Skocz do zawartości
Nerwica.com

Zmiana z Wenlafaksyny na Sertalinę

Samniewiem

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji iż wenla (aktualnie 225mg) sprawia coraz więcej psikusów w tle pojawia się ze strony Pani Doktor propozycja zmiany na Sertalinę. Trochę się wzbraniałem szczerze mówiąc, ale powoli zaczynam o tym myśleć. 
Czy są tutaj osoby, które taką zmianę przeszły?
Wiadomo, że to kwestia indywidualna, ale jak to na Was zadziałało?
Jeśli możecie, to wypowiedzcie się plis w kwestii porównania obu leków dla: 
- Działania przeciwdepresyjnego i przeciw OCD
- Czy sertalina Was zamulała w dzień (energia)
- Jak było z libido u Was na obu lekach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tą samą zmianę leku od lekarki. Również jestem ciekaw odpowiedzi, na zadane przez Ciebie pytania…paskudnie się czuję teraz, no ale to było do przewidzenia, przy schodzeniu z wenlafaksyny. Za dwa dni wjeżdża sertralina. Jeśli okaże się, że ten nic nie pomoże, odstawiam farmakoterapię. Będę śledził ten wątek.

Odpowiadając na pytania: wenlafaksyna mnie mocno muliła , cały praktycznie dzień byłem mega senny. Potrafiłem spać po 14 godzin. Dopiero wieczorem ciut energii więcej ( pewnie dlatego że wenla schodziła z organizmu ). Libido bardzo słabe, wręcz niechęć do zbliżenia. Działanie przeciwdepresyjne miałem wrażenie że wręcz potęgowało stan przygnębienia…Tyle o wenlafaksynie. O sertralinie jeszcze nic nie mogę napisać …

Edytowane przez mrNobody07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bałam sertlaline przez pewien czas i dobrze to wspominam. Wenlafaksynę brałam tylko od wizyty do wizyty chyba, w każdym razie bardzo krótko bo cieżko mi było na niej wstać z łóżka.

Sertlalina dodawała mi odwagi i energi do działania. Zauważyłam też zmniejszenie bakteriofobi więc na OCD również dobrze zadziałała. Nie pamiętam czy mnie zamulała w jakiejś części dnia, ale ogólnie nie kojarze ją z tym. Co do wpływu na, libido to nie potrafię ocenić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, mrNobody07 napisał(a):

Mam tą samą zmianę leku od lekarki. Również jestem ciekaw odpowiedzi, na zadane przez Ciebie pytania…paskudnie się czuję teraz, no ale to było do przewidzenia, przy schodzeniu z wenlafaksyny. Za dwa dni wjeżdża sertralina. Jeśli okaże się, że ten nic nie pomoże, odstawiam farmakoterapię. Będę śledził ten wątek.

Odpowiadając na pytania: wenlafaksyna mnie mocno muliła , cały praktycznie dzień byłem mega senny. Potrafiłem spać po 14 godzin. Dopiero wieczorem ciut energii więcej ( pewnie dlatego że wenla schodziła z organizmu ). Libido bardzo słabe, wręcz niechęć do zbliżenia. Działanie przeciwdepresyjne miałem wrażenie że wręcz potęgowało stan przygnębienia…Tyle o wenlafaksynie. O sertralinie jeszcze nic nie mogę napisać …

Jakie miałeś dawki wenli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi