Skocz do zawartości
Nerwica.com

Perfumy

shadow_no

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki uprzejmości @linka i @Thazek zostałem wprowadzony w świat zapachów od którego się uzależniłem :E

A, że widzę, że temat ten jest bliski paru osobom jak np. @Lusesita Dolores czy @Krejzi1 no to moi drodzy - wyskakujemy z szafek i gadamy. Ja jeszcze świeżak w tym temacie więc dopiero kolekcja się tworzy.

Na wstępie dwa protipy o których się dowiedziałem od wymienionych na początku, zapachowych świrów:

Nie trzymamy perfum w łazience

Nie trzymamy perfum w miejscu nasłonecznionym/dostępem do światła - najlepiej trzymać w szafce

Oczywiście wszystkie powyższe błędy do niedawna popełniałem xdd

Moja obecna kolekcja na bieżąco uzupełniana na Fragrantice: https://www.fragrantica.pl/uzytkownicy/106262 - wklejajcie swoje profile i to co polecacie 🖤

PXL_20260103_233515059.thumb.jpg.6711da02e0a8ade6c7e7939dd327da56.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, cynthia napisał(a):

Dlaczego nie można trzymać w łazience? 🤔

Perfum nie powinno się trzymać w łazience, ponieważ wilgoć, wahania temperatury (zwłaszcza po gorącym prysznicu), para wodna i światło przyspieszają rozkład olejków eterycznych i utlenianie składników, co powoduje szybką utratę trwałości i zniekształcenie zapachu, dlatego idealne jest przechowywanie ich w ciemnym, chłodnym, suchym miejscu o stałej temperaturze, jak szafka w sypialni. 

Źródło: AI Google Gemini

Bardzo często swoje perfumy trzymamy w łazience. Jednakże bez wątpienia jest to najgorsze miejsce do przechowywania wód toaletowych i perfumowanych. Chociaż trzymanie perfum w łazience wydaje się logiczne i najbardziej wygodne, ponieważ to właśnie tam każdy z nas, myje się, ubiera i przygotowuje każdego dnia, to pod żadnym pozorem nie trzymaj tam swoich kochanych zapachów. Ze względu na częste zmiany temperatury, spowodowane myciem się np. pod prysznicem oraz z powodu wysokiej wilgotności i pary wodnej, łazienka jest najgorszym miejscem do przechowywania perfum.

Źródło: https://www.perfumeria.pl/blogs/artykuly/jak-wlasciwie-przechowywac-perfumy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47 minut temu, shadow_no napisał(a):

Dzięki uprzejmości @linka i @Thazek zostałem wprowadzony w świat zapachów od którego się uzależniłem :E

A, że widzę, że temat ten jest bliski paru osobom jak np. @Lusesita Dolores czy @Krejzi1 no to moi drodzy - wyskakujemy z szafek i gadamy. Ja jeszcze świeżak w tym temacie więc dopiero kolekcja się tworzy.

Na wstępie dwa protipy o których się dowiedziałem od wymienionych na początku, zapachowych świrów:

Nie trzymamy perfum w łazience

Nie trzymamy perfum w miejscu nasłonecznionym/dostępem do światła - najlepiej trzymać w szafce

Oczywiście wszystkie powyższe błędy do niedawna popełniałem xdd

Moja obecna kolekcja na bieżąco uzupełniana na Fragrantice: https://www.fragrantica.pl/uzytkownicy/106262 - wklejajcie swoje profile i to co polecacie 🖤

PXL_20260103_233515059.thumb.jpg.6711da02e0a8ade6c7e7939dd327da56.jpg

Czy ty tam trzymasz feromony?😃

A można bez fot?

Ja Ogolnie aktualnie na stanie:

gucci Flora różowe 

chloe te z kokardka beżowa 

dior j’adore

mojej własnej roboty perfumy mo61 (jest tam jakaś jeżyna itd). które aktualnie skończyły jako perfumy kiblowe 😃

jak której sie skończą to czaje sie na miss Dior, które już miałam lata temu, niestety ten zapach został już od tamtej pory zmieniony :( 

Dla facetow lubie zapach bleu de Chanel ;)

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, Lusesita Dolores napisał(a):

Mam ich trochę.

O widzę też araba Lataffe. Właśnie od tych arabów zaczęła się moja rozmowa i przez nie się wkręciłem xd Ale mi póki co tylko jeden podszedł. Reszte będę dopiero sprawdzał.

10 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Czy ty tam trzymasz feromony?😃

Tak, to jeszcze z czasów późnego liceum. Bardzo dawno nie używałem ale ostatnio poprzywoziłem wszystko co mam. W którymś wątku coś kiedyś tu gadaliśmy o nich

11 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

A można bez fot?

A pewnie, że tak :d 

11 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

mojej własnej roboty perfumy mo61 (jest tam jakaś jeżyna itd). które aktualnie skończyły jako perfumy kiblowe 😃

Jaaak to własnej roboty? 

Zrobiłem taki skrypt do wyszukiwania perfum i odpowiedników perfum na fragrantice i takich jakie myślę, że by mi bardzo pasowały to jeszcze nie ma stworzonych. Zrobisz mi? xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, shadow_no napisał(a):

O widzę też araba Lataffe. Właśnie od tych arabów zaczęła się moja rozmowa i przez nie się wkręciłem xd Ale mi póki co tylko jeden podszedł. Reszte będę dopiero sprawdzał.

Te arabskie dostałam w te święta na prezent. Pachną wanilią a ja uwielbiam wanilię. Perfumy, syrop do kawy waniliowy, wanilię do ciasta itp.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, shadow_no napisał(a):

Tak, to jeszcze z czasów późnego liceum. Bardzo dawno nie używałem ale ostatnio poprzywoziłem wszystko co mam. W którymś wątku coś kiedyś tu gadaliśmy o nich

A pewnie, że tak :d 

Jaaak to własnej roboty? 

Zrobiłem taki skrypt do wyszukiwania perfum i odpowiedników perfum na fragrantice i takich jakie myślę, że by mi bardzo pasowały to jeszcze nie ma stworzonych. Zrobisz mi? xd

Haha to były takie warsztaty, na ktorych robiliśmy perfumy;) najpierw z grubsza wprowadzali w to wszystko, a potem można było sobie zrobić. Ale to takie banalne, pomieszanie jakichś 2-3 nut zapachowych. Nic specjalnego:p na poczatku te moje nawet mi sie podobały i uzywalam, ale potem zaczelam w nich czuc taka sztucznote i nie mogę ich już wykończyć 😛 

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Lusesita Dolores napisał(a):

Te arabskie dostałam w te święta na prezent. Pachną wanilią a ja uwielbiam wanilię. Perfumy, syrop do kawy waniliowy, wanilię do ciasta itp.:)

Heh mam taką samą słabośc do wanilii i kokosa. Stąd moje ulubione to: https://www.fragrantica.pl/perfumy/Calvin-Klein/Eternity-Now-For-Men-31000.html

Tylko ich trwałość :( fatalna. Ale zapachowo to moje ulubione

19 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Haha to były takie warsztaty, na ktorych robiliśmy perfumy;)

Ale fajne doświadczenie. Tylko pewnie dużo zależy od jakości samych olejków z których robiliście. W sumie to niezła sztuka chyba

3 minuty temu, Dryagan napisał(a):

Za arabami nie przepadam, dla mnie jakieś takie za bardzo duszące

Też na razie się z nimi tylko tak macam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Dryagan napisał(a):

Jeśli chodzi o męskie zapachy - to używam "Sauvage" Diora, może nie najnowszy, ale mnie się podoba nadal (i nie tylko mnie - Zona lubi). Za arabami nie przepadam, dla mnie jakieś takie za bardzo duszące

To też moje ulubione i mojego męża:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, shadow_no napisał(a):

Heh mam taką samą słabośc do wanilii i kokosa. Stąd moje ulubione to: https://www.fragrantica.pl/perfumy/Calvin-Klein/Eternity-Now-For-Men-31000.html

Tylko ich trwałość :( fatalna. Ale zapachowo to moje ulubione

Eternity kiedyś używałem - znudziły mi się, ale lubiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja się pochwalę moją kolekcją. Pieczołowicie kolekcjonowaną przez lata. 

Ten zapach (czy jak to się nazywa?) dostałem na 30 urodziny, ale jak, widać dobrze się trzyma. 

IMG_20260111_213336429.jpg

Polecam w szczególności mydło, bardzo uniwersalne. Można umyć zarówno twarz, plecy, włosy jak i dupę 🙂

Edytowane przez MicMic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi