka samokrytyka – czyli spojrzenie na siebie, na własne umiejętności, możliwości oraz zachowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nziechęcaj się, poszukaj innego psychologa, takiego od terapii a nie od testów. Jest wielu którzy faktycznie pomagają. Polecam terapię poznawczo-behawioralną, nie kładzie ona nacisku na wgląd w twój umysł, skupia się na rozwiązywaniu bieżących problemów i poprawie samopoczucia ;) A co do testów, to ten psychologiczny bełkot trzeba traktowac z lekkim dystansem, chociaż na ogół jest w tych wynikach sporo prawdy, tylko nasza świadomosc jest uprzedzona do takich stwierdzeń i nie przyjmuje ich do wiadomości ;)

[ Dodano: Pon Paź 02, 2006 2:02 am ]

Wszyscy może nie, ale sporo ludzi ma zaburzenia psychiczne, tylko nie mają o tym pojęcia :lol:

Kurczę, ale jak długo masz zamiar się męczyc? Przecież to można się wykończyc albo zwariowac :? A wszystkie zaburzenia można naprawic, ja sama dopiero zaczynam terapię, ale dużo sie naczytałam i wiem,wierzę,że jestem w stanie naprawic mój porąbany umysł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam teraz pewne problemy - moja przeszłość i teraźniejszość, na gruzach chcę budować swoje życie. wiem, że mi się to może udać, ale nie mam nikogo, komu mogłabym się zwierzyć z bólu, który we mnie jest. wczoraj chciałam powiedzieć o tym chłopakowi, ale on powiedział, że to nic nie zmieni i że lepiej nie babrac się w tym.

czuję, że krzyczę, że chcę o tym powiedzieć - czuję się jednoczęsnie winna, i czuje się ofiarą. że jestem jednocześnie i tym i tym. a psychologowi przecież nie powiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi