Skocz do zawartości
Nerwica.com

Pierdolnik Dalji i Mica.

MicMic

Rekomendowane odpowiedzi

CZyli jak jestem 95, to jestem hybrydą? Moje dzieciństwo to podwórko i trzepak..gry w zadania..spotykaliśmy się na daną godzinę na osiedlu i wymienialiśmy się karteczkami. Wszystko cieszyło.  Nikt nie wtapiał się ekran smartfona, tylko rozmawialiśmy na żywo. Potem przyszła epoka ok internetu, więc po szkole gadaliśmy przez GG. Wtedy się u mnie zaczęło wybieranie internetu na rzecz kolezanek. 

Wtedy internet to bylo takie Wow. Ja tam szukałam pocieszenia, rozrywki, kontaktów i odmóżdżenia. Zwykle siedziałam całymi dniami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Verinia napisał(a):

CZyli jak jestem 95, to jestem hybrydą? Moje dzieciństwo to podwórko i trzepak..gry w zadania..spotykaliśmy się na daną godzinę na osiedlu i wymienialiśmy się karteczkami. Wszystko cieszyło.  Nikt nie wtapiał się ekran smartfona, tylko rozmawialiśmy na żywo. Potem przyszła epoka ok internetu, więc po szkole gadaliśmy przez GG. Wtedy się u mnie zaczęło wybieranie internetu na rzecz kolezanek. 

Wtedy internet to bylo takie Wow. Ja tam szukałam pocieszenia, rozrywki, kontaktów i odmóżdżenia. Zwykle siedziałam całymi dniami. 

Jesteś późny Y czyli millenials 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Verinia napisał(a):

To brzmi jak opis mojego dzieciństwa:) 

wiec jesteś millenials😃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, shadow_no napisał(a):

Bardziej nie ma sztywnej granicy wieku. Ale różnice są ogromne. O-GRO-MNE

Nie wiem. Mam wrażenie, że większy wpływ na różnice ma środowisko wychowania, miejsce zamieszkania i majątek rodziców. 

Ale chuj wie w sumie. No i zastanawiam się na ile ten dyskurs o generacjach sam tych różnic nie tworzy. Ludzie czytają jacy są przedstawiciele ich generacji i podświadomie chcą się zachowywać zgodnie, tak aby czuć przynależność. Taki sam mechanizm jest w przypadku płci myślę - np. faceci czytają, że mężczyźni zazwyczaj np. lubią wojnę, albo żyją w świecie przedmiotów, to podświadomie chcą się dostosować do wzorca i zaczynają czuć większą sympatię do tych aspektów rzeczywistości. 

Innymi słowy, uczymy się tego, co lubimy w dużej mierze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

Hyh no i wgl ludzie są różni. Może nie rok do roku, ale rozpowszechnienie internetu, komórkek, czy socjalow ma właściwie konkretną dosyć datę

Ty od 95 nie różnisz się wiele, ale od 05 już tak, bo oni już szybko załapali się na social media a Twoje wczesne dzieciństwo było jeszcze bez smartfonów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Chongyun napisał(a):

Ty od 95 nie różnisz się wiele, ale od 05 już tak, bo oni już szybko załapali się na social media a Twoje wczesne dzieciństwo było jeszcze bez smartfonów.

Nie chodzi tylko o technologię. Czytałam pisemko był artykuł ale był akurat o X. Chodzi też o sytuacje na swiecie, przy jakich wydarzeniach na jakim etapie ktoś był. Było o X że musieli to i to gdy upadł zsrr, więc nabyli takie cechy, wcześniej żyli tak i tak więc teraz to i tamto. O to tu chodzi

1 minutę temu, Chongyun napisał(a):

To mic jest starszy ode mnie?

Nie wiem. 15 lat to też dużo grouchy xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Nie chodzi tylko o technologię. Czytałam pisemko był artykuł ale był akurat o X. Chodzi też o sytuacje na swiecie, przy jakich wydarzeniach na jakim etapie ktoś był. Było o X że musieli to i to gdy upadł zsrr, więc nabyli takie cechy, wcześniej żyli tak i tak więc teraz to i tamto. O to tu chodzi

No tak, podział na pokolenia jest umowny, zależy od regionu na świecie. W Polsce cezurą jest 1989 rok. Ci co wychowali się za komuny to jedno, ci późniejsi to drugie. Ja urodziłem się za komuny ale do szkoły poszedłem już w tzw. wolnej Polsce i swoje świadome dzieciństwo spędziłem wśród dostępności towarów na półkach i multum zabawek, braku obowiązkowego rosyjskiego w szkole i obowiązkowych pochodów 1-majowych. Znowu też można dzielić u nas pokolenie na tych co wtedy chodzili jeszcze do 8-klasowych podstawówek i gimnazjów. Te podziały można tworzyć pod dowolny czynnik...

Edytowane przez Chongyun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Chongyun napisał(a):

No tak, podział na pokolenia jest umowny, zależy od regionu na świecie. W Polsce cezurą jest 1989 rok. Ci co wychowali się za komuny to jedno, ci późniejsi to drugie. Ja urodziłem się za komuny ale do szkoły poszedłem już w tzw. wolnej Polsce i swoje świadome dzieciństwo spędziłem wśród dostępności towarów na półkach i multum zabawek, braku obowiązkowego rosyjskiego w szkole i obowiązkowych pochodów 1-majowych. Znowu też można dzielić u nas pokolenie na tych co wtedy chodzili jeszcze do 8-klasowych podstawówek i gimnazjów. Te podziały można tworzyć pod dowolny czynnik...

Nie nie można bo to kwestia socjologów i psychologów, nie wiem która dziedzina nauki, ale oni się tym zajmują bo to ich dziedzina

W sensie to nie jest dowolne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Nie nie można bo to kwestia socjologów i psychologów, nie wiem która dziedzina nauki, ale oni się tym zajmują bo to ich dziedzina

Socjologów. 

No dowolne nie, ale to nie znaczy, że nie można tworzyć alternatywnych podziałów. Socjologia to nie jest nauka w tym samym sensie tego słowa, co fizyka i chemia. 

Z resztą od kiedy to masz takie zaufanie do nauki? Jeśli chodzi o tabletki to nauce nie wierzysz, a medycyna jest akurat dużo mniej arbitralna, jeśli wykluczymy teorie spiskowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Dalila_ napisał(a):

No ja nie mówię, że my sobie dzielimy ale oni wymyślają czynniki i na ich podstawie dokonują podziałów, no :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Chongyun napisał(a):

Ja urodziłem się za komuny ale do szkoły poszedłem już w tzw. wolnej Polsce i swoje świadome dzieciństwo spędziłem wśród dostępności towarów na półkach i multum zabawek, braku obowiązkowego rosyjskiego w szkole i obowiązkowych pochodów 1-majowych

Widzisz, ja podobnie, ale zupełnie nie doświadczyłem tej dostępności towarów i zabawek. Rosyjski był w podstawówce i nie było wyboru. Pochodów nie było. 

Tak więc bardzo dużo zależy od wychowania, niekoniecznie od rocznika. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, MicMic napisał(a):

Socjologów. 

No dowolne nie, ale to nie znaczy, że nie można tworzyć alternatywnych podziałów. Socjologia to nie jest nauka w tym samym sensie tego słowa, co fizyka i chemia. 

Z resztą od kiedy to masz takie zaufanie do nauki? Jeśli chodzi o tabletki to nauce nie wierzysz, a medycyna jest akurat dużo mniej arbitralna, jeśli wykluczymy teorie spiskowe. 

Ja Ci mówię jak jest/się uznaje, a nie co ja sobie w głowie mysle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi