Skocz do zawartości
Nerwica.com

Czy nerwica lękowa to choroba psychiczna?

toja112

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, mrNobody07 napisał(a):

Wtedy nawet się uśmiechnie i powie miłe słowo😂 U mnie 350 może dlatego 🙃

Ja też płacę 350 za każda wizytę, ale warto. Mój lekarz nie jest typem marketingowca, który traktuje pacjenta jak klienta i skacze koło mnie, bo płacę. Jest profesjonalny, jest miły, ale od razu powiedział, że nie wypisuje recept, które uważa za bezpodstawne, tylko dlatego, że wizyta w jego przychodni jest droga. To mi się spodobało, bo chciałam specjalisty a nie receptomatu. Mam lekarza, który mnie słucha, jest otwarty na moje sugestie, zawsze omawia ze mną opcje leczenia, ale ostateczna decyzja należy do niego. Mówi też uczciwie, kiedy np uważa, że jego zalecenie wydaje mu się najlepsze, ale oczywiście jest ryzyko, że się nie sprawdzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, mała_mi123 napisał(a):

Czaisz, 400 zł za nic, za 10 min. prób i błędów.

M.in dlatego czuje niechęć do wizyt prywatnych. Kiedyś bolało mnie ucho. Było to przed świętami i bałam się że na świętach będzie jeszcze gorzej. Umówiłam się na wizytę prywatną do laryngologa. Pani próbowała mi niby to ucho wyczyścić, ale bardzo szybko powiedziala że się nie da. Kazała kupić sprej w aptece i przyjść znowu. Powiedziałam żeby mnie nie zapisywala na kolejna wizyte, ze jakby co to sama się umowie. Pomógł mi lekarz na NFZ z innego miasta. Może i faktycznie się nie dało ale to nie zmienia faktu ze płacić za takie coś jak za normalna wizytę jest nie dla mnie. 

Poszłam kiedyś prywatnie do dentysty. Okaxalo sie ze niby  nie miałam do leczenia, ale jak policzył za przegląd, czyszczenie i nie pamoetam czy za coś jeszcze to, to była moja ostatnia wizyta u niego. 

Byłam też raz prywatnie u swojego endokrynologa i powiedziała sobie że wiecej prywatnie do niego nie pójdę. Płacić taką kase za wypisanie recepty, to nie dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.10.2025 o 12:21, Verinia napisał(a):

Też myślę, że nerwica to choroba.

Nie, nerwica to tylko objaw. Klasyfikowana jako zaburzenie ICD-10, ICD-11, DSM-5.

Nerwica potocznie jest diagnozowana jako zaburzenie izolowane, ale to duży błąd, bo w praktyce nerwica bardzo bardzo rzadko jest izolowana i bardzo rzadko jest zaburzeniem pierwotnym.

Zwykle nerwica jest zaburzeniem towarzyszącym. Występuje jako konsekwencja szeregu innych problemów - zarówno psychicznych jak i organicznych. Nerwica często towarzyszy depresji, zaburzeniom osobowości, DDA i DDD, ADHD, autyzmowi, zaburzeniom stresowym, wypaleniu zawodowemu, traumom, chorobom tarczycy, zaburzeniom gospodarki hormonalnej, przewlekłemu bólowi, nowotworom, większości chorób przewlekłych upośledzających codzienne funkcjonowanie, niepełnosprawnościom i wszystkim innym stanom, które powodują długotrwały stres psychiczny lub fizyczny.

Diagnozowanie nerwicy jako zaburzenia izolowanego jest oburzającym lenistwem i olewactwem lekarza oraz oznaką niewydolności systemu ochrony zdrowia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam że choroba. Do tego jest nawracająca, można mieć reemisje

14 minut temu, minou napisał(a):

Nie, nerwica to tylko objaw. Klasyfikowana jako zaburzenie ICD-10, ICD-11, DSM-5.

Nerwica potocznie jest diagnozowana jako zaburzenie izolowane, ale to duży błąd, bo w praktyce nerwica bardzo bardzo rzadko jest izolowana i bardzo rzadko jest zaburzeniem pierwotnym.

Zwykle nerwica jest zaburzeniem towarzyszącym. Występuje jako konsekwencja szeregu innych problemów - zarówno psychicznych jak i organicznych. Nerwica często towarzyszy depresji, zaburzeniom osobowości, DDA i DDD, ADHD, autyzmowi, zaburzeniom stresowym, wypaleniu zawodowemu, traumom, chorobom tarczycy, zaburzeniom gospodarki hormonalnej, przewlekłemu bólowi, nowotworom, większości chorób przewlekłych upośledzających codzienne funkcjonowanie, niepełnosprawnościom i wszystkim innym stanom, które powodują długotrwały stres psychiczny lub fizyczny.

Diagnozowanie nerwicy jako zaburzenia izolowanego jest oburzającym lenistwem i olewactwem lekarza oraz oznaką niewydolności systemu ochrony zdrowia.

Takie spojrzenie też jest ciekawe 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nerwica jest uznawana za zaburzenie psychiczne, a więc należy do kategorii chorób/ zaburzeń zdrowia psychicznego. W medycynie i psychologii częściej używa się dziś określenia zaburzenia lękowe zamiast słowa nerwica.

najczęstsze formy nerwic: GAD - uogólnione zaburzenie lękowe, fobie, napady paniki, OCD, zaburzenia lękowe o podłożu somatycznym.

Określenie Nerwica organiczna nie jest dziś używane w psychiatrii jako oficjalna diagnoza. To raczej potoczne lub starsze określenie, które bywało stosowane. gdy objawy nerwicowe pojawiały się z uszkodzeniem lub chorobą mózgu. Pojawia się lęk, drażliwość, napięcie, nastroje lękowe z elementami zaburzeń myślenia. 

Wynikają nie ze stresu psychicznego, ale z przyczyn biologicznych/organicznych np.

• uraz mózgu
  • zmiany neurologiczne
  • choroby neurodegeneracyjne
  • zatrucia, powikłania używek
  • powikłania infekcji układu nerwowego

Dziś określa się ją jako zaburzenia lękowe spowodowane stanem somatycznym, zaburzenia psychiczne spowodowane chorobą organiczną mózgu, zaburzenia osobowości i zachowania spowodowaną chorobą mózgu, urazem lub dysfunkcją OUN.

Dodatkowo napiszę, że zaburzenia organiczne mózgu mogą zaburzać myślenia i mogą występować zmiany osobowości. Leczenie polega na znalezienie przyczyny biologiczne + psychiatryczne wsparcie. Czasem odwracalna/ czasem przewlekła.

Edytowane przez Verinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi