Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy komuś z Was na lęki pomogły leki tarczycowe, gdyż okazało się, że źródłem problemu jest tarczyca?

mio85

Rekomendowane odpowiedzi

@mio85 ja do endokrynologa trafiłam z TSH 3,5 właśnie niejako skierowana przez psychiatrę. Z tym, że endokrynolog nie od razu chciał włączać hormony, tylko najpierw zlecił sumplementację na podstawie wyników badań. Przy 3 miesięcznej suplementacji TSH spadło do wartości 2,5, wtedy zdecydował dołączyć małą dawkę Euthyroxu przy utrzymanej suplementacji. Czy to coś w moim samopoczuciu zmieniło? Nie. Przestały mi wypadać włosy jedynie, ale już na nowo wypadają :P, z tym, że teraz to nie wina tarczycy, a za niskiej ferrytyny i dawki hormonu tarczycy nie podnosił, zalecił tylko zwiększenie ilości białka w diecie i suplementację żelaza przywrócił i zmienił na próbę preparat, z możliwością powrotu do poprzedniego, przy złej tolerancji nowego.
Pod względem objawów psychiatrycznych nazwijmy to, całe leczenie endokrynologiczne nic nie zmieniło.

A no i nie napisałam najważniejszego: u mnie tarczycę zepsuło leczenie litem. Ja nie mam samoistnej niedoczynności, tylko polekowe zapalenie tarczycy z współwystępującą niedoczynnością tarczycy. Zapalenie raz jest silniejsze, raz słabsze, ale obraz USG nadal pokazuje cechy zapalenia.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi