Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wkurza mnie:

linka

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Doktor Indor napisał(a):

Ale bez wyjmowania mostka?

Bez wyjmowania. 

Niestety nie mam oscyloskopu, z resztą nawet gdybym miał, to nie znam się aż tak dobrze na tym, żebym potrafił to zrobić. 

Ale czy te rzeczy, o których piszesz nie dawałyby jakichś innych objawów? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, MicMic napisał(a):

Ale czy te rzeczy, o których piszesz nie dawałyby jakichś innych objawów? 

Mogłyby dawać właśnie takie, czyli falowanie napięcia. Tam są trzy fazy, mostek to prostuje, i dopóki jest równowaga na fazach to to napięcie jest mniej więcej na jednym poziomie (mniej więcej, bo też tętni, ale tylko trochę). A jak jedna faza wypadnie to się właśnie robi takie falowanie – im większe obroty silnika tym falowanie szybsze (a przez bezwładność żarówek słabsze). No i ładowanie też jest słabe, bo to napięcie będzie przysiadało przy obciążeniu. To też zależy od akumulatora – nowy, naładowany, mający małą rezystancję wewnętrzną, lepiej to wygładzi niż już trochę zużyty.

10 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Zresztą jak opowiada to nadal nie ogarnę. To jest dla mnie trudna fizyka. Ale są szczególnie wśród mężczyzn zw mają smykalke do tego. Jakby rozumieją naturalnie chłopaki to. To jest ciekawe, wydaje mi się że to jest coś w mózgu, jakieś predyspozycje

Ty masz autyzm, wiele dziewczyn z autyzmem też ma takie smykałki. Byle uwierzyć w siebie. No i byle cię to interesowało, bo jak nie interesuje to nie ma sensu się męczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, MicMic napisał(a):

No właśnie, o ile dobrze pamiętam, to ładowanie było w normie. A co z tropem, że to regulator? Jest to możliwe czy nie bardzo? 

Teoretycznie wszystko jest możliwe 🙂 Ale zanim wymieniłbym regulator najpierw sprawdziłbym styki w obwodzie wzbudzenia, czyli szczotki, te wszystkie sprężynujące blaszki, wyczyściłbym komutator wirnika, itd. Możliwe że regulator jest OK tylko przez zabrudzone czy utlenione styki ma niepewny styk z wirnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Doktor Indor napisał(a):

Teoretycznie wszystko jest możliwe 🙂 Ale zanim wymieniłbym regulator najpierw sprawdziłbym styki w obwodzie wzbudzenia, czyli szczotki, te wszystkie sprężynujące blaszki, wyczyściłbym komutator wirnika, itd. Możliwe że regulator jest OK tylko przez zabrudzone czy utlenione styki ma niepewny styk z wirnikiem.

Szczotki sprawdzone, komutator widać że był wymieniany, jest jak nowy. Żadnych blaszek sprężynujących tam nie widzę xd. 

Jutro spróbuje ten drugi Alternator sprawdzić czy będzie ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi