Skocz do zawartości
Nerwica.com

Depersonalizacja i Derealizacja

Kwiatek21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od ponad dwóch miesięcy dręczy mnie jedna rzecz. Otóż 7 lat temu byłam w związku który zakończyłam po 6 latach. Obecnie jestem w nowym związku i niedługo wychodzę za mąż. Wszystko układało się super do momentu aż sobie przypomniałam o tamtym związku o najbardziej o intymnych zbliżeniach. Zaczęłam się za to bardzo wstydzić. Chciała cofnąć czas.. Próbowałam na siłę sobie wszystko przypomnieć i analizowałam do czego dokładnie dochodziło. Nie mogłam na byłego partnera patrzeć ( a mieszkamy blisko siebie ) . Był to dla mnie czas wielkiego stresu a trwał z dwa tygodnie. Po tym czasie w mojej głowie poczułam odrealnienie od obecnego życia... Obcość do narzeczonego, rodziny, obowiązków. Przeniosłam się w czasie jakbym znowu była w tamtym związku.. wróciły uczucia, myśli 24/7 o byłym partnerze . Jakby czas się cofnął. Czuję się jakbym nie decydowała sama za swoje działania i uczucia. Czy to jest reakcja obronna mojego umysłu aby wymazać tamten czas ? Takie przestawienie się że z powrotem jesteśmy parą ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko stwierdzić jaki powód ale wygląda że dopadły Cię myśli natrętne. Od nerwicy obsesyjno-kompulsywnej. A derealizacja jest reakcja obronną zawsze, ale to sygnał że coś jest nie tak (zwykle w nerwicy)

Trzeba udać się do lekarza by się dowiedział co i jak

Edytowane przez Dalila_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi