Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wyraź siebie poprzez obrazek.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Tak gwoli prawa autorskiego, które nie dotyczy tylko "cytatów" w formie "pisanej" o czym pisałem na innym wątku w tym podforum.Prawo autorskie chroni również wizerunki /używane jako awatary/,fotografie,piosenki i inne utwory w sensie prawa autorskiego.Co prawda zgodnie z Regulaminem Forum, zamieszczający "utwory" zobowiązuje użytkownika do posiadania licencji/zgody/autora do jego zamiesczenia, lecz z drugiej strony przenosi owym Regulaminem własność treści postów/tak , tak są utworem/ na Wirtualną Polskę.Czyli sankcjonuje potencjalne naruszenia prawa autorskiego w trybie tzw."pomocnictwa"w rozpowszechnianiu.

Pozwy o naruszenie praw autorskich są bardzo rzadkie.Ostatnie o którym słyszałem ,to wykorzystanie bez zgody fotografa ,zdjęć z olimiady w Soczi w pewnym znanym ogólnoświatowym czasopiśmie.Są rzadkie ale jeżeli już są to chodzi o miliony dolarów.

Nie jestem altruistą i interesy WP nie za bardzo mnie obchodzą ale użytkowników już trochę bardziej.

Reasumując zamieszczajmy "utwory" na forum w formie fotografii ,własnego autorstwa.Tak samo z awatarami.

Jeżeli jest inaczej, to liczę na odpowiedź WP.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi