Skocz do zawartości
Nerwica.com

nietypowe pytanie

shape

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, MicMic napisał(a):

Bo w środku mam taką wątpliwość, że jestem złą osobą. Której to wątpliwości nigdy się nie daje całkiem zlikwidować. 

Wydaje mi się, że masz zbyt wysoko rozwiniętą inteligencję, by być tak po prostu zły. Możesz bywać zły w określonych sytuacjach, robić złe rzeczy od czasu do czasu, ale nie sądzę, byś był zły tak po prostu. A spotkałem w życiu złych ludzi i oni raczej nie mieli takich rozkmin. Nie sądzę, by nawet byli do nich zdolni. 

Może masz jakieś własne kryteria bycia złym, które wprogramowano Ci we wczesnych latach i może poprostu uważasz, że to co robisz teraz nie wpisuje się w te ramy. Ale kto mówi, że one w ogóle były poprawne. I może źle to nazywasz bo bycie dupkiem nie oznacza, że jest się od razu złym

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, kamysto napisał(a):

ja sie staram nikomu nie narzucać własnej woli. wlasciwie nie tyle się staram, co tak się zachowuję

Od zawsze tak było? Ja się tego uczę każdego dnia, bo niestety mam tendencje do autorytarnego przedstawiania swojego zdania a jednoczesnie bardzo mnie denerwuje jak ktoś tak robi w stosunku do mnie.

Chyba I'm człowiek jest starszy tym łatwiej przychodzi mu też milczenie i posiadanie w dupie tego, czy ktoś go słucha i przyjmuje jego zdanie, czy nie. Podoba mi się ten aspekt starości.

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, MicMic napisał(a):

Dzięki. Teraz nie jest tak źle, kiedyś miałem obsesję na tym, żeby być moralnie nieskazitelnym. 

I zawsze mam w sobie ten lęk, że jeden zły czyn albo nawet nie zły, tylko 'przyjemny' sprawi, że małymi krokami wpadnę w przepaść egoizmu, no i bycia złą osobą, cokolwiek to by nie znaczyło. 

No to co jeśli nawet. Egoisci muszą mieć rozkoszne życie. A do szpiku kości zła to długa droga, pewnie życia już nie starczy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, MicMic napisał(a):

Te moje wypowiedzi o byciu złym nawet nie dotyczą tego że bywam niemiły czy mówie swoje zdanie. Ale dzięki za miłe słowa. Indywidualizm ma swoje koszty, bardzo wysokie. To nie jest tak, że się nie boję ostracyzmu. Boje się, tylko może się już przyzwyczaiłem. Kiedyś bardzo chciałem być częścią czegoś większego niż ja. Jakiejś grupy właśnie. Jak w serialach czy filmach, gdzie ludzie są dla siebie ważni itp itd. Ale mam wrażenie, żeby być w grupie zawsze trzeba rezygnować z jakiejś części siebie. Grupa zaczyna wpływać na Twoje myślenie, nawet nie wiesz kiedy, podświadomie zaczynasz naginać swoje zdanie, pomalutku, po kawałku. Z różnych powodów.

W trybie warunkowym, ale jednak.

Wziąć kogoś za chabety, ale ja okrutna

3 minuty temu, MicMic napisał(a):

Te moje wypowiedzi o byciu złym nawet nie dotyczą tego że bywam niemiły czy mówie swoje zdanie. Ale dzięki za miłe słowa. Indywidualizm ma swoje koszty, bardzo wysokie. To nie jest tak, że się nie boję ostracyzmu. Boje się, tylko może się już przyzwyczaiłem. Kiedyś bardzo chciałem być częścią czegoś większego niż ja. Jakiejś grupy właśnie. Jak w serialach czy filmach, gdzie ludzie są dla siebie ważni itp itd. Ale mam wrażenie, żeby być w grupie zawsze trzeba rezygnować z jakiejś części siebie. Grupa zaczyna wpływać na Twoje myślenie, nawet nie wiesz kiedy, podświadomie zaczynasz naginać swoje zdanie, pomalutku, po kawałku. Z różnych powodów.

W trybie warunkowym, ale jednak.

Na wojnie jest taki mechanizm, dokonujesz strasznych czynów których w normalnych warunkach i bez grupy byś nie zrobił 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Verinia napisał(a):

Poczytaj o cieniu

Nie czytaj o cieniu 

5 minut temu, MicMic napisał(a):

Kiedyś bardzo chciałem być częścią czegoś większego niż ja. Jakiejś grupy właśnie.

A kto nie chciał. Od małego tym jesteśmy karmieni i wielu z nas ma zakodowane, że życie w grupie to jedyna słuszna droga. No i poniekąd tak jest, bo bez innych byśmy nie przetrwali. Ale pokazywane jest to w przerysowany sposób. Szczególnie w filmach.

To nie znaczy też, że jedynym sposobem na życie musi być dostosowywanie się do grup właśnie. To drobna różnica a robi wielką robotę. Gdy się na siłę dostosowujesz to tracisz tożsamość i przestajesz być autentyczny. A to widac

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, MicMic napisał(a):

Dlatego sram na wojnę. 

xD dopóki nie rozdupcy ci chałupy 

2 godziny temu, RefleXia napisał(a):

Tak? :D Wyczułam, że nawet żartować trzeba po Twojemu :P

Dokładnie. W grupie trzeba kraczeć podobnie i najlepiej nie wychylać się za bardzo. Osoba ułożona mocno moralnie ma z tym problem :P

Co to znaczy osoba ułożona mocno moralnie? W sensie o dużej moralności tak zrozumialam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, MicMic napisał(a):

A swoją drogą już nie jestem wysysaczem energii czy tam jak mnie nazwałaś? Bo ośmieliłem się napisać, że coś mi się nie podoba? Hm. Masz talent do wbijania ludzi w ziemię. 

Czy Ty nie odrozniasz dyskusji na neutralnym gruncie. To że mnie wkurwilo na priv to znaczy że nie mogę Ci odpowiadać lub brać udziału w rozmowie gdzie ty jesteś. No nie wiem. Mniej emocjonalnie do mojej osoby radze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, little angel napisał(a):

Szczególnie właśnie warto zwrócić uwagę na chęć kontaktu, nie każdy napisze wprost, że nie chce mu się wcale z tą osobą pisać, tylko będzie co najwyżej dawał takie wrażenie...

Cenna uwaga. Sam się muszę tego nauczyć bo czasami takie jęczybuły nie wyłapują delikatniejszych sygnałów

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, shadow_no napisał(a):

Od małego tym jesteśmy karmieni i wielu z nas ma zakodowane, że życie w grupie to jedyna słuszna droga.

No bo niestety to jest dla nas naturalne. Przez tysiące lat żyliśmy w plemionach.

21 minut temu, MicMic napisał(a):

No może Ty możesz odpowiadać, ale ja nie mam ochoty z Tobą gadać po tym co mi napisałaś. Nawet na ogólnym.

Kochani, ja was błagam, jeśli jest jakaś drama to piszcie od początku do końca i wprost, bo tłum jest żądny szczegółów a tak pozostaje jedynie sfrustrowany niedopowiedzeniami :( 

Nazywała go tatusiem, bo zawodził ją tak samo, jak prawdziwy ojciec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, MicMic napisał(a):

No może Ty możesz odpowiadać, ale ja nie mam ochoty z Tobą gadać po tym co mi napisałaś. Nawet na ogólnym.

Oki nie będę. Jak Cię nazwałam- napisałam że chodzisz struty i emanujesz tym na mnie. Nie przekrecaj slow-.-

Koniec offtopa. Albo załóż wątek naszego reality 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Verinia napisał(a):

obydwoje powinniście iść na terapię dla par.

🤣

24 minuty temu, MicMic napisał(a):

Sama chodzisz struta. Struty bo robię na pv uśmiechy nienawiści? Po tym poznałaś? I jak niby jestem hipotetycznie struty, to można mnie wziąć za chabety? Jak mnie wkurwiają takie głupie oceny od kogoś kto mnie nie widział na oczy. 

Napisałam- gdyby mi ktoś tak na żywo zrobił to bym wzięła go za chabety. 

Przekrecaj jak ci wygodnie 

Spam już zglosilam;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, MicMic napisał(a):

1. Takie teksty to w domu, do rodziców czy tam innych kumpli, nie do mnie.

2. Spam chyba na siebie zgłosiłaś również.

3. Niczego nie przekręcam, może sama nie umiesz składnie pisać.

NA NAS OBU ZGLOSILAM SPAM BO W NIM UCZESTNICZYMY

Aha ok jednak Ciebie ale jednak jeśli na żywo 

Luzuj mic i zakładaj nasze reality

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi